Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Åstorp segrade i Svenska Cupen Dam

Åstorps Björnboulare är nya mästare i Svenska Cupen Dam sedan de lyckats besegra Lejonkulans synnerligen svårstoppade spelare i finalen. Åstorp har tidigare slutat på andra plats men tog nu för första gången hem mästartiteln.

Varken spelarna i Linköpingsklubben Lejonkulan PC eller de i Åstorps Björnboulare hade förlorat en enda match på vägen mot finalspelet i Uppsala och de båda föreningarna var därmed favoriter redan innan det började. Till slut stod de också i söndagens slutgiltiga finalmöte – men efter den första dagens spel såg det inte alldeles säkert ut att det var så det skulle bli.

AIK vände och vann över blivande mästarna
De åtta lag som hade kvalificerat sig till finalspelet i Gottsundahallen delades upp i två pooler. Åstorp hamnade i pool A och ställdes mot AIK i det första mötet.
Åstorp vann trippeln överlägset med 13-3 men de mycket taggade damerna i AIK samlade ihop sig och vann båda dubblarna med 13-10 och 13-3.


AIK lyckades slå de blivande cupmästarna från Åstorp. Foto: Inga Stenbrink.

Dubbla vinster, trots ännu en förlorad match
Därefter vann Åstorp förlorarmötet med boråsarna i CB La Pomme de Pin med 2-0 (trippel:13-6, dubbel 1:13-6 ­– den andra dubbeln avbröts).
I skiljematchen mot Boulesjevikerna från Stockholm förlorade skåningarna trippeln med 8-13 och blev tvungna att vinna båda dubblarna, vilket de gjorde med 13-10 respektive 13-2.

Gruppsegern till Stockholm, båda skånelagen också till semifinal
AIK blev gruppsegrare efter att ha slagit Höganäs BK med 2-0 i vinnarmötet. De vann trippeln med 13-3 och en dubbel med 13-9. Också i den dubbelmatch som då avbröts hade AIK en ledning med 11-9.
Höganäs hade börjat med att besegra Pomme de Pin med 2-1. De vann trippeln med 13-9, förlorade en dubbel med 4-13 men vann den andra med samma siffror (13-4).

Efter förlusten mot AIK i vinnarmatchen fick skåningarna i skiljematchen möta göteborgarna i Skatås från pool B – Svenska Cupens finalspel avgörs ju numera medelst cirkelpool.
Höganäs Birgitta Nordfors, Lisa Köhalmi och Inger Rubin Lindvall vann trippeln med 13-5. Inger och Carina Lindvall förlorade sedan sin dubbel med 5-13.
Men Birgitta och Lisa vann över Christina Andersson och Gun Larsson med samma siffror och därmed var tre lag från pool Aklara för semifinal.

Säkert avancemang för Linköping
I pool B vann Lejonkulan lätt. De besegrade först Lidköpings BK med 3-0 (13-4, 13-1 och 13-0). I vinnarmötet med Boulesjevikerna, som hade slagit Skatås med 2-0 efter en jämn trippel (13-11) och storseger i dubbel 1 (13-3), blev det en ny seger för Lejonkulan. Östgötarna vann trippeln med 13-4 och den ena dubbeln med 13-9. I den andra hade Lejonkulan ledningen med 12-10.

Åstorp tog revansch i semifinalen
AIK och Åstorp ställdes på nytt mot varandra när det blivit söndag och dags för semifinaler. Den här gången fick Åstorp revansch – inte minst tack vare Nina Roths förträffliga skytte.
AIK fick inte till ett lika bra spel som dagen innan och Sandra Jönsson, Nina Roth och Susanne Adolfsson fullkomligt krossade Annelie Westin, Tanja Westin och Marie Brandén med 13-2. Sandra och Nina tog direkt ledningen i dubbeln som de så småningom vann med 13-4 över Marie Brandén och Annelie Cavallin. Systrarna Westin ledde då sin dubbel över Susanne Adolfsson och Malin Kallbro men den matchen avbröts.


