Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Sörbyängen till Europacupen!

Efter SM-veckan i Sundsvall i vintras, då Svenska Cupen avgjordes och Sörbyängen vann guld, väntar nu nästa utmaning - kvalet i Europacupen! Torsdag till söndag i veckan efter Boule-SM ska Sörbyängen möta sex andra nationers bästa klubblag.

Från division 5 till Europacupen

När jag gick med i Sörbyängen år 2005 hade vi två serielag i division 5. En liten kille vid namn Oskar ”den redige” Augustsson var trots sin unga ålder på 14 år så duktig att lägga att han fick spela i vårt bästa serielag, division 5A i Svealands distriktsserie. Under en seriehelg la han fler klossar än jag hinner göra under hela min livstid. Den ett år yngre Adam ”apan” Nilsson, 13 år, kände jag ej då, men såg att en liten smal kille med sugrörsarmar sköt imponerande höga ”ballongskott” i division 5B. Han platsade nämligen inte riktigt i division 5A ännu. ”Men det kan kanske bli något av den killen också så småningom”, tänkte jag.

I Örebros stadsdel Sörbyängen småputtrade livet vidare vad det gäller bouletalanger och vi gick från division 5 till elitserien och spelare som Fride ”var är jag” Olsén och Lucas ”persiljan” Rudin började kasta åt rätt håll. Att familjen Rudin sedan även lyckats producera en damspelare i toppklass, nämligen Emmeli ”vänsterarmen i vinkel” Rudin är ju underbart. Vi kunde även knyta en annan ung talang till oss genom att värva Robert ”skrattet” Ulfsson. Det gav mer spets och stabilitet till laget.

År 2018 ramlade det in ytterligare några riktigt tunga bouleprofiler i klubben. Kanske lite oväntat, men väldigt roligt. Från BOO kom Leo Brood ”flower power” Björk, Martin ”min hjärna är en dator” Skärbäck och legenden Lotta ”jag spelade boule innan du var född” Larsson. När Emil ”tyngdlyftar´n Nilsson anslöt från Knäred fick vi slutligen riktigt tyngd i spelet.     

Europacupen
Efter SM-veckan i Sundsvall i vintras, då Svenska Cupen avgjordes och Sörbyängen vann guld, väntar nu nästa utmaning - kvalet i Europacupen! Torsdag till söndag i veckan efter Boule-SM ska Sörbyängen möta sex andra nationers bästa klubblag i ett gruppspel där de fyra bästa går vidare till slutspelet i Frankrike i vinter.

Vi blev lottade att spela i Belgien och lite söder om Bryssel finns en stad vid namn Waterloo där sammandrabbningen sker. I första omgången möter vi Österrike, vilket vi hoppas går bra, men hur vi ska kunna vinna mot England i nästa runda är svårt att förstå? Inte ens Frankrike med Napoleon i spetsen rådde ju på dem där i Waterloo en gång i tiden. Man får väl hoppas att de missar mycket skott? Nåväl, efter en halv dags vila tar vi oss an Ryssland och Finland, vars form är okänd för oss. De får dock lämna Vodkan hemma eftersom alkoholtester kommer att utföras med risk för diskvalifikation.

På söndagen, den sista speldagen, inleder vi mot laget som slutade tvåa i Europacupen förra året. Det är hemmalaget från Belgien som även står som värd för kvalet. Om vi vinner de fyra första klubbmötena lätt kan det ju vara skönt att äntligen få lite tuggmotstånd i färden mot EM-guldet, eller hur? Avslutningen mot Wales kan bli intressant. Har vi tillräckligt med poäng då eller måste vi anstränga oss? Jag tror det kommer gå bra! Som lagkapten brukar jag ta ut segern i förskott och glädjas mycket innan, för efteråt kanske det är för sent.

Spelform Europacupen
Europacupen spelas lite annorlunda än Svenska Cupen. I kvalet spelas gruppspel. Man spelar sex singelmatcher där varje seger ger 2 poäng. Sedan två trippelmatcher som ger 5 poäng per seger. Avslutar gör man med tre dubblar som ger 3 poäng för varje seger. Man måste således ta minst 16 av 31 poäng för att vinna klubbmötet och få 3 friska poäng in i tabellen. Ena trippellaget och ett dubbellag måste vara mixlag. Även singlarna måste spelas av både dam- och herrspelare. 

Spelartruppen 
Vår eminenta spelartrupp till Belgien består av 11 st spelare. Man får max använda 8 st spelare i varje klubbmöte och får göra ett byte under match i tripplarna och dubblarna.

Lagkaptenen måste ha godkänd licens i klubben, men får inte deltaga i spelet själv. Just denna lilla detalj gör att truppens slagstyrka ökar markant och jag tror verkligen på vårt lag nu. Jag har till och med redan bokat boende till slutspelet i Frankrike just av denna anledning. Dock tog den svenska närkingen i mig över och jag fegade ur med ”avbokningsbart” boende. Ja, jag vet att det var fegt men det kan vara smart också. Kanske dyker det upp ett bättre boende med lyxigare sängar avsedda för riktigt bra boulespelare och andra kungligheter!Kapten Roger ”Rogg” Gerdvall

Coach och diversearbetare i Sörbyängens BK

Ps. Heja gärna i smyg på oss även om du inte är en ”Sörbyängare” på pappret. Innerst inne är alla gröna i själen. Ds.

Följ resultaten via CEP länkarna nedan.

CEPs hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

CEPs Facebook sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2019-07-23

Senast uppdaterad: 2019-07-23

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se