Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Favoritfall på SM i skytte

Grundspelet och semifinalerna i SM Precisionsskytte bjöd på både överraskningar och infriade förväntningar.

Varför inte organisera en bouletävling där man slipper defensiva lägg och trista taktiska diskussioner mellan varje kula? Så verkar internationella förbundet ha resonerat och så infördes skytte som en särskild disciplin då boule-VM gick i Portugal år 2000. Tanken var att boulen en gång för alla skulle ta plats som publiksport.

SBF var inte sent att följa efter. Nåja det dröjde tills 2003 innan skyttet infördes som SM-disciplin. Men inte blev det större publik under vår egen SM-vecka för den sakens skull. Faktum är att skyttet blev något av ett problembarn för stackars arrangörer. En ful ankunge som skulle klämmas in i det invanda SM-programmet.

Räddningen blev Riksidrottsförbundets SM-vecka. Undanskymda SM-tävlingar fördes ihop och SvT lovade att sända.  SBF inbjöds och vädrade snabbt en möjlig synergieffekt. Vi kunde föra bort skyttet från SM och samtidigt få uppmärksamhet i TV. Året var 2013h och vi har varit med sedan dess.

Årets tävlingsplats är Helsingborg. Ett Helsingborg som badat i strålande solsken under hela tisdagen, men också ett Helsingborg som besvärats av frisk vind med kraftiga byar. För boulens del ägnades dagen åt en kvalomgång och kvartsfinaler för juniorer, damer och öppen klass. Glädjande nog blev det en klar kantring åt ungdomen. Det var dagens behållning. Eller vad sägs om att hälften av kvartsfinalisterna i öppen klass ännu är juniorer och att två av dem är kvar till onsdagens semifinaler?

Caspian Weidmar från West Wings i Landskrona fyller 12 år veckan efter SM i Karlstad. Han har spelat boule i tre år. I Helsingborg fick han känna på verklig hetluft men gick till kvartsfinal, inte bara i juniorklassen utan också i öppen klass! Med sin späda kropp ser han ut som att han knappt ska nå fram till skjutmålet på nio meter. Ändå fick han 25 poäng då han slog ut Stephane Zaklada från Tjust. Ett resultat som den sjufaldige SM-mästaren och EM-bronsmedaljören i skytte Rickard Nilsson inte var i närheten av denna dag. I kvartsfinalerna blev det stopp för Caspian. I öppen klass slogs han ut av den erfarne Sten Alstander, som spelar för Tjust, och i juniorklassen blev fjolårets största stjärnskott i svensk boule, Lucas Rudin från Sörbyängen, för svår. Lucas fick för övrigt sällskap till semifinalerna av klubbkamraten och junioren Fride Olsén.

Likt fotbolls-VM i Ryssland som skördat sensationella offer blev det några överraskande favoritfall i Helsingborg. Förutom Rickard Nilsson blev även en av våra mest meriterade damspelare, Lotta Larsson utslagen, men hon gick ändå till kvartsfinal. Där fick hon möta Jessica Johansson som inte heller hon föreföll i allra bästa form. Men så blev hon mamma för bara tre månader sedan och fick med svårighet skilja sig från Thea då hon gick ut för att skjuta. Spelarna föjdes åt fram till nio meterskottet fjärde skjutstationen (klot bakom klot). Just då Lotta skulle skjuta förkunnade speakern i något upphetsad ton att Sverige hade gjort mål mot Schweiz och Lotta backade rutinerat. Men givetvis missade hon skottet och kom sedan aldrig ikapp Jessica Johansson.

- Visst har skyttet kommit för att stanna, sa elitspelaren Joachim Andersson då han tog hand om Thea medan Jessica spelade. Men man borde ta bort Kalle Anka-reglerna. Det är för mycket bedömningssport.

På onsdagen blir det semifinaler och SvT sänder finalen. Kalla Anka eller inte. Bedöm själva.

Fotnot: Resultaten från skytte-SM återfinns på www.boulemasterskap.se

Publicerad: 2018-07-03

Senast uppdaterad: 2018-07-05

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se