Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Bara gamla mästare i årets SM-skytte

Två mästare lyckades med bedriften att upprepa sina segrar från i fjol, då SM-skyttet avslutades i Helsingborg. Jessica Johansson och Lucas Rudin befäste sina ställningar som landets i särklass bästa skyttar i sina respektive klasser.

Finalen i årets damklass blev en kopia av fjolårets. Den nyblivna mamman Jessica Johansson ställdes på nytt mot Berit Sjöberg från Boråsklubben Kronäng. Dit hade Jessica haft en ganska lugn väg, även om siffrorna var långt ifrån hennes pers på 48 poäng, som en gång gällde som världsrekord. Inte heller Berit behövde förta sig, även om semifinalresultatet på 15 poäng räckte till bara tack vare att hemmafavoriten Linnéa von Eggers Patron, Kärnan, inte kunde göra sig själv rättvisa. Kanske för att hon kombinerade skyttet med funktionärsjobb i tävlingen.

Jessica Johanssons tredje damseger

I finalen hade Berit Sjöberg nått lika många poäng redan efter tredje stationen (klot mellan två klot). Eftersom Jessica Johansson inte hade mer än 14 poäng så ledde faktiskt Berit så långt fram i tävlingen. Där började det spöka för Berit. I sautén (klot bakom klot) lyckades hon med en etta på sjumeteravståndet, annars blev det bara nollor. Jessica Johansson marscherade lätt ifrån med fyra treor innan det var dags för lilleskotten – 24-16 till Jessica. På sju meter lyckades faktiskt Berit med att skjuta ut lillen, men vad hjälpte det. Jessica sköt två treor och vann alltså till slut med 30-21. Hennes tredje seger i SMs damskytte. Hon kan dessutom skryta med en seger i öppen klass, även om det var så långt tillbaka som 2010.

Spräckt lille gav fem poäng

I öppna klassen var det bäddat för en möjlig final mellan två juniorer. I semifinalerna ställdes klubbkamraterna Lucas Rudin Olsén och Fride Olsén från Örebroklubben Sörbyängen mot gubbarna Sten Alstander, 50 år från Tjust, Västervik, och Edvard Eriksson, 27 år från Ödenäs, Alingsås. Svårast uppgift föreföll Lucas ha fått. Inför lilleskotten ledde Sten Alstander med 18-16. Lucas sköt en femma på sex meter innan det var dags för Sten. En kalasträff mitt på lillen som sprack! En röd bit låg kvar i ringen medan en annan flög all världens väg. Efter kort överläggning fastställde domarna att här gällde den vanliga regeln: störst går först. Och eftersom det bara var en liten bit som låg kvar tilldömdes Sten en femma. Sten blev tydligen så skakad av den ovanliga händelsen att han därefter bommade varje skott. Lucas kunde enkelt avsluta med ännu en lilleträff på sju meter och följaktligen ta hem matchen med siffrorna 26-23.

Fride Olsén hade en betydligt lättare väg. Han kunde ohotad vinna med 43-14. För övrigt det bästa skjutresultatet av alla under de två dagarnas tävlande och självklart nytt personligt rekord med råge.

Tvåa i SM utan att vara skytt i laget

Två juniorer till final i öppen klass alltså. Och därtill två klubbkamrater. Mest spännande fråga inför duellen var kanske, ska Fride, 15, lyckas slå den betydligt mer meriterade klubbkamraten Lucas, 16. Frides resultat från semifinalen talade för honom, medan Lucas lite större erfarenhet av avgörande uppgifter vägde över i vågskålen för honom. Fride avslöjade förresten före matchen att han aldrig spelat som skytt i ett lag i allvarliga sammanhang. I juniorlandslaget är det Lucas som sköter det jobbet.

Det började lite trögt. Idel missar på första stationen utom var sin trea för de båda skyttarna. På andra stationen (klot bakom lille) drog Lucas till med en carreau på åtta metersavståndet och kunde sedan rycka ifrån. Dock inte längre än att Fride ännu hade chansen inför lilleskotten. Där hade Fride knipit 15 poäng i semifinalen men nu blev det bara fem. Damfinalens slutresultat 30-21 upprepades kuriöst nog i öppna klassen. Lucas Rudin knep guldet.

Fride Olsén var besviken efter finalen.

– Ja, längden var bra men jag borde ha varit rak. Men jag tänker komma igen i SM i Karlstad. Jag ställer upp i öppen singel och målet är att gå längre än i fjol, då jag gick till 16-del.

Lucas Rudin nöjde sig inte med triumfen i öppna. Han gick som tåget i juniorklassen  genom att först slå ut Hugo Åkesson, påläggskalv i Malmöklubben Coccinelles elitserielag, med klara 33-22 för att i finalen ställas mot juniortävlingens överraskning Linus Larsson från Kalix. Linus hade skjutit jämnt, 19-19, mot betydligt mer meriterade Sebastian Kallionpää från Stockholmsklubben Sibirien. Linus vann med fler femmor. Nu verkade han dock ha gett sitt bästa. Finalen blev en promenadseger för Lucas Rudin som därigenom upprepade sin fjolårsseger i klassen.

Publicerad: 2018-07-05

Senast uppdaterad: 2018-07-05

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se