Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Flera comebacker i spännande cupfinal

Det var ett tag sedan finalfältet i Svenska Cupen Öppen kändes lika öppet som i år och det är bäddat för en mycket spännande helg i Uppsala. Som dessutom bjuder på intressanta comebacker.

När Jessica Johansson inte finns på plats har den regerande mästarklubben Coccinelle PC förlorat sin främsta konkurrensfördel. Ändå tillhör Malmöföreningen de självklara förhandsfavoriterna.

Regerande mästarna favoriter igen
För även utan Sveriges skickligaste damspelare i truppen kan klubben ställa upp med idel toppspelare. Sedan i fjol har föreningen dessutom förstärkt med de båda landslagsspelarna Patric Larsson och Thomas Wiede. Trots att deras spelarprofiler skiljer sig väsentligt från Joachim Anderssons skulle deras närvaro i viss mån kunna kompensera hans frånvaro under finalhelgen.
Som lagledare ersätts han av Jonas Jacobsen och förbundskaptenen Anders Larsson.
Klubben har sedan tidigare också flera goda alternativ för att försöka fylla tomrummet efter Jessica – i form av Linda Bengtsson, Kerstin Hjelm och Yvonne Åkesson. 


Coccinelletruppen som vann i fjol. Foto: Lasse Franck.

Maria med Ali starkare än någonsin
I sitt första möte ställs Coccinelle mot en av de tre Stockholmsklubbarna i finalfältet – Maria, som i år bytt efterledet ”Boule Klubb” mot det mer internationellt gångbara ”Pétanque Club”. (Vilket skulle kunna tolkas som ett uttryck för att de satsar på att ta hem helgens slutseger och gör sig redo för spel i Europacupen. Eller som en plötslig aversion mot särskrivningar.)
Namnet är inte det enda som är nytt med årets Maria. Klubben kan i år inte bara känna sig stärkt av fjolårets framgångar i veteranklassen, där fyra av föreningens spelare vann landslagskvalet och tog Sverige till semifinal i EM, utan dessutom av ett antal nytillkomna spelare av hög klass. Inte minst landslagsspelaren Ali Abdi Aden innebär en avsevärd förstärkning och han har dessutom fått ansvaret för klubbens uttagningar.

Björn Folke Johansson är tillbaka
Jerker Malmsten hör också till dem som var med och tog Maria PC till finalspelet. Han tog också den förre landslagsspelaren Björn Folke Johansson, som under kvalspelet gjorde comeback efter att inte ha synts, mer än mycket sporadiskt, på boulebanorna under några år, till klubben.
Så här besvarar Folke nämligen frågan om varför det blev just Maria PC:
– Det var bara för att Jerker spelade där.
Folke ser fram emot helgen.
– Det ska bli kul. Och spännande. Det var ju ett tag sedan… Men det brukar ju vara de som kan hålla styr på nerverna som vinner. Och så är det väl fortfarande, antar jag.
Att han under helgen riskerar att ställas mot Sibirien CP, klubben där han var förr var ordförande, och sin gamla partner i såväl klubb- som landslag, Albin Plantin, tycker han inte känns det minsta jobbigt.
– Nej, det är helt andra människor där nu.


Albin Plantin och Björn Folke Johansson 2010.

Hur mycket boule det kommer att bli för Folkes del framöver har han inte bestämt ännu.
– Om vi vinner cupen så blir det väl mer boule.
Men att det inte är det enklaste att ta hem helgens slutseger är Folke förstås fullt medveten om.
– Det blir svårt. Men om allting stämmer så kommer vi absolut att vinna.
Den kommande helgen dyker dessutom ytterligare en före detta landslagsspelare upp i Mariatruppen – Erik Lööf Ekström.
– Ja, vi blir många gamla föredettingar. Ali får dra ett tungt lass. Men han är i superform, säger Folke.
Som kommer att synas mer på boulebanorna i år – så pass mycket har han i alla fall klart för sig.


Robert Beijmo i EM 2011. Foto: Jesper Orrbeck.

