Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Nationernas Cup i Danmark 1-2 september

Under helgen 1-2 september spelades Nation Veteran Cup eller Nationernas Cup i Hvidore, Danmark. Sverige representerades av de två bästa lagen från landslagskvalet 2018.

Det var med glädje som jag tackade ja till att åka med som coach till Danmark, till nationernas cup för veteranerna. Kul att både förbundet och spelarna ville ha med mig. Vi samlades på Arlanda då lagen enbart bestod av spelare som är boende i Stockholm. Väl i Köpenhamn så hämtas vi av de fantastiskt generösa och välkomnande arrangörerna. Vi spelar i Hvidore, och det är medlemmarna i klubben som kämpar och sliter för att spelarna/ledarna  från Sverige, Holland, Skottland, Wales, Norge och Danmark ska få en fantastisk upplevelse. Lagen från Sverige bestod av vinnarna från landslagskvalet 2018, Leif Bäckström, Jona Näs, Peter Bengtsson, Åke Löwbeer samt laget som kom tvåa i samma landslagskval. Sten Ek, Bengt-Åke Håkansson, Kjell Mattsson samt Lars Ringdahl. Härligt att som snart 80-åring, (Lasse), få debutera och sätta på sig landslagströjan.

Fredagen består enbart av träningsspel, middag och lottning av tävlingen.  Så lottas vi då mot Holland i första matchen som startar lördag kl 9.30. Sverige lag 1 möter Holland lag 2 och Sverige lag 2 möter Holland lag 1. Alla matcher spelas på tid, 50 min, när signalen går så spelar man klart den omgången man håller på med och sedan är matchen slut. Har man spelat klart precis så blir det en omgång till oavsett ifall man skickat ut lillen eller inte. Tyvärr så är vi inte riktigt med från början, utan Holland ångar på och tar ledningen i början och vi försöker på alla sätt hämta in underläge, det går sådär och vi förlorar båda matcherna, 6-11 och 6-13.

Poängsättningen i matcherna är oavgjort 1 poäng, vinst 2 poäng, vinst där man får 13 ger 3 poäng. Så det är ju bra att vinna med 13 och då självklart inte bra att förlora med 13. I nästa match möter vi Wales som även bestod av ett lag från Danmark då Wales bara fick ihop ett lag till turneringen. Nu blir det två segrar och 4 poäng, bra med segrar men tyvärr får vi 12 respektive 10 i matcherna. Viktigt nu att vinna mot Norge och det är precis det som händer. Båda lagen vinner 13-5 och 13-1 och plötsligt är vi med i guldstriden igen.

Efter lunch så ska grabbarna, förlåt gubbarna spela mot Danmark som ses som favoriter. Danmark har numera en förbundskapten som tar ut lagen och inte ett landslagskval som vi har. Danskarna var väldigt taggade och spelarna vill verkligen visa att de ska tillhöra landslagstruppen och få chansen att spela EM i Bulgarien nästa år. Det bli två jämna och ganska ovissa matcher mot Danmark, poängfattigt och hyfsat spel från båda lagen, men tyvärr förlust i båda, 3-6 och 7-9 och nu hamnar vi långt efter Danmark som redan har 14 poäng mot våra 8. I femte mötet så tar Danmark ytterligare 6 poäng medan vi tyvärr endast får tre poäng mot Skottland efter att lag två fick det kämpigt mot Skottland lag 1 och förlorade med 6-11. Så i halvtid så är ställningen så här

Danmark 23, Holland 18, Sverige 13, Norge 8, Skottland 7, Wales 6

Det återstår två möten innan vi spelat klart för lördagen. Först Holland och sedan Wales. Nu möter förstalagen varandra och likadant för andarlagen som nu ska mötas.  Att vi ska kunna hota Danmark känns omöjligt, men att bli tvåa och försöka rå på Holland är nu vårt mål och att lag 1 ska försöka bli bland de tre bästa lagen sammanlagt.

Det börjar bra mot Holland. Sveriges lag 1 vinner med 12-10, och lag två gör en heroisk insats och lyckas med bedriften att vända 5-11 till oavgjort. Lag två bytte spelare vid ställningen 5-11 och enbart 8 minuter kvar av tiden. De tar en tvåa och signalen går. Det blir en extra omgång och efter ett bra läggspel lyckas de ta 4 poäng med chans på och centimetern från 5 poäng. Men det blir tre poäng och chans till en andra plats. Tyvärr lyckas vi inte i nästa match mot Wales/Danmark. Det blir förlust för lag 2 mot det danska laget som spelar för Wales. Men Holland gör ett bottennapp mot Norge och lyckas bara ta en poäng, vilket gör att vi bara är en poäng efter Holland. Nu blir dt middag och sedan resa tillbaka till hotellet för vila inför morgondagens avgörande.

Sverige spelar mot Skottland och vi både tror och hoppas att det ska bli 4-6 poäng i mötet. Lag 2 vinner ganska enkelt med 13-4 medan lag 1 hamnar i underläge och blir lite stressade över att hämta in underläget. trots lite bättre spel mot slutet så räcker det inte utan det blir förlust med 8-10, det var förstalagets sämsta insats under helgen, men de skulle snart få bevisa hur bra de verkligen kan spela. Vi halkar efter Holland som tar 5 poäng mot Wales. Danmark är i stort sett redan klara vinnare . Nästa möte är Danmark igen och Sverige tar fram det där fantastiska spelet som de hade under EM. Det var grymt skytte, bra läggspel och trots att Danmark bjuder upp till dans och spelar riktigt bra så har de inte en chans mot Sverige som vinner med 12-2 efter helgens bästa spel och helgens bästa match av alla törs jag säga. Lag 2 förlorar tyvärr och nu är vi 5 poäng efter Holland inför sista mötet. Sverige möter Norge och Holland möter Danmark, det finns en viss chans då Holland måste förlora båda matcherna samt att Sverige måste ta minst 5 poäng helst 6. Danmark vinner första matchen md 13-11 och Sverige vinner med 13-4 så chansen finns men när slutsignalen går så är det oavgjort i båda återstående matcherna. Vi får en tabell som ser ut så här

Danmark 43, Holland 30, Sverige 28, Wales 18, Norge 18, Skottland 11

Bästa enskilda lag

Danmark 1, 23 poäng, Danmark 2, 20 poäng, Sverige 1, 18 poäng, Holland 1, 18 poäng


Efter lunch och prisutdelningen får vi åter skjuts till flygplatsen för vidare hemfärd till Sverige.

Slutsummering får bli att turneringen är mycket trevlig med varierande motstånd. Tittar jag på enskilda spelare så tycker jag att den som imponerade mest på mig under tävlingen var Danmarks skytt i lag 1, Per Olsen, fantastiskt fint skytte från honom och han ingår även i Danmarks öppna trupp. Ser vi till resultatet så är vi självklart besvikna, vi borde vara med och slåss om förstaplatsen och det ska säkert gå till nästa år då jag hoppas att Sverige kommer att skicka två lag igen!

Slutligen vill jag tacka Danmarks petanqueförbund för en väl organiserad tävling med härlig service.

Dennis Duvenfelt

Publicerad: 2018-09-12

Senast uppdaterad: 2018-09-12

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se