Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Skånsk dominans när Coccinelle vann cupen igen

Coccinelle PC Malmö vann igen. Den redan sedan tidigare rekordhållande klubben har nu sex segrar i Svenska Cupen Öppen – varav hela fem under de senaste sex åren. Men den senaste segern satt hårt åt.

De regerande mästarna från Malmö inledde med att slå Maria PC, Stockholm med 3-2.
Efter tripplarna stod det 1-1, två av dubblarna gick sedan fort och slutade 13-3 respektive 3-13. Mixdubbeln mellan Helene Palovaara Di Tella och Ali Abdi Aden, Maria PC, och Linda Bengtsson och Thomas Wiede, Coccinelle, blev en helt avgörande rysare som CPC till sist vann med 13-12.
– Wiede var grym på slutet, kommenterar Coccinelles Anders Larsson, som tillsammans med Jonas Jacobsen fungerade som lagledare i Joachim Anderssons ställe, efteråt.

Malmö mot Malmö i vinnarmötet
Den andra Malmöklubben i poolen, La Boule d’Or, slog samtidigt Lindome enligt samma mall. Även i det mötet stod det 1-1 efter tripplarna. Fredrik Svensson och Jimmy Löf vann sin dubbel med 13-0, men Anette Ramm-Ericson och Olof Svensson förlorade med 5-13 mot Ansaree Chaimoon och Daniel Larsen. Mixdubbeln blev avgörande och Eva Carlsson och Mikael Larsson vann till slut över Tove Orrbeck och Henrik Hugosson med 13-9.

La Boule d'Or slog mästarna
I vinnarmatchen mellan de båda Malmöklubbarna vann LBO båda tripplarna med 13-8. Patric Larsson och Simon Åkesson, CPC, vann dubbel 2 med 13-8 över Olof Svensson och Anders Blixt. Samma resultat blev det i mixeddubbeln, där Coccinelle åter gick segrande ur striden. Thomas Wiede och Linda Bengtsson slog Mikael Larsson och Eva Carlsson.
– Vi gjorde en rätt dålig trippel och det blev 2-2 i det mötet också, berättar Anders Larsson senare.
Dubbel 1 blev avgörande och den vanns av Fredrik Svensson och Jimmy Löf, som besegrade Rickard Nilsson och Jonas Jacobsen med 13-9.
La Boule d’Or var därmed segrare i poolen och klara för semifinal.
– De drog längsta strået. Och det värsta med det var att vi inte fick någon kvällsvila, eftersom vi var tvungna att spela ett möte till, säger Anders Larsson. 

AIK till skiljemöte
I skiljemötet fick de möta AIK från den andra poolen.
AIK som hade förlorat sitt första möte, mot Sibirien, med 1-3. Efter tripplarna stod det 1-1 och i mixdubbeln blev det förlust med 3-13. I de öppna dubblarna var det helt jämnt. Till slut vann Albin Plantin och Pauli Mäkitalo över Robert Beijmo och Marcus Enbom med 13-12 och den återstående matchen avbröts.
I förlorarmatchen var AIK helt överlägset och slog Club La Boule de Trix från Skövde med 3-0 (13-4, 13-9 och 13-2).

Men i utjämningsmötet mellan AIK och Coccinelle blev det en ny seger med 3-2 för CPC. Efter tripplarna stod det 1-1. (13-10, 7-13).  CPC lyckades vinna två av dubblarna och gick vidare till slutspel. (13-8, 10-13, 13-10).
– AIK spelade faktiskt riktigt bra, säger Anders Larsson.
– Det är bra go i det laget. Jonas Almquist har som lagledare bra koll på gänget och de är väldigt positiva och stöttande allihop.

De främsta Stockholmsfavoriterna vann poolen
I pool B spelade, förutom AIK och TRX, Kärnan och Sibirien.
Sibirien hade ju i sitt första möte slagit AIK med 3-1 och i vinnarmötet fick de möta BK Kärnan, Helsingborg, som i sin tur hade slagit TRX med 3-0 (13-4, 13-6, 13-4).
Mötet dem emellan blev väldigt jämnt och spännande. Lagen vann var sin jämn trippel med 13-11 och 10-13. I dubblarna vann Sibiriens Anders Csapó och Andreas Petersson över Dan Edman och Linus Magnusson med 13-6 medan Albin Plantin och Pauli Mäkitalo förlorade sin dubbel med 12-13.
2-2 i matcher och ännu en direkt avgörande mixdubbel, som blev slut lyckades Camilla Csapo och Filip Goldeus slå Linnea von Eggers Patron och William Silfverberg med 13-12.
Sibirien var nu klart för slutspel medan Kärnan måste spela vidare.

