Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Svenska Cupen för veteraner avgjord

Svenska Cupen V55 och V65 avgjordes i helgen, 16-17 november, i Uppsala. I V55-klassen försvarade Boulero sitt guld från förra året. I V65-klassen tog Nordboulen hem segern.

Eftersom både V55 och V65-finalerna i svenska Cupen spelades samtidigt, var det fullt med folk i Gottsundahallen i Uppsala, där tävlingen avgjordes. Alla samsades bra. Det var en glad och trevlig stämning mellan alla de tävlande.

Mattias Thorell med medhjälpare Oliver var på plats och livesände en del matcher.


Här följer en sammanfattning av finalspelet i V55

Boulero var helt överlägsna i poolen
De slog Club la Boule de Trix i båda tripplarna (13-3 och 13-10) och behövde bara vinna en dubbel.  Det blev mixed dubbeln. (13-6) 3-0 mot TRX.

I vinnarmötet mot Lillens Vänner, som slagit AIK i första mötet med 3-0, blev det åter seger med 3-0. Tripplarna vanns med 13-10 och 13-1 och dubbel 2 med 13-1.

I semifinalen slog de Bonbon från Skövde med 3-0. De vann båda tripplarna och dubbel 2. ( 13-0, 13-11 och 13-10). Fram till finalen hade de inte förlorat någon match.

Deras motståndare BOO hade däremot en tuff väg till finalen
De förlorade första mötet mot Boules Hit Kulklubb, BHK, med 2-3. Det var ett jämnt möte. Lagen vann varsin trippel. (13-4, 10-13). Efter att två dubblar var färdigspelade stod det 2-2. Till sist vann BHK den sista dubbeln med 13-12. Resultaten i de andra dubblarna var 13-4 och 11-13. (BOO-s siffror först)      

BK Kärnan hade förlorat med 2-3 mot Bonbon och blev BOO-s motståndare i förlorarmötet. Mötet började illa för BOO. De förlorade båda tripplarna med 2-13 och 11-13 och måste vinna alla dubblarna för att inte bli utslagna. De lyckades med detta. 13-7, 13-10 och 13-9.

I skiljemötet mot Lillens vänner förlorade de båda dubblarna igen (8-13 och 5-13) och var åter igen tvungna att vinna alla dubblarna, vilket de lyckades med även denna gång. 13-4, 13-7 och 13-2.

I semifinalen mot BHK, som besegrat dem i poolspelet, lyckades de äntligen vinna båda tripplarna (13-11 och 13-10) och behövde bara vinna en dubbel. Dubbel 2 blev seger med 13-5, vilket säkrade finalplatsen. Semifinalen var det enda mötet, som de inte hade behövt spela alla 5 matcherna                                                                                                                                                      

Finalrysare
Finalen mellan Boulero och BOO var en riktig rysare. Lagen vann varsin trippel (13-5 och 8-13, BRO-s siffror först).

Dag Hervieu och Jan Östgren BOO vann dubbel 1 mot Pelle Wieveg och Sven Vejdegren, BRO, med 13-8  medan klubbkamraterna Tove Naess och Kenneth Söderholm förlorade mixeddubbeln med 9-13 mot Jan Vejdegren och Helen Blomkvist, BRO. 2-2 efter fyra spelade matcher

I dubbel 2 kämpade fyra väldigt duktiga spelare mot varandra i en oerhört jämn och helt avgörande match. Det var Dennis Duvenfelt och Mats Andersson BRO mot Göran Ekroth och Ove Lindeberg, BOO.  Vid ställningen 12-11 till BOO la Dennis in ett bra klot. Göran träffade skottet, men klotet flyttade sig bara en halvmeter. Ingen av BOO-spelarna, som spelat så bra under hela tävlingen, lyckades få till något bra lägg, men Dennis Duvenfelt, BRO, hade inga problem att lägga in ytterligare ett klot vid lillen och med det ge sitt lag segern. 

Båda bronsmedaljörerna kom från Pool B
Boules Hit Kulklubb slog ju BOO i första mötet med 3-2 och vann sedan lätt över Bonbon med 3-0. De vann båda tripplarna med 13-4 och mixeddubbeln med 13-5. Efter det var de pooletta och klara för semifinal.

I semifinalen blev de utslagna av de revanschsugna BOO-spelarna.

De andra bronsmedaljörerna Bonbon fick en lite längre väg
Club Boule Bonbon från Skövde besegrade BK Kärnan med 3-2 i första mötet. I vinnarmötet förlorade de mot BHK med 0-3. I skiljemötet besegrade de Club La Boule de Trix från den andra poolen med 3-1.

I semifinalen blev det förlust med 0-3 mot Boulero.


