Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Ordförande informerar om bland annat SM och seriespelet

Förbundsordförande Pontus Thuresson informerar om statusen för tävlingsboulen just nu.

Denna vår upplever vi något vi sannolikt inte ens i vår vildaste fantasi tänkt kunde hända. Nya rapporter varje dag om antal smittade, döda och en ekonom som aldrig tidigare sett ett större ras i modern tid. Mitt i detta behöver beslut tas om tävlingsboulen i Sverige ingen avundsvärd syssla kan jag lova. Experter ger olika råd och bedömningar vissa talar om avmattning inom några veckor medan andra talar om mycket lång tid. Beslutsunderlaget är så att säga inte i närheten av att vara optimalt utan olika scenarion får ligga till grund. Kontentan blir att man får kalkylera med det värsta men hoppas på det bästa för att känna hopp om framtiden.

Förbundsstyrelsen tog för några veckor sedan beslut om att avlysa all tävlingsverksamhet till och med 3:e maj. Efter detta datum kommer Svenska Bouleförbundet följa Folkhälsomyndigheten (FHM) och Riksidrottsförbundets råd. Detta innebär att efter den 3:e maj följer vi dessa råd och förbundsstyrelsen tar för givet att inga bouletävlingar arrangeras så länge myndigheterna/regering inte släpper på dessa restriktioner som ligger för stunden.  Detta gör det givetvis svårt att planera tävlingar i närtid. Här får varje arrangör som känner sitt arrangemang bäst avgöra om man väljer att sälla in eller sätta tidsgränser om man väljer att leva på hoppet om att det ljusnar.

När det gäller sommarens förbundsarrangemang så är Landslagskvalet för veteraner sedan tidigare inställt. När det gäller Boule-SM, Skytte-SM i Halmstad under RF:s SM-vecka, seriespelet samt den uppskjutna finalen i Svenska Cupen redogör jag nedan för vart och ett och vilka beslut som är tagna. Förbundsstyrelsen väljer att hoppas att det ser bättre ut på sensommaren och väljer att flytta både Boule-SM och seriespelet framåt i tiden.

Boule-SM
Boule-SM i Jönköping som skulle ha gått av stapeln vecka 29 flyttar till vecka 33. Detta för att försöka vinna tid och hopp om att det ser bättre ut på sensommaren. Det medför dock några nödvändiga förändringar. Grundspelsområdet måste flyttas från stan då universitetet har verksamhet och inte ger oss tillträde till lokaler och nödvändig parkering. Nytt grundspelområde blir Elmiamässan däremot kommer centercourten fortsatt vara i stan i Rådhusparken. Detta upplägg blir alltså mycket likt uppläggen i Karlstad och Linköping.

En stor skillnad däremot är att vi kommer spela tisdag-söndag då vi inte kan starta tidigare på grund av att helgen vecka 32 arrangeras DreamHack på Elmia. Detta medför att vi kommer ta bort en disciplin och således spela fyra istället för fem. Självklart förstår vi att en del inte kommer kunna styra om sina semestrar men vi vill poängtera att man med en semesterdag kommer kunna spela både trippel och dubbel då dessa avgörs fredag-söndag. Tiderna är osäkra men vi hoppas och tror att vi boulespelare ska sluta upp kring detta och att vi kan ha något att tillsammans se framemot.

Vilken disciplin ska bort? Vi kommer att starta en Facebook-omröstning om detta för att kolla temperaturen hos er spelare. Trippel och dubbel spelas som nämnts ovan men vilka övriga två discipliner det blir ber vi alltså om att få återkomma om. Förfarandet av anmälan, tidsgränser för definitiva beslut samt uppdaterat program ber vi att få återkomma om inom de närmaste veckorna. Anmälan kommer dock tas in innan definitivt beslut kan tas om genomförande men ingen betalning kommer att krävas innan tävlingarna med säkerhet kan genomföras. Självklart kommer FHM föreskrifter vara helt avgörande för beslutet samt anmälningsläget kommer att vägas in. Vi räknar givetvis med ett betydligt lägre deltagarantal men självklart ser vi gärna att ni spelare överraskar oss positivt.

Att vi kan flytta Boule-SM och inte väljer att ställa i detta läge beror på att vi har ett mycket bra och förstående samarbete med Destination Jönköping. Dessutom har vi kommit så lång i vår egen planering att vi kan göra väldigt lite fram till ett definitivt beslut.

Skytte-SM under RF:s SM-vecka
Här avvaktar vi beslut för värdstaden Halmstad och RF. Ska komma inom kort.

Seriespelet
Då det ser allt för tveksamt ut i juni kommer vi likt Boule-SM att göra ett försök att stata upp seriespelet i augusti.  Första omgången planeras till 22-23/8 och omgång två till 12-13/9. Elitseriens slutspel avgörs inomhus under hösten. Här låter vi datumet ligga flytande tillsvidare då vi inte med säkerhet vet hur de ser ut med de internationella mästerskapen för att i största mån undvika kollisioner. Arrangörerna kommer att kontaktas och de som skulle arrangerat i juni kommer att erbjudas arrangemangen i september och de som arrangerar i augusti kommer givetvis vara kvar om de önska lika så arrangören av slutspelt. Definitivt besked om seriespelet tas 15:e juli utefter hur läget är då.

Svenska Cupen Öppen
Som bekant ställdes finalspelet in som skulle ha ägt rum i Lindome i mars. Förbundsstyrelsen väljer att avvakta Europeiska förbundets besked om Europacupen. Besked som gick ut nu i veckan ligger Europacupen kvar på utsatt datum, med de följer utvecklingen och lovar besked i god tid. Så om och när finalspelet genomförs är med andra ord oklart.

Det är viktigt att poängtera att besluten ovan som är tagna nu kan komma att förändras med anledning av utvecklingen framöver. Så länge för vi hålla modet uppe och träna boule enligt de rekommendationer som ges. Varför inte passa på att slipa tekniken i ensamhet i vårvärmen eller hålla goda avstånd och spela i liten grupp med kamraterna.

Hopp om att vi ses i Jönköping under Boule-SM 11-16 augusti

Pontus Thuresson, förbundsordförande, pontus.thuresson@svenskboule.se 

Publicerad: 2020-04-09

Senast uppdaterad: 2020-04-09

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se