Precis som Robert Beijmo
Ytterligare en spelare som kallar sig ”gammal föredetting” och som tidigare spelat i landslaget gör comeback under helgen. Men han spelar för en annan Stockholmsklubb. Det handlar om Robert Beijmo och AIK.
Robban är gnagare sedan barnsben och talade redan före flytten till Schweiz 2012 om att börja spela för AIK när han återvände hem. Så blev det inte, till en början.
– Då trodde jag fortfarande att jag skulle bli världens bästa boulespelare. Och så gick jag till Sitting Boule…
Därefter blev det en paus. Som varat fram till nu.
– Det var bra att jag tog den där pausen. Det kändes inte så kul att spela boule och det var kravfyllt. Nu tycker jag att det är kul att lira igen – roligt och kravlöst.
Under åren som gått sedan sist han tävlade har Robban ändå tränat emellanåt. Även han med sin gamla kamrat Jerker Malmsten, som alltså har ett finger med också i den här comebacken.
– Han har ju börjat spela ganska mycket igen. Och när jag har tränat har jag framför allt gjort det med honom, berättar Robban.


Beijmo kan äntligen spela boule i gulsvart. Foto: Annelie Westin.

Men Robban valde alltså den klubb han i andra sammanhang följt sedan barnsben framför Maria. Och skulle han ställas mot Jerker och de andra mariorna under cupens finalhelg innebär det inga bekymmer.
– Nej, det känns inte alls jobbigt. Alltså, det är ju sport och vi kommer att vilja vinna båda två – men vi kommer nog att kramas även under match.
Att Robban valde AIK berodde inte enbart på att klubben redan varit hans sedan lång tid tillbaka.
– Det finns en framåtanda i bouleföreningen och ett stort sug efter att bli bättre boulespelare bland medlemmarna.  Och jag tror att jag kan hjälpa dem att ta några steg framåt, säger Robban.
Det är vad han vill och hoppas på.
Om möjligheterna att lyckas resultatmässigt redan nu i Svenska Cupens finalspel säger han att AIK väl inte är några favoriter.
– Målsättningen till att börja med är förstås att ta sig vidare till söndagen och semifinalerna. Och spelar vi bra kan vad som helst hända.
För egen del tycker Robban att det har känts häpnadsväckande bra.
– Jag har spelat oförskämt bra och haft den där känslan när man tänker ”varför missar alla andra?” Vi får väl se om verkligheten kommer ikapp mig nu under helgen.

Sibirien har som vanligt goda möjligheter
AIK spelar i samma pool (B) som den tredje Stockholmsklubben – där både Robban och Folke tidigare har spelat – Sibirien CP. Som stått i cupens slutgiltiga final de senaste … åren och som vann den 2016.
Nu har de visserligen förlorat Thomas Wiede till sina huvudmotståndare i Coccinelle, men de har å andra sidan rekryterat landslagets Andreas Petersson. Och de har två damspelare som tillhör landslaget och som visade fin form under förra helgens landslagssamling – Therese Broberg och Camilla Csapó.
Så det finns ingen anledning att flytta Sibirien från den plats som förhandsfavoriter de ständigt delar med Coccinelle. 


Sibirien slutade på andra plats förra året.

Ovanligt många tänkbara utmanarePool B blir komplett tack vare fjolårets bronsmedaljörer i Helsingborgsklubben Kärnan – med en formstark William Silfverberg bland andra skickliga spelare – och Skövdeföreningen Club La Boule de Trix, som imponerat genom att sedan den bildades ha rusat fram genom seriesystemet, där de blivit uppflyttade varje säsong, och ta sig till elitserien på kortast möjliga tid.
I och med att det spelas cirkelpool under lördagen har tre lag ur samma pool möjligheten att ta sig vidare till söndagens semifinaler. Och i finalpool A spelar Coccinelle och Maria jämte den andra Malmöklubben La Boule d’Or – där de forna landslagsspelarna Eva Carlsson och Fredrik Svensson utgör stommen tillsammans med exempelvis nyblivna landslagsspelaren Anette Ramm-Ericson – och Göteborgsdistriktets hopp, Lindome BK – som i år är förstärkta av bland andra landslagets Tove Orrbeck.

Så även om Coccinelle och Sibirien så här på förhand får behålla sina favoritskap är de i år ovanligt hotade, från flera håll.
Helgens spännande drabbningar livesänds av Full Contact Petanque i samarbete med SBF, via vår Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och våra resultatsidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. uppdateras som vanligt löpande.

Läs mer om Robert Beijmo här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Och mer om Björn Folke Johansson här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2018-03-22

Senast uppdaterad: 2018-03-22

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se