Den andra Stockholmsfavoriten föll mot Kärnan
I deras utjämningsmöte väntade Maria PC, som i pool A:s förlorarmöte hade slagit Lindome med 3-1.
Kärnan vann båda tripplarna ganska lätt med 13-8 och 13-5 och Maria var därmed tvingat att vinna samtliga dubblar för att ta sig till semifinal. Stockholmarna hade ledningen i både dubbel 1 och mixdubbeln när Kärnans Roger Karlsson och Tobias Edman slog Erik Lööf-Ekström och Björn Folke Johansson med 13-6. Seger för Helsingborg alltså – och därmed tre skånska lag i semifinal.

Malmö mot Helsingborg i semifinal ett
Kärnans Dan Edman, Johan Skagerlund och Linus Magnusson vann den öppna trippeln med 13-6 över Mikael Larsson, Anette Ramm-Ericson och Olof Svensson, LBO.
Men La Boule d’Ors fantastiska mixtrippel – Fredrik Svensson, Jimmy Löf och Eva Carlsson – vann, precis som de gjort i sina båda tidigare matcher. 1-1 således.

Fredrik Svensson och Jimmy Löf, som spelade ihop i alla dubbelmatcher utom den i finalen, vann över Dan Edman och Linus Magnusson med 13-2. De hade också i och med denna seger vunnit alla sina matcher.
Johan Skagerlund och Marina Edman vann mixdubbeln över Anette Ramm-Ericson och Olof Svensson med 13-9.

"Konstigt möte"
Ställning: 2-2, när den jämna fajten mellan LBO:s Mikael Larsson och Eva Carlsson och Kärnans Tobias Edman och William Silverberg KÄR pågick för fullt.
– Mötet mot Kärnan var konstigt, säger Fredrik Svensson.
– Vi låg under i båda tripplarna och lyckades vända den ena. I dubblarna ledde Jimmy och jag ganska klart men i de övriga två matcherna var det ovisst. Kärnan hade plötsligt ledningen i båda och det såg kämpigt ut, men det kändes ändå som att vi skulle plocka en av dem – oklart vilken. Marginalen blev till slut den minsta möjliga sedan båda lagen bränt ett utgångsläge vardera innan Micke lyckades få dit trettonkulan.
13-12 till La Boule d’Or. Den första finalisten var klar, så även den första tredjepristagaren.


BK Kärnan. William Silfverberg, Johan Skagerlund, Linnea von Eggers Patron, Tobias Edman, Roger Karlsson, Marina Edman, Linus Magnusson, Dan Edman. Foto: Inga Stenbrink.

Fjolårsfinalisterna möttes i semi
Den andra semifinalen, mellan Sibirien och Coccinelle, var också jämn.
Lagen vann var sin trippel. Patric Larsson, Rickard Nilsson och Jonas Jacobsen slog Anders Csapó, Albin Plantin och Sebastian Kallionpää med 13-10 medan Therese Broberg, Andreas Petersson och Filip Goldéus slog Simon Åkesson, Thomas Wiede och Linda Bengtsson med 13-5.
Anders Csapó och Andreas Petersson i Sibirien slog Simon Åkesson och Jonas Jacobsen med 13-10 medan Patric Larsson och Rickard Nilsson slog Albin Plantin och Pauli Mäkitalo med 13-4 och kvitterade till 2-2.

Ännu en avgörande mixdubbel
Och – som vanligt – blev mixdubbeln avgörande. Den förre sibiriern Thomas Wiede spelade tillsammans med Linda Bengtsson för Coccinelle mot Sibiriens Camilla Csapó och Filip Goldéus.
Vid ställningen 10-10 sköt Thomas Wiede och flyttade lillen så att det egna laget hade två poäng på plats. Filip lägger då in ett klot på lillen. Thomas gör carreau på det. Filip lägger in ett halvbra klot bakom lillen, som ligger trea. Thomas skjuter då en carreau på det också – och med det skottet tar han Coccinelle till final.
– Vi visste redan innan mötet började att det skulle sluta 3-2. Men inte till vilket lag, säger Coccinelles Anders Larsson och fortsätter:
– Det var riktigt bra spel i den avgörande mixdubbeln. Thomas och Filip var, av det jag såg, de bästa spelarna i hallen under helgen. Och det var återigen små marginaler.
Fjolårets silvermedaljörer i Sibirien var mycket besvikna.


Fjolårets silvermedaljörer i Sibirien fick nöja sig med brons. Pauli Mäkitalo, Camilla Csapó, Anders Csapó, Albin Plantin, Sebastian Kallionpää, Therese Broberg, Andreas Petersson, Filip Goldéus. Foto: Inga Stenbrink.

