Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Gunnar Sandberg tilldelas Nisse Warbergs minnesstipendium för 2020

Sent om sider har vi äran att presentera 2020 års mottagare av Nisse Warbergs minnesstipendium: Gunnar Sandberg från Uppsalaklubben 018.

Minnesstipendiet till Nisse Warbergs ära Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. delas vanligtvis ut under boule-SM varje år, men eftersom fjorlåret såg ut som det gjorde och inget SM blev av, gick vi också miste om tillfället att uppmärksamma pristagaren då. Nu gör vi det såhär istället, via hemsidan och genom en liten intervju med mottagaren av 2020 års stipendium: Gunnar Sandberg från Uppsalaklubben 018.

Det är en minst sagt överraskad och smått rörd Gunnar som tar emot beskedet via telefon när jag ringer och berättar nyheten.

- Oj, det var överraskande. Något sådant har jag inte haft en tanke på. Tack för utmärkelsen, tänk att man aldrig blir för gammal för bekräftelse och uppskattning! 

I Svenska bouleförbundets motivering till utnämnelsen kan man läsa följande: "Gunnar Sandberg, har med sitt ansvarstagande som drivande i Uppsala bouleallians främjat boulesporten bland unga och gamla i Uppsala kommun. Som byggtekniskt kunnig person har han också medverkat med underlaget till det som nu kallas Gottsunda Boulehall. Idag finns det en fin hall som sprider otroligt mycket glädje för alla våra tusentals gästande spelare från landets alla hörn. Vi vill tacka Gunnar för allt sitt engagemang för Boule-Sverige!"

Det står klart att Gunnar är en stark kraft i Uppsalas bouleverksamhet, men vem är han egentligen? Han började spela boule i Uppsala Petanque klubb och fortsatte sedan vidare till 018, där han har sin tävlingslicens idag.
Hur kom det sig att du började spela boule?
- Blev nyfiken när jag såg ett gäng spela boule i mitt bostadsområde. Anslöt mig och sen blev jag fast
Gunnars intresse kring boulen växte sig allt starkare, hans stora intresse har varit det lokala boulespelet i Uppsala och han blev drivande när stadens boulespelare ville ha en boulehall.
- Jag påbörjade korrespondens med kommunen 2006, för att väcka deras insikt om behovet av en boulehall i Uppsala. Efter kommunens beslut 2012 om att ersätta två tennisbanor till boulehall, bildades Uppsala Bouleallians. Dess uppgift var huvudsakligen att förse kommunen med underlag för ombyggnaden till en funktionell boulehall. 2015 invigdes hallen. Efter att ha varit ordförande i boulealliansen avgick jag som ordförande 2019.
Förutom allt det praktiska arbetet med boulehall och att driva boulen framåt så är uppskattar Gunnar också allt det fina med att spela boule.
- Intresset för boulen grundar sig på möjligheterna till gemenskap och tillfredsställandet av att ge getävlingsbehovet utlopp. Ett fint bouleminne är när vi vann Svenska Cupen V65 på hemmaplan i Uppsala 2016.
Om Gunnar ska skicka med något till landets engagerade bouleföreningar, så är det att övertyga kommunerna om boulen stora betydelse, som social och hälsovårdande aktivitet, för en stor delar av dess medborgare.

Landets eldsjälar är så oerhört viktiga för föreningslivet, för distrikten och för förbundet. Hade vi inte alla dem där ute skulle det spelas väldigt lite boule och det skulle finnas få hallar. Gunnar är en förebild och ett talande exempel på hur det kan se ut när det är som allra bäst. När vi återigen får ta oss ut på boulebanorna under normala former hoppas jag att ni alla passar på att gratta Gunnar till hans utmärkelse och samtidigt tacka honom och alla andra där ute som lägger ned ovärderlig tid för att vi ska få utöva det vi tycker så mycket om.

Bild på Gunnas Sandberg från Uppsala Petanque klubbs hemsida! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2021-03-02

Senast uppdaterad: 2021-03-02

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se