Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Fyrlingen 2019- fransk världsmästare och lokala veteraner

Årets upplaga av Fyrlingen bjöd verkligen på det mesta för den bouleintresserade, från fredagens veterantrippel till söndagens final i huvudtävlingen.

Deltagarna fyllde Borås boulehall till bristningsgränsen i dagarna tre och under helgen så var åskådarleden täta kring de banor där den till tävlingen hitresta världseliten spelade. Lägg därtill vänner och bekanta som kom för att heja på de egna favoriterna, så förstår man kanske en bild av det myller av människor som rörde sig under tävlingsdagarna.

Nationell V55-trippel med favoritfall
Arrangören Club boule la Pomme de Pin Toarpsdal (i texten kallad POM) införde för några år sedan en veterantävling som inledning på tävlingshelgen. Efter ett par år med dubbel som spelform tog man i år steget till en nationell trippel, för att på så sätt vaska liv i intresset för tävlingen. 26 lag från Sverige, Norge och Danmark kom till start och det mest spännande laget var kanske det med två nyblivna veteraner: Anders Larsson och Thomas Wiede är väl känd för den svenska boulepubliken, men gjorde här sitt allra första framträdande i veteranklassen. Tillsammans med ärrade och rutinerade veteranen Dennis Duvenfeldt bildade man tävlingens stora favorit. Inledningsvis såg man också ut att bli så överlägsna som många förutspått, med en storseger och en överlägsen ledning i den andra matchen. Kanske slog man av på takten, kanske låste sig spelet, men plötsligt föll allt samman och laget tappade den stora ledningen och förlorade sin plats i A-slutspelet redan innan man kommit dit. Sanna Trogen och Ctefan Brochmann från De la boule i lag med Nettan Lenson, inhoppande reserv från Borås petanque, var laget som slog till med tävlingarnas första stora skräll och skickade förstaseedade lag Larsson, Wiede och Duvenfeldt ur tävlingarna. Snopet?

- Prata inte om det, fy fan, var lagets korta kommentar efteråt.

Efter favoritfallet framstod tävlingen som relativt öppen. Lag Trogen, Brochmann och Lenson förlorade lite senare semifinalen mot slutvinnarna Conny Johansson och Jörgen Strende från skövdeklubben TRX i lag med Stefan Karlsson Tibro. I finalen vann skaraborgarna mot tävlingens andraseedade lag: Yngve Evaldsson, Jaime Higa och Bill Jakobsson från Kärnan Helsingborg. Faktum är att Conny, Jörgen och Stefan var helt överlägsna i de två sista matcherna och tappade totalt bara 4 poäng i semi och final.

Fredagsdubbel och känslobubbel
Efter veteranklassen fortsatte tävlingarna med den numera klassiska Fredagsdubbeln, en tävlingsklass som de senaste åren brottats med lyxproblemet att locka FÖR MÅNGA lag (många är de som spelat till sent på natten tidigare år). Därför tog arrangören beslutet inför årets upplaga att maximera deltagarantalet till 64 lag och istället erbjuda kvällsunderhållning i form av skyttetävling och flaskspel. Allt blev uppskattat och uppvärmningstävlingen vanns av två herrar som har en hysterisk formtopp: Anders Csapo och Andreas Petersson från stockholmsklubben Sibirien. I finalen slog man Marius Wang och Fredric Bauer från Norge respektive Frankrike. Tävlingarna är i mångt och mycket en chans för deltagarna i huvudtävlingen att känna på stämningen och banorna, men samtidigt ger tävlingen många tidiga och prestigefyllda stormatcher då tävlingen lottas utan seedning och kan bjuda på en mängd spännande moment. Stämningen under kvällen var också hög och glad och deltagarna kunde lämna banorna i rimlig tid för några timmars ordentlig sömn innan det stora äventyret.