Malmölagen möttes på nytt i finalen
Så blev det då en renodlad Malmöfinal mellan de regerande och femfaldiga cupmästarna i Coccinelle och La Boule d’Or, som inte varit med under finalhelgen sedan de vann hela cupen 2009.
– Vi var faktiskt inte jätteöverraskade över att det blev La Boule d’Or som stod för motståndet i finalen. De har tränat väldigt mycket i hallen hemma i Malmö. Och Anette och Eva, som båda spelade nästan hela tiden, var riktigt bra, säger Anders Larsson.
Fredrik Svensson konstaterar att damerna alltid har varit en stark del av La Boule d’Or och att de, som väntat, var det även den här gången.
– Den som imponerade mest i La Boule d’Or var ändå helt klart Jimmy Löf. Han visade vägen med nästan felfritt skytte under hela lördagen, fortsätter Fredrik.

Gastkramande mixtrippel
I den öppna trippeln slog Coccinelles Patric Larsson, Rickard Nilsson och Jonas Jacobsen La Boule d’Ors Anette Ramm Eriksson, Olof Svensson och Anders Blixt med 13-4.
Mixtrippeln mellan Simon Åkesson, Thomas Wiede och Linda Bengtsson (CPC) och Fredrik Svensson, Jimmy Löf och Eva Carlsson (LBO) blev nog tävlingens bästa match.
Slutomgången vid ställningen 12-12 var gastkramande och båda lagen svävade mellan hopp och förtvivlan.
– Vi hade behövt 1-1 efter tripplarna, men tappade tyvärr mixen efter en mycket rafflande sista runda – där Thomas Wiede faktiskt hade gett upp och tackade för matchen innan han uppmärksammades på att Linda Bengtsson hade ett klot kvar. Efter mycket diskuterande och goda råd från en minst sagt aktiv bänk lyckades Linda på något sätt få in sista kulan och 0-2 i matcher var ett faktum, berättar Fredrik Svensson.

Tufft läge inför dubblarna
– Efter det kändes det så klart mycket tufft, men ändå inte omöjligt. Vi hade ju trots allt besegrat Coccinelle i poolfinalen på lördagen. Vi behövde nu få till tre konstellationer som presterade på topp och mönstrade en ny laguppställning.
Som Anders Larsson uttrycker det:
– La Boule d’Or var tvungna att chansa lite i dubblarna. Och det gick inte riktigt hem.
Patric Larsson och Rickard Nilsson slog nämligen Anette Ramm-Ericson och Jimmy Löf med 13-7, varpå de andra dubblarna avbröts.

Coccinelle blev segrare i Svenska Cupen för sjätte gången och fick ta med sig det vackra vandringspriset hem igen tillsammans med medaljer och glaspris.
De fick dock kämpa hårt för segern den här gången.
– Vi har haft en förmåga att slingra oss ur jämna matcher. Och även om det inte beror på att vi skulle vara så mycket bättre än alla andra så tror jag ju inte att det är enbart tillfälligheter, säger Anders Larsson, som förstås är mycket glad över resultatet.
– Det har ju gått fantastiskt bra för oss de senaste sex åren.
Och nu blir det nytt spel i Europacupen för fjolårets femtepristagare där, Coccinelle PC, veckan efter Boule-SM, den 26-29 juli. Var – i Frankrike, Monaco, Belgien eller Italien – och mot vilka övriga klubbar avgörs vid lottdragningen den 15 april.

Nöjda silvermedaljörer
Fredrik Svensson låter, trots finalförlusten, inte besviken.
– Med tanke på förutsättningarna och förväntningarna – andras och kanske även våra – är vi mycket nöjda med vår prestation och silvret som bärgades.
– Vi har ju haft en del framskjutna placeringar i vanliga tävlingar och gick upp till elitserien förra säsongen, så det finns ju kapacitet i truppen. Det betyder dock inte per automatik att man får till spelet när det väl gäller – särskilt inte i cupsammanhang som ofta innebär mycket kniven-på-strupen-spel. Så det var oerhört roligt att vi lyckades så bra i den mycket trevliga hallen i Uppsala under helgen.


Silvermedaljörerna i La Boule d'Or: Eva Carlsson, Fredrik Svensson, Mikael Larsson, Olof Svensson, Anette Ramm-Ericson, Jimmy Löf, Anders Blixt. Foto: Inga Stenbrink.

Cupsilvret innebär nog också ett lite stärkt självförtroende inför kommande cuper, men också den stundande säsongen. Som Fredrik säger:
– Det känns skönt inför elitseriespelet att vi inte behöver bevisa att vi hör hemma där. Vi vann division 1 ganska klart och nu tog vi silver. Jag skulle tro att folk ändå fortsätter att se oss som outsiders – och det verkar ju passa oss utmärkt…
Säger Fredrik Svensson som, tillsammans med resten av La Boule d’Or, direkt efter avslutad svensk cup sätter igång med de än mer omfattande förberedelserna inför den kommande helgens Äggcup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2018-03-30

Senast uppdaterad: 2018-03-31

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se