Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Kvalspel Svenska Cupen Dam

I helgen, 25-26 januari, spelades kvalspelet i Svenska Cupen Dam. 7 lag spelade till sig en finalplats tillsammans med Coccinelle PC som är direktkvalificerade som förra årets mästare.

I Tyringe tävlades det om tre finalplatser, dessa togs av Trelleborgs BK, Tyringe Boulegetingarna och Höganäs BK. I Motala gick de två finalplatserna till Sörbyängens BK och Kronängs IF. I det nordligaste kvalet i Uppsala vann AIK och Tempête PC var sin finalplats.

Reportage från Tyringe

15 klubbar hade anmält lag till kvalet i Tyringe, 3 skulle gå vidare till finalspelet. På lördagen inleddes kvalet med spel i en 4-lags grupp med VAR, HÄL, DEB OCH QUA. Inför sista omgången hade samtliga klubbar 2 poäng och omgången blev således helt avgörande. VAR och HÄL vann bägge sina möten med 3-0, men VAR drog det längsta strået på grund av att dom besegrade HÄL redan i morgonens första möte. VAR vidare till söndagens spel.

Söndagen, överraskningarnas dag.
På söndagen spelades tre grupper om fyra klubbar, där segrarna i respektive grupp gick vidare till finalen i Halmstad.

Grupp B med VAR; LID TBL och LVÄ innehöll då seedade LID med landslagsspelare i truppen.
För många var utgången ganska given men avslutningen blev oväntat spännande. I sista omgången möttes LID och TBL, bägge med 4 poäng. LID vann den inledande trippeln, men TBL lyckades vända och vinna de två återstående dubblarna. TBL således vidare till finalen och favoriterna utslagna.


TDL: Lisbeth Ekman, Christel Klingelhöfer,
Bodil Tjäderkvist, Anna Euström, Camilla Lund, Curt Lund (lagl.)

I grupp C förväntades det bli en kamp mellan KÄR och TBG men bestod också av SIM och RVK. Lottningen gjorde att KÄR och TBG möttes redan i första klubbmötet. TBG lyckades efter en mycket jämn kamp vinna med 2-1. Eftersom dom sedan vann återstående möten med 3-0, så gavs KÄR ingen chans att komma i kapp. TBG vidare till final.


TBG: Josiane Wåhlander, Jessica Karlsson,
Anna Lagerkvist, Emilia Nilsson, Eva-Karin Ingelstedt
På bilden saknas Monica Kristiansson som också ingick i laget.

Grupp D bestod av klubbarna CAL, HBK, LBO och SKT. På förhand med LBO som favoriter.
Även i denna grupp kom avgörandet att stå i sista omgången. Både HBK och LBO stod på 4 poäng inför mötet och LBO vann trippeln, dock bara med 13-12.

Men HBK gav rejält motstånd och lyckades vinna bägge dubblarna med 13-11 och 13-10. HBK till Halmstad och finalen.


HBK: Birgitta Nordfors, Maria Pedersen, Fredrik Dahl (lagl.),
Lisa Köhalmi, Mari Nordfors, Anette Westerlund, Ida Pedersen,
Anders Ståhl (lagl.)

Text från Tyringe: Tårsten
Bild från Tyringe kommer imorgon onsdag.


Reportage från Uppsala

TED spelade i grupp A på lördagen. De besegrade Boulesjevikerna med 2-1 och Fagersjö med 3-0.

I sista omgången fick de möta Hammarbys unga duktiga lag i en ren gruppfinal. Hammarby hade slagit både Fagersjö och Boulesjevikerna med 2-1. Trippelmatchen var jämn och spännande, men till slut vann TED med 13-10. Rebecka och Caroline vann sin dubbel med 13-0 och med det var gruppsegern klar.
TED: Emma Bergström, Caroline Camel, Sara Hervieu och Rebecka Bergström


å söndagen spelade TED i grupp D. De besegrade både Nordboulen och Sitting Boule med 2-1 och var det enda laget i gruppen, som hade två segrar inför sista mötet. Ingenting var ändå avgjort inför detta, eftersom både Nordboulen och 018 hade en seger var och chans att få två, om de vann sitt sista möte.

TED spelade mot 018. De vann trippeln med 13-7 och behövde bara vinna en dubbel för att säkra sin finalspelsplats. Dubblarna var till en början jämna, men till slut vann Emma och Sara sin dubbel med 13-6. Rebecka och Caroline ledde sin dubbel med 10-8, när matchen avbröts.

AIK spelade på lördagen i grupp B, som var en trelagsgrupp. De stod över första mötet och fick vänta länge på att få spela. Kanske därför fungerade inte deras spel alls i första mötet mot Kajutan. Kajutan hade förlorat med 3-0 mot Boulero i sitt första möte och var taggade inför matchen mot AIK. 
AIK: Helen Palovaara di Tella, Maria Bernström,  Annelie Westin och Tanja Westin


De spelade bra, medan AIK-s spel gick på kryckor. Kajutan vann trippeln med 13-8 och AIK var tvungna att vinna båda dubblarna. I den ena dubbeln ledde Siv Agelo och Berit Lindberg KAJ med 12-5, när de plötsligt gjorde en riktigt misslyckad omgång. Anneli och Maria la in 5 klot och ställningen var 10-12. Omgången efter tog de 3 poäng och vann matchen med 13-12. Den andra dubbeln mellan Christina Fallsten och Inger Tyfting KAJ och Tanja och Helen, AIK var hela tiden jämn och spännande , men till slut vann AIK med 13-11.

Andra mötet mot Boulero gick desto lättare. Seger med 2-0. Det stod 10-1 i den andra dubbeln, när matchen bröts.

Grupp C under söndagen var en svår grupp. AIK spelade första mötet mot Sibiriens starka lag med Therese Broberg, Camilla Csapo, Ulrika Alstander och Ingrid Wahlbin. De började också bäst och vann trippeln med 13-9.

AIK var nu på nytt tvungna att vinna båda dubblarna. Alla fyra spelarna i AIK med ett extra plus för Annelie Westin spelade väldigt bra i dubblarna och lyckades vinna dem med 13-9 och 13-8. 

I andra mötet väntade BOO, som hade förlorat mot Eskilstuna BP med 1-2. Även dem besegrades med 2-1. AIK hade nu två segrar, men var ändå tvungna att vinna sista mötet mot Eskilstuna också för att bli gruppsegrare.

Både Sibirien och Eskilstuna hade var sin seger och kunde komma upp i två, om de vann sista mötet. Om Sibirien vann över BOO och Eskilstuna slog AIK, skulle tre lag få två segrar och då skulle Sibirien vinna.

Nu blev det inte så. AIK var allt för starka den har dagen och slog Eskilstuna med 2-0. De ledde den andra dubbeln med 10-3, när matchen bröts. Sibirien slog BOO med 2-0. Sista dubbeln spelades inte färdigt, eftersom AIK-s seger då var klar.

Sammanfattningsvis en trevlig helg med bra stämning och mycket fint spel.

Text och bild från Uppsala: Inga Stenbrink

 Helgens samtliga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Publicerad: 2020-01-27

Senast uppdaterad: 2020-01-27

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se