Fyrlingen 2019: året när favoriterna föll
Huvudtävlingen av Fyrlingen 2019 lockade deltagare från 9 olika nationer: Sverige, Norge, Danmark, Finland, Nederländerna, Belgien, Frankrike, Spanien och Madagaskar. Med hela den nordiska eliten på plats, kryddat med en fransk världsmästare och ytterligare en handfull grymma lirare från europa, såg det på förhand oerhört tufft ut att vinna Fyrlingen 2019 om man inte var med i något av de på förhand 8 seedade lagen. Det var också ett seedat lag som till sist vann hela tävlingen, men vägen till finalmatchen kantades av favoritfall.

Redan under lördagens poolspel föll en av huvudfavoriterna ifrån, när lag Marius Wang, Max Carlström, Fredrik Bauer och Thierry Bezandry förlorade. De var det lokala veteranlaget från Borås petanque med Jari Ilomäki, Peder Aronsson, Mikael Nlsson och Christer Lenson (känner du igen efternamnet Lenson? Christers fru Nettan hoppade ju in i fredagens veterantävling och skrällde) som stod för bedriften att slå de merieterade och favorittippade motståndarna med 2-1 i matcher. Låt vara att skrällgänget sedan förlorade mot Nordboulen i vinnarmatchen, man var fortfarande nöjda över den tidiga skalpen:

- Visst vill man villa alla matcher man spelar, men för oss på den här nivån är det ändå jävligt gött att ta en sådan skalp, sade en nöjd Peder Aronsson.

Förutom lag Marius Wang (seedade tvåa) försvann också lag Lasse Dithmar från Danmark (seedade trea) och Jack Schillemans (seedade till kvartsfinal) redan under lördagens poolspel. Lägg därtill att förstaseedade lag Joachim Andersson och kvartsfinalseedaee lag Benny bel-Lafkih från Norge förlorade redan i 8-delen på söndag förmiddag, gav det fyra kvartsfinaler med endast två av de från början seedade lagen.

För dessa gick det desto bättre. Tredjeseedade lag Anders Csapo, Albin Plantin (den magiske Fyrlingenkungen),  Andreas Peterson och Thomas Wiede tog sig vidare till semifinal efter en förkrossande kvartsfinalvinst mot Lindome. I semifinalen ställdes man mot ett danskt lag bestående av Morten Junge, Daniel Presutti, Sunny Singh och Emil Pedersen. Lag Csapo hamnade tidigt på efterkälken när danskarna visade upp ett imponerande spel, där framförallt Presuttis skytte var spektakulärt att skåda med en handfull carrauer. Danskarna vann till sist med 2-1 i matcher och det var som sagt fördel Danmark hela vägen.

På den andra halvan av slutspelet traskade lag Bruno le Boursicaud, Stephan Zaklada, Patrick Massimi och Anders Jonsson genom slutspelet ganska obehindrat. Fattas bara annat med en stekhet fransk världsmästare i laget. Man byggde naturligtvis en hel del av framgångarna på dennes spel, men det var sannerligen hela laget som imponerade stort. Man förlorade inte en enda match under hela tävlingen, från poolspel via slutspelet och finalen. Såväl spelkvalité som det taktiska utförandet utmärkte sig hos det fransk-svenska laget och där spelade Bruno sor roll, naturligtvis. Förutom fransmannens kunnande inom boule var det också härligt att se hans fantastiska personlighet, han bjöd mycket på sig själv och spred god stämning i de matcher han spelade.

Hall of fame
Spelare nummer fyra att väljas in i Fyrlingens hall of fame blev Rickard Nilsson. Han valdes in dels pga sin gedigna meritlista i tävlingens historia, men också för den karaktär han är som boulespelare under tävlingen. Rickard sticker ut mycket i sitt sätt att spela och agera och hans plats i den ärofyllda skaran (som sedan innan bestod av Albin Plantin, Benny bel-Lafkih och Joachim Andersson) var självklar. Det ska dock tilläggas att konkurrensen kring platserna är stenhård och det står flera andra på kö att väljas in.

Publicerad: 2019-01-10

Senast uppdaterad: 2019-01-10

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se