Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Svenska Cupen V55 kval

I helgen, 6-7 oktober, spelades kvalspelet i Svenska Cupen V55 i Uppsala och Falkenberg.

Svenska Cupens kvalspel i V55 avgör vilka sju lag som ska spela finalspelet tillsammans med det åttonde laget, förra årets segrare Boo SK.

018 segrade i grupp A i Uppsala i Svenska Cupen V55
I 018 spelade Maria Jadinge Trygg, Birgitta Olofsson, Urban Trygg, Ola Bergqvist, Ulf Hjelm, Olle Larsson, Lars Frykberg och Per Gumbel.  De två sista är inte med på bilden.

018 började spela mot Boden, som de besegrade med 4-1. 018 vann båda tripplarna. Per Gumbel, Ola Bergqvist och Urban Trygg slog Mats Lindgren, Christer Jansson och Jan Johansson med 13-10 och Birgitta Olofsson, Lasse Frykberg och Uffe Hjelm vann mixedtrippeln med 13-3 mot Jan och Kerstin Petschler och Rolf Lindgren.

018 behövde bara vinna en dubbel. De vann båda två stort. Både D1 och D2 vanns med 13-4. Olle Larsson och Ola Bergqvist slog Christer Jansson och Jan Johansson och Lasse Frykberg och Birgitta Olofsson vann över Jan Petschler och Mats Lindgren. Boden fick en seger i mixed dubbel där Kerstin Petschler och Rolf Lindgren slog paret Trygg med 13-10.

I det andra mötet i första omgången slog Fagersjö Boulesjevikerna med 4-1.

Vinnarmatchen i grupp A spelades alltså mellan 018 och FPS. Även den matchen vann 018 med 4-1. Efter tripplarna stod det 1-1. Leif Karlsson, Adalbert Kamerer och Bengt Berglund FPS besegrade Per Gumbel, Olle Larsson och Ola Bergqvist med 13-3 medan Birgitta Olofsson, Lasse Frykberg och Ulf Hjelm vann Mixeddubbeln med 13-4. Matchen var alltså helt öppen inför dubblarna. Nu fick 018 igång sitt spel. Alla tre dubblarna spelade väldigt bra och segersiffrorna blev 13-4, 13-4 och 13-1. Olle Larsson och Ola Bergqvist spelade D1, Ulf Hjelm och Urban Trygg D2 och Birgitta Olofsson och Lasse Frykberg Mxd.

018 klara för finalspel, BSJ måste slå 018
Inför tredje omgången var läget i gruppen att 018 hade 2 segrar, Fagersjö och Boden hade 1 seger var och Boulesjevikerna hade 0 segrar. De var tvungna att slå 018 för att ha någon chans att gå vidare.

Det började inte bra för BSJ. 018 vann båda tripplarna. (13-4 och 13-2. Olle, Ola Urban T och Maria, Lasse och Ulf Mxt). BSJ var tvungna att vinna alla dubblarna. De vann två. Jurek Millak och Leif Malmberg slog Birgitta och Ola med 13-9 och Anita Dahlerus och Björn Clausson besegrade Maria och Lasse med 13-6. Uffe och Urban i 018 vann över Christer Sköldebo och Elie Saba med 13-7 och BSJ var utslagna.

Hårt om andraplatsen
Kampen om andraplatsen i grupp A stod nu mellan Boden och Fagersjö. Båda lagen hade en seger. Båda hade slagit Boulesjevikerna. Det här mötet blev en riktig rysare. Boden vann båda tripplarna. Mats Lindgren, Christer Jansson och Jan Johansson slog Leif Karlsson, Adalbert Kamerer och Bengt Berglund med 13-11 och Jan och Kerstin Petschler och Rolf Lindgren lyckades slå Catharina Wiberg, Lee Ekström och Hans Brandin med 13-12.

FPS måste vinna alla dubblarna för att gå vidare. Det började bra. Leif Karlsson och Adalbert Kamerer slog Christer Jansson och Jan Johansson med 13-0 och Hans Brandin och Bengt Berglund besegrade Jan Petschler och Mats Lindgren med 13-10.

En enda match pågick i hallen och den var helt jämn och helt avgörande för vilket lag, som skulle gå till slutspel. Kerstin Petschler och Rolf Lindgren Boden kämpade mot Catharina Wiberg och Lee Ekström. Bodendubbeln la in klot på klot och Lee Ekström sköt bort dem. Vid ställningen 11-10 till Boden kastade Kerstin Petschler ut lillen väldigt långt. Tidigare hade de spelat kort och då hade Lee skjutit bort allt. Första klotet blev misslyckat och Catharina i FPS  lyckades få in ett bra klot bakom lillen. Kerstin la då sitt klot kloss mot det. Fagersjöspelarna kunde inte göra något åt detta. Rolf Lindgren i Boden kunde lägga in segerklotet.

