Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Landslagskvalet avgjort

Segern är klar. Vinnarna från i fjor gjorde det igen. Gänget från Maria PC, Åke Löwbeer, Leif Bäckström, Peter Bengtsson och Jona Näs tog hem finalen i landslagskvalets slutspel för veteraner.

Åke Löwbeer bjöd på en segergest efteråt, medan Leif Bäckström, Peter Bengtsson och Jona Näs var något mer återhållsamma i sin glädje. (Bild ovan).

I finalen besegrades överraskningslaget, Kjell Mattsson, Lars Ringdal och Sten Ek, från Boo/Boulesjevikerna med siffrorna 13-5. De båda lagen får som belöning representera Sverige i tävlingen 
Nations Veterans Cup som spelas i Danmark i månadsskiftet augusti/september. 
Finalisterna från Boo och Boulesjevikerna: I mitten publikfavoriten, den minste och äldste deltagaren (79 år) i tävlingen, Lars Ringdal (Boo) med klubbkamraten och lagledaren Kjell Mattsson till höger samt Sten Ek från Boulesjevikerna.



Inledningsvis var det ganska jämnt både spelmässigt och siffermässigt, men vid 5-4-ledning för Boo ryckte Maria med en fyrapoängare. Sedan var det aldrig något snack om vart segern skulle gå. Den tekniska skickligheten tog ut sin rätt. 

Leif Bäckström drog ned applåder för sina suveräna lägg, plombade vid lillen var och varannan gång och imponerade stort. 

När "Kjelle" Mattsson gick ut för att hälla i sig lite vatten viskade han med lätt avund: "Vilken handled han har, vilken handled!"

Peter Bengtsson startade finalen med två "kallar" för att liksom sätta tonen i matchen och när så Åke Löwbeer avslutade samma omgång med ytterligare en carreau kändes det som en liten maktdemonstration.

Peter var annars upp och ner i skyttet tidigare under dagen och blev också utbytt i ett par av matcherna. Bland annat vid underläge 1-9 mot Nobel/Trelleborgslaget Jan Gillholm, Benny Olsson, Bodil Tjäderkvist i söndagens första match i dubbelknocken.

Åke Löwbeer kom in och stabiliserade spelet samtidigt som motståndarna tappade avsevärt i spelstyrka.

Säkerheten i Skånelagets agerande som gav tre raka segrar under trippelknocken på lördagen löstes upp i intet och Maria kunde ta över skeendet utan att prestera på topp. Det hotande nederlaget vändes till seger med 13-11.

I den andra matchen på söndagen svarade Kärnan för motståndet. En jämn match där lagen följdes åt till 9-8. En dålig runda för helsingborgarna och titelförsvararna högg direkt. Fyra poäng, utgång och klart för semifinal.
Kärnans gäng tog sig till semifinal och delad tredjeplats: Fr v: Håkan Paaske, Håkan Berg och Jonny Patron. Yngve Evaldsson var sjuk på söndagen och kunde tyvärr inte ställa upp till spel.
Och vem fick de möta i semifinalen? Jo, Kärnan igen, som i skiljematchen slagit ut Lag Holmberg från Pekings Pärlor/Växjö! Märkligt kan tyckas men i spelformen dubbelknock kan det tyvärr bli så.  

 

Samma sak för de andra två semifinalisterna: Kjelle Mattssons lag ställdes två gånger mot Skövdelaget Club la Boule de Trix med Janne Johansson, Hannu Kolehmainen och Jörgen Strende. Först förlust med 8-13 och sedan vinst med samma siffror.
Maria slog Kärnan med hela 13-2 i semifinalen, efter en del flyt med lillenflyttar och motståndarskott på egna klot, men vi noterade också genomgående fina lägg av Jona Näs.
Tredjepris till Club la Boule de Trix med Janne Johansson (t v), Hannu Kolehmainen och Jörgen Strende. Thomas Callderyd, som deltog i kvalet, får också en medalj så småningom.

Att fjolårets vinnare lyckades upprepa triumfen i år var ingen större överraskning, men vägen dit var inte så spikrak som man kunde förvänta sig. De tvingades till fem matcher under lördagens trippelknock för att ta sig vidare, sedan de förlorat två av de tre första (bland annat mot kommande finalmotståndaren Boo!). 

Avslutande vinster mot Lag Andersson (Almedalen/Hvetlanda) och Lag Karp (Lejonkulan/Nordboulen) räddade dagen och avancemanget till söndagens dubbelknock. 

Stort grattis till finalisterna, men även till tredjepristagarna, lagen från Kärnan och Club la Boule de Trix!

 

Samtliga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

TEXT OCH BILD: Dennis Paulsson 

Publicerad: 2018-06-11

Senast uppdaterad: 2018-06-11

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se