Åstorps Sandra Jönsson spanar på Lisa Köhalmi, Birigitta Nordfors och de andra presumtiva finalmotståndarna. Foto: Inga Stenbrink.

Snyggt semifinalsspel
I den andra, mycket välspelade, semifinalen möttes Lejonkulan och Höganäs.
Vid ett tillfälle i trippelmatchen lade en av Höganäs spelare sitt klot en decimeter höger om lillen. Lejonkulans Monica Eriksson sköt då carreau, Lisa Köhalmi gjorde carreau på carreaun och Monica gjorde därefter ännu en kalle. Lisa sköt då bort den. Ytterligare två klot lades in på lillen och blev bortskjutna. Det var en fantastisk omgång!
Lejonkulan var ändå det starkare laget och vann till slut med 2-0. (Trippel: 13-8, dubbel 2: 13-5. Även i dubbel 1 hade LEJ ledningen: 9-7.)


Bronsmedaljörerna från Höganäs: Jennie Göransson, Inger Rubin Lindvall, Anders Ståhl (coach), Carina Lindvall, Mari Nordfors, Birgitta Nordfors, Lisa Köhalmi. Foto: Inga Stenbrink.

Fördel för helt obesegrade Lejonkulan i finalen
Lejonkulans spelare hade med andra ord fortfarande inte förlorat en match under hela cupen när de kom till finalen. En final Åstorpsspelarna hade väntat länge på – och de fick vänta en timme till eftersom spelarna från Lejonkulan var hungriga. Klockan hade hunnit bli halv ett.


"Det är imponerande att se dessa damspelare. Alla spelar tufft och med självförtroende. Det verkar som om de flesta är lika duktiga på att lägga som att skjuta." (Inga Stenbrink)

En timme senare började finaltrippeln. Tyvärr i en ganska tom hall – förutom spelarna var det bara funktionärer och serveringspersonal kvar.
Lejonkulan spelade på topp i trippeln och vann den i utklassningsstil med 13-3. Ingen kunde väl tro att något lag skulle kunna slå dessa duktiga damer. De hade ju spelat en fantastisk boule i två dagar.
Åstorp däremot hade haft problem i flera matcher och förlorat fyra av dem. Nu var de tvungna att vinna de båda återstående dubblarna mot de obesegrade östgötarna.

Skåningarna vände och vann
Skåningarna samlade ihop sig och spelade otroligt bra i båda dubblarna, medan Lejonkulan tappade sitt spel lite. Åstorp kunde därmed ta en stor ledning i båda dubblarna. När de vann dubbel 2 med 13-4 kom Lejonkulans första förlust.

I dubbel 1 hade Lejonkjulan legat under med 2-11 men kämpat sig upp till 8-11.
Gabriella Karp, som fått tillbaka sina fina lägg, fick in ett klot på lillen. Med sitt andra försök sköt Nina Roth bort det och lillen for iväg till bortersta hörnet på banan bredvid. Efter en del bra lägg från båda lagen lyckades Sandra Jönsson, Åstorp, få in sitt sista klot cirka 30 centimeter från lillen. Lejonkulans Monica Eriksson försökte sig på ett skott. Det träffade inte. Hon försökte då lägga men lyckades inte komma närmare.
Nina hade ett klot kvar. Det studsade in och la sig precis vid lillen.

Så gick det till när Åstorps Björnboulare, silvermedaljörer 2009 och 2015, för första gången vann Svenska Cupen Dam.


Lejonkulans spelare var förkrossade efter finalförlusten men blev lite gladare när de fick sina medaljer. Gabriella Karp, Monica Eriksson, Eva Bolve, Gitten Råsander, Inger Björling och coachen Magnus Bergström. Foto: Inga Stenbrink.

Publicerad: 2018-02-26

Senast uppdaterad: 2018-02-26

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se