Seger i matchen och finalplats i Svenska Cupen.Bodens lag bestod av Jan Petschler, Mats Lindgren , Kerstin Petschler, Jan Johansson, Christer Jansson och Rolf Lindgren. 

I grupp B segrade Boulero
 
I Boulero spelade Sven Vejdegren, Anne-May Moberg,  Arne Kemvall, Helene Blomqvist, Bertil Adevankin, Jan Vejdegren och Pelle Wieveg (ej med på bilden)

Boulero var de förväntade segrarna i gruppen och de levde upp till dessa förväntningar och gick obesegrade genom tävlingen.

Bouleros trippellag vann alla sina matcher. I Trippel spelade hela tiden Helene Blomqvist, Jan Vejdegren och Pelle Wieveg. I mixed trippel spelade Bertil Adevankin, Anne-May Moberg och Sven Vejdegren. I dubblarna bytte de partners i dubbel 1 och 2 men i mixed dubbel spelade hela tiden Helene Blomqvist och Pelle Wieveg. Helene och Pelle vann också alla sina matcher.

Boulero slog Malmköping med 4-1, Uppsala Petanque med 3-2 och Luleå med 5-0. Bouleros motståndare fick alltså bara vinna sammanlagt 3 matcher. Det var D2-laget Leif Ranemo och Kurt Lindström i Malmköping, som slog Sven Vejdegren och Arne Kemvall med 13-10. 

I matchen mot Uppsala vann Sven Edlund och Leif Gill över Jan Vejdegren och Arne Kemvall med 13-3 och Inga Stenbrink och Olle Wiberg besegrade Sven Vejdegren och Anne-May Moberg med 13-12.

Spännande om andra platsen i gruppen
Kampen om andra platsen avgjordes inte förrän i dubbelmatcherna mellan Uppsala och Malmköping. Båda lagen hade besegrat Luleå med 4-1 och hade förlorat mot Boulero.

Malmköping, som väntat länge på att matchen mellan Uppsala och Boulero skulle ta slut, hade tränat länge på de nya banorna, medan Upsalalaget inte hann pröva dem alls. Inga Stenbrink, Olle Wiberg och Sven Edlund kom aldrig in i matchen mot Malmköpings trippellag. Inga och Olle var dessutom totalt slut efter den långa och spännande matchen mot Boulero. Malmköpingstrippeln Kjell Ahlbin, Leif Ranemo och Kurt Lindström vann med 13-4.

Kjell Andersson, Gunilla Ahlbin och Kerstin Jonsson i mixedtrippeln fick lite mer motstånd av Lars-Gunnar Medin, Gun-Britt Söderlund och Lena Eriksson, som bara förlorade med 9-13.

Dubblarna avgörande
Även i den här gruppen var det dubblarna, som avgjorde vilket lag, som skulle gå vidare till finalspel. Upsala var tvungna att vinna alla dubblarna. D1-laget Sven Edlund och Lena Eriksson i UPS tog direkt en stor ledning över Kjell Andersson och Gunilla Ahlbin och även mixed-laget Lars-Gunnar Medin och Gun-Britt Söderlund ledde stort mot Kerstin Jonsson och Kjell Ahlbin.

Inga Stenbrink och Olle Wiberg fick inte ordning på sitt spel medan deras motståndare Leif Ranemo och Kurt Lindström både la och sköt utmärkt. UPS kom snabbt under med 0-7. De bytte därför uppgifter i matchen. Inga fick bli skytt och Olle läggare. De fick sina första 2 poäng, som följdes av flera och de hämtade in försprånget och kom upp i ledning med 10-7. Malmköping stretade emot och återtog ledningen. Vid ställningen 10-12 fick Olle in ett halvbra lägg, som Malmköpingsspelarna inte tyckte behövde skjutas. De la i stället bort alla sin klot och Inga, som var den enda som hade klot kvar, kunde lägga in de sista två poängen. Seger för UPS med 13-12.

Medan D2-lagen kämpade om segern vann Upsalas D1-lag över sina motståndare med 13-5 medan Malmköping i mixeddubbelmatchen vände sin match och slog UPS-laget med 13-12. Det blev alltså seger med 3-2 till Malmköping, som med det kvalificerade sig till finalspelet i Luleå.


Kjell Ahlbin, Kerstin Jonsson, Leif Ranemo, Kurt Lindström, Anders Sundqvist, Gunilla Ahlbin, Kjell Andersson

Text och bild Inga Stenbrink

I Falkenberg kvalificerade sig Lillens Vänner och Kärnan till final som gruppsegrare samt Tyringe Boulegetingarna som vinnare i utslagsmatchen.

Samtliga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2018-10-10

Senast uppdaterad: 2018-10-10

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se