Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

STRUL 2020

Vilken tur att ungdomsaktiviteterna inte har behövt ställas in. Ett uteblivet STRUL hade varit en stor förlust. Framför allt för deltagarna – men i förlängningen för hela Boulesverige. Det var ett mycket lyckat läger som avslutade höstlovet.

Bilder Niklas holmström

För tredje gången arrangerade Landvetter Boule Club STRUL (Sveriges Tuffaste och Roligaste UngdomsLäger) i Mölnlycke. Tråkigt nog kunde inte alla som ville vara med eftersom en gräns på 20 deltagare infördes till följd av coronasmittan. Men de som hann anmäla sig i tid fick några riktigt roliga och lärorika dagar – smockfulla med aktiviteter.
Merparten kretsade förstås kring boule petanque. Lindome BK:s Henrik Hugosson var instruktör under torsdagen och fick under de båda återstående dagarna sällskap av gamle vapendragaren Stefan Holmström. Tillsammans utförde de ett mycket skickligt arbete när det gällde att servera de 20 unga spelarna matnyttiga övningar och tips. Varje deltagare fick ett individuellt pass i lugn och ro med någon av instruktörerna och i grupp gick de igenom övningar och tävlingar i ett rasande tempo.

Det skulle läggas i trianglar och skjutas lillar, läggas över hinder och skjutas klot – och så vidare och så vidare. Det blev också en hel del matchspel – som när som helst kunde stoppas av någon instruktör som hade synpunkter eller ställde frågor. Om allt ifrån taktik och lagsammanhållning till teknik, bågar och nedslagsplatser.Bilder Niklas Holmström

Frida fixade femkamp
Men lägret var också fullt av utmaningar som inte hade med bouleklot att göra. Under torsdagen – lägrets första dag – fanns Frida Milevi från förbundets kansli på plats och hon hade förberett en femkamp. Mellan petanque-passen ställdes lägrets deltagare inför utmaningar i de olika grenarna. De fick vika och kasta pappersflygplan, bygga torn av spaghettistrån och geléhallon, träna på att hålla tiden, kasta pil på ballonger och köra vattenstafett. 

Frida hade också med sig Barnens spelregler www.barnensspelregler.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – ett material som Riksidrottsförbundet har tagit fram i samarbete med Bris och som det är bra om alla boulespelande barn och ungdomar får en möjlighet att titta närmare på. Och hör gärna av er till Frida/kansliet Frida.milevi@svenskboule.se med synpunkter på eller tankar om det.

Bilder Niklas Holmström

Luftpistol och lysande lillar
På torsdagskvällen fick alla prova på att skjuta med luftpistol på inomhusbanorna i den klubbstuga som Landvetter BC delar med Härryda Pistol- och Sportskyttar – något som var mycket uppskattat bland ungdomarna, vars resultat imponerade storligen på skytteklubbens instruktörer. Kanske ett samarbete som går att utveckla?
Dessutom spelades det nattboule på utomhusbanorna med hjälp av de lysande lillar som Henrik Roolf konstruerat och tillverkat genom att förse kulornas innandöme med små lampor.


Bilder Niklas Holmström

Kompetent ledning
Henrik är STRUL:s upphovsman och den som ligger bakom större delen av arbetet med att planera och förbereda dagarna i Mölnlycke. Men han hade god hjälp av stora delar av sin familj och andra klubbmedlemmar. Dessutom fanns både Christer Pettersson, från ungdomskommittén, och Ulrika Gonzalez Hedqvist, Sörbyängen, på plats. Både Ulrika och Henrik kommer tillsammans med Eva-Karin Ingelstedt och Frida Milevi att ta plats bredvid Christer i ungdomskommittén det kommande året. Förutsättningarna för ett fint ungdomsarbete framöver är med andra ord synnerligen goda.Bilder Niklas Holmström

Säker sovplats
Fredagen var mer bouleintensiv än torsdagen men rymde ändå ett antal andra inslag, såsom styltgång och kast med rått ägg. Andreas Roolf och Malte Olsson lyckades med konststycket att kasta det råa ägget hela 22 meter utan att det gick sönder.
Istället för nattboule avslutades dag nummer två med filmvisning i Finnsjögården, stugan där alla sov på madrasser och liggunderlag i stora sovsalar. Stefan Holmström visade och kommenterade en match mellan två franska storlag (Lacroix, Quintais, Rocher och Suchaud fanns alla på banan) på storbildsskärm i sovsalen.
Boendet var mycket vackert beläget vid en sjö i ett friluftsområde i skogen och vi kunde konstatera att såväl inbrotts- som brandlarm fungerade utmärkt – efter att först ha låst in Jocke Campbell, som var på toaletten när alla andra lämnade stugan, för att senare elda i öppna spisen och lyckas fylla halva huset med rök.

Nicolas blev årets strulare
Den avslutande dagen fylldes till större delen av matchspel där deltagarna delades in i olika konstellationer. Innan alla skildes åt på eftermiddagen kunde årets strulare – den som lyckats bäst med att både själv utföra alla utmaningar och att tippa de rätta vinnarna – koras. Det blev Nicolas Gonzalez Hedqvist som i år tog hem titeln. Hans lillebror Alexander fick ett hederspris eftersom han på ett, enligt Henrik Roolf, föredömligt sätt burit årets STRUL-tröja under hela lägret.
På väg hem berättade en av deltagarna:
– Vi snackade om en grej. Att lägret borde vara en dag längre.
Ett bättre betyg går väl knappast att få?


Bilder Niklas Holmström

Hitta mer bilder och klipp från lägret i  länkarna nedanför:
https://www.instagram.com/strul.eu
Länk till annan webbplats.
https://www.facebook.com/strul.eu Länk till annan webbplats.


Bilder Niklas Holmström

Bilder Niklas Holmström

Vid pennan Lasse Franck  

Publicerad: 2020-11-10

Senast uppdaterad: 2020-11-10

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se