Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Rapport från årets äggcup

"Vi hade i alla fall tur med vädret"! Jo, så var det. Meteorologerna hade rätt! I Malmö skulle det snöa hela dagen före Äggcupen, men de hade också rätt i att långfredagen skulle bjuda på soligt och vindstilla väder – perfekt för boulespel.

Eva Carlsson, från arrangerande klubben MPK La Boule d'Or, rapporterar från Äggcupen 2018 – en rapport som var klar för publicering redan i början av förra veckan och egentligen skulle ha publicerats då, men på grund av semestrar i samband med påsken föll den uppgiften emellan stolarna vilket vi på SBF beklagar:


Visst var det kyligt men ändå ganska gott bouleväder. Den tidiga påsken och den långa vintern i Skåne hade gjort att vi hade betydligt färre anmälningar till Äggcupen än vanligt och dessutom några sena avhopp under den snöiga skärtorsdagen. 

På sociala medier dök frågor om vi skulle ställa in eller flytta in tävlingen upp. Jo, när snön vräker ner en hel dag kan ju denna fråga vara befogad men vi litade på de olika vädertjänsterna och jobbade på med de sista förberedelserna hela torsdagen. En del av charmen med Äggcupen är trots allt att den är mångas utomhuspremiär. En enda gång på 37 år har vi flyttat inomhus och det var när Bouletoftahallen tillfälligt drevs i ett jättetält. Regnet öste då ner hela dagen.

Då La Boule d’Or inte har några egna banor, utan behöver lägga banor och bygga centercourt i Slottsparken, sätter vi igång halv sju på långfredagens morgon för att hinna färdigt till spelstart. I lokalen vi hyr för tävlingen inleds ett febrilt arbete med cafeteria, lotteribord och sekretariat. Men dessförinnan, fem över halv sju, kör vi vårt LBO-vrål för att komma i stämning (och vakna).


Alla som hade anmält sig kom, förutom ett lag som inte dök upp (och inte hörde av sig!). Således fick ett extra lag stå över första matchen. Det kanske inte var en så dum start då detta lag vid åttatiden på kvällen stod som vinnare i öppen klass, nämligen de regerande mästarna Anders Csapó och Thomas Wiede, Sibirien/Coccinelle.

Ytterligare ett lag som fick stå över första matchen kom lite besvikna in i "stugvärmen" efter samlingen. Det var det lag som vid kvällens prisutdelning kom på andra plats, far och son, Kent Ohlsson och Marcus Jönsson, Nobel Petanque. Detta gällde också det vinnande laget i veteranklassen, Lars Cato och Claus Sjöholm, Lillens Vänner. Kanske var det en bra uppladdning att stå över – även om viss besvikelse först infinner sig följs den av ett enormt spelsug. Möjligen bådade dessa förutsättningar gott för de här lagens vidare framfart på boulebanan under dagen.


Segrarna i V60-klassen: Claus Sjöholm och Lars Cato.


Vid samlingen lottades det i vanlig ordning ut fina saker på startnumren. De lyckliga vinnarna har nu teaterbiljetter, brandvarnare och presentkort på Boulebar.


Solens strålar började titta in genom trädkronorna över banorna och tävlingen kom igång. Sex juniorlag spelade sitt gruppspel på centercourten och intill. Som vanligt var det gratis spel för våra juniorer. Vinnare blev det starka laget Noel Franzén och Eliaz Nilsson från Tyringes Boulegetingar. Påskägg och slime delades ut till alla juniorer. De hade också under dagen fått handvärmare. De tre bäst placerade lagen fick dessutom mössor och kepsar. Vinnarna fick påskägg modell större.


Ett kort avbrott i spelet gjordes då Boulebar höll i en "djurgårdskalle", där första pris var ett set bouleklot. Jimmy Löf, vår eminente filmare och speaker, hade slitit sig från sina sysslor och stod som slutlig vinnare. Han pressades dock hårt av Mohammed Al-Asram, en junior från West Winds IK, Landskrona. Jimmy tog emot kloten men gav dem därefter till sin unga motståndare som knappt visste till sig av glädje.


Då Peter Johansson, som vissa tidigare år sänt ifrån Äggcupen, hade lämnat återbud fick vi lösa det genom sändning via Facebook. Jimmy Löf sände mestadels, men någon gång Krister Kam Tayanin. Mobiltelefon på stativ, som flyttades efter varje runda, fick bli lösningen. Hoppas att ni därhemma, guidade av Jimmy, fick se en del spännande matcher. 

Det vanliga spelet i de olika klasserna återupptogs och fram på eftermiddagen var slutspelet igång för dem som gått vidare. För övriga som kände ytterligare spelsug blev det flaskspel.
B-slutspelet har formen av små minitävlingar, flaskspel. Går man inte vidare till slutspel går man rakt in i semifinal i ett flaskspel. Till dessa minitävlingar kan man också anmäla sig om man inte deltagit i huvudtävlingen. Trots vackert väder var mångas fingrar kalla och stela, och påskfirande väntade måhända, så någon större ruljans rådde inte i detta sekretariat.


Mellan varven njöts värmande gulaschsoppa, korvar, sillamackor, kaffe och hembakat i cafeterian. Vi hade bullat upp rejält med ätbara ting, men också med handvärmare, den tidiga långfredagen till ära.

Vann man inte tävlingen hade man goda möjligheter att få med sig något hem ändå, då flera lotterier med finfina priser – bland annat påskiga blomsterarrangemang, välfyllda hinkar med biltillbehör och annat, choklad och bouleväskor – var igång. Tack till alla sponsorer!

Vi är väldigt tacksamma för all uppskattning på plats och efteråt för en väl genomförd tävling. Vi försöker förbättra oss varje år och slår oss inte till ro. En tid före tävlingen har vi årsmöte där Äggcupen är en punkt på agendan, sedan ett medlemsmöte inför Äggcupen och efteråt har vi en utvärdering där medlemmarna får lämna in synpunkter. Vad var bra och vad kan vi göra bättre? Vad har vi snappat upp från våra "kunder" ute på banan och i cafeterian? Många medlemmar ställer upp både före, under och efter tävlingen, så engagemanget är stort.

Så arbetar vi för att bli så bra vi bara kan med de förutsättningar vi har. Vi får se vad nytt, eller vad ännu bättre, som dyker upp på nästa års Äggcup. Den går av stapeln den 19 april, alltså sen påsk 2019, så jag vågar lova varmare väder och färre handvärmare.
Välkomna då!

 Foton: Fredrik Svensson, Krister Kam Tayanin, Andreas Svensson.

Här finns fler bilder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. från Äggcupen 2018 och sändningarna därifrån hittar ni här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2018-04-10

Senast uppdaterad: 2018-04-10

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se