Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Junior-EM blir pojk- och flick-EM

Junior-EM delas upp i EM för flickor och EM för pojkar, 16 lag går till Europacupens finalspel, en anmälningsavgift för varje EM införs, liksom en straffavgift för de förbund som väljer ett annat boende än arrangörens. CEP har haft kongress.

Inför förra årets kongress Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hade alla medlemsförbund fått tycka till om huruvida Junior-EM skulle delas upp i två – ett för flickor och ett för pojkar. 13 förbund röstade för förslaget, 13 förbund (däribland det svenska) mot.
Sedan dess har några av de förbund som röstade mot förslaget ändrat sig, meddelade CEP:s styrelse vid årets kongress, som i söndags genomfördes i Luxemburg, där Kerstin Hjelm representerade Sverige.
Tillsammans med uppgifterna i den licensundersökning som CEP varje år genomför bland sina medlemsförbund – där de bland annat får reda på hur många flickor och hur många pojkar under 18 år som har licens – räckte det för att styrelsen helt skulle ändra uppfattning och dela upp Junior-EM i två.
(Detta alltså trots att ingen ny fråga ställts till medlemsförbunden och att de förbund som eventuellt ändrat åsikt i motsatt riktning – från att ha varit för en uppdelning till att motsätta sig den – inte kunnat göra sina röster hörda.)
Uppdelningen införs 2020. Precis som i år kommer Junior- och U23-EM framöver att arrangeras tillsammans (vid samma tid, på samma plats).

Två nya avgifter
Kerstin Hjelm berättar också att styrelsen hade fattat beslut om att ta ut en anmälningsavgift på 50 euro per europamästerskap. Pengarna från avgiften ska öronmärkas för den tränarutbildning som håller på att utformas.
Styrelsen kommer inte lyckas med sitt mål att få den färdig i år, men räknar med att den ska vara klar i januari eller februari nästa år.
Den som skaffar sig en europeisk tränarlicens ska naturligtvis föra tränarkunskaperna vidare i sitt hemland och ett annat mål är att bilda nätverk länderna emellan.

Ytterligare ett beslut om en ny avgift presenterades av styrelsen – en straffavgift på 200 euro för de förbund vars delegationer väljer att boka sitt mästerskapsboende på annat vis än genom arrangören.

Nya förutsättningar i Europacupen
Vidare meddelade styrelsen att Europacupens finalspel framöver kommer att äga rum på samma plats cirka tre år i följd – i år och de därpå följande åren blir det i Bans i Bourgougne-Franche-Comté i Frankrike – samt att antalet finallag fördubblas så att det nu blir hela 16 lag under finalhelgen. I år har 28 länder anmält sitt deltagande (ett mer än i fjol) och fyra från varje kvalgrupp går vidare.

Coccinelle kvalar i Frankrike
Svenska Coccinelle PC får troligtvis åka till Frankrike två gånger i år. Klubben lottades in i den franska kvalgruppen som kommer att hålla till i Nice, där Frankrikes något oväntade vinnarklubb Nice-Case, huserar. Övriga klubblag i gruppen är: SK Upesciema, Lettland, Léman Pétanque, Schweiz, Hohenlohe PK, Slovakien, Wiener Trilogie, Österrike samt det lag som kommer att representera Tjeckien.

Danska Hedebo och norska Groruddalen åker båda till Monaco medan finska Helsingin Boule-Yhdistys hamnade i den italienska kvalgruppen.


Lottning för Europacupen 2018.

OS-kampanjen kan skjutas framåt
I övrigt rapporterades det vid kongressen att det förhoppningsvis blir möjligt att genomföra europeiska domarprov via webben inom en snar framtid samt att boulesporten enligt IOK måste bli mer tv-mässig för att kunna komma ifråga för OS – och att det är troligare att den kan bli aktuell 2028 än 2024. Mer information om detta utlovades inom en snar framtid.
Doping- och alkoholtester diskuterades också och sådana kommer att genomföras i högre utsträckning framöver.

De fem lediga styrelseposterna fylldes föga förvånande av de fem valbara kandidaterna (tre omval plus nyval av Marío Gonzales Gozalbes, Spanien, och Jean-Luc Melleker, Belgien).

Drygt hälften på plats
Det här var första gången kongressen genomfördes som ett separat arrangemang och inte i anslutning till ett EM. Styrelsen verkade inte riktigt ha insett att den valda tidpunkten ställde andra krav på arbetsordningen fram till kongressen och således fanns inte budget och ekonomiska rapporter att tillgå i förväg.
22 av de 41 medlemsförbunden fanns representerade.

Publicerad: 2018-04-20

Senast uppdaterad: 2018-04-20

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se