På bilden ser ni vinnande lag V65, Nordboulen 

Här följer en sammanfattning av finalspelet i V65

Nordboulen vann poolspelet i två raka
Göteborgslaget Skatås vållade dem mest problem. Där måste de spela alla fem matcherna för att vinna mötet. Efter tripplarna stod det 1-1 (13-0, 7-13) De förlorade dubbel 1 stort, 3-13, och vann mixeddubbeln stort, 13-1. Till sist vann de den jämna dubbel2matchen med 13-10. 3-2 mot Skatås.

Vinnarmötet mot Mariestadsboularna gick lättare. Det vann de med 3-0 och blev med det pooletta.

Semifinalen mot BK Knuff från Halmstad vann de med 3-1. Efter att ha vunnit båda tripplarna behövde de ju bara vinna en dubbel. Precis när KNF- paret Gunilla och Lars-Åke Simonsson hade vunnit mixeddubbelmatchen med 13-10 över Kjell Karp och Majlis Israelsson och tackade för matchen, spelade Assar Nyström, Nordboulens färskaste spelare in segerklotet i dubbel2-matchen. 13-7 till NOR och finalplatsen var säkrad.  Seger med 3-1.

Längre väg till final för Mariestadsboularna
Finalmotståndarna Mariestadsboularna, SMB, var i samma pool som Nordboularna, NOR. De vann första mötet mot Club Istanboule med 3-0. !3-5 och 13-12 i tripplarna och 13-2 i dubbel 2.

I vinnarmötet förlorade de mot NOR med 0-3.

I skiljemötet mot Rövarekulan från Löberöd var det den sista dubbelmatchen, som avgjorde, viket lag som skulle gå till semifinal. Efter tripplarna stod det 1-1 (3-13 och 13-1). Efter två färdigspelade dubblar var det 2-2 ( D. 1: 8-13, D2: 13-0) Mixeddubbeln mellan Ingemar Johansson och Cobie Kramer, SMB, och Bert Lindelöv och Ulla Westerberg, RVK var lång och jämn, men till slut vann SMB med 13-11 och säkrade semifinalplatsen.

I semifinalen fick SMB möta LBJ från Gävle. Även i detta möte behövdes 5 matcher för att säkra finalplatsen. Lagen vann varsin trippel: 13-5, 10-13. Efter 4 spelade matcher var ställningen 2-2 efter 5-13 och 13-2 i två av dubblarna. Den sista dubbeln vann SMB med 13-12.

Finalen mellan NOR och SMB
NOR vann den öppna trippeln med 13-4. Mixedtrippeln mellan Lennart Stenlund, Majlis Israelsson och Assar Nyström, NOR och John Strindevall, Ingemar Johansson och Cobie Kramer var en rysare. Vid ställningen 12-12 la Majlis i NOR in ett klot på lillen. SMB-s skytt behövde två klot för att få bort det. Majlis la då in ett klot till på lillen. SMB missade skott och lägg, men det sista lägget kom mot Majlis klot och blev etta.

NOR hade 4 klot kvar, men det var en besvärlig situation. Man provade ändå att skjuta, men det funkade inte. Inte första lägget heller. Det blev till sist färskingen Assar Nyström, som avgjorde matchen genom att få in sitt sista klot mot SMB-s ledande och med det fixa segern i mixtrippeln. 2-0 till NOR efter tripplarna och nu behövde de bara vinna en dubbel för att bli mästare. Den kom i dubbel 2-matchen. 13-8 till NOR och seger i mötet med 3-0.

Bronsmedaljörer blev LBJ och Knuff. Båda lagen var i pool B
LBJ besegrade Fagersjö, FPS i första mötet med 3-1. I vinnarmötet hade de en tuff kamp mot Knuff, som de lyckades vinna med 3-2 och med det bli pooletta.

I semifinalen fick de möta SMB och förlorade med 2-3. 

BK Knuff fick en betydligt tuffare väg till semifinalen
BK Knuff vann första mötet mot Rövarekulan med 3-1. Det var ändå ett jämnt möte. 13-11 och 6-13 i tripplarna. De två dubblar, som spelades färdigt, blev 13-6 och 13-12. Seger med 3-1.

Vinnarmötet förlorade de med 2-3 mot LBJ. (Se ovan)

Även skiljemötet mot Skatås blev tufft. Seger med 3-2 efter resultaten: 13-7, 0-13, 6-13, 13-0 och 13-12. Även här var det sista dubbeln, som avgjorde.

I semifinalen blev det förlust mot slutsegrarna NOR med 1-3. 

Text och bild Inga Stenbrink

Publicerad: 2019-11-19

Senast uppdaterad: 2019-11-19

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se