Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Rapport från CEP:s kongress

Europeiska bouleförbundet (det vi alla vanligtvis benämner som CEP utifrån organisationens franska namn) har haft sin årliga kongress.

Precis som i fjol genomfördes den digitalt, så SBF:s representanter Lasse Franck och Herman Thorell bänkade sig framför datorskärmen en solig lördagsförmiddag.Vanligtvis är CEP:s kongress såväl ett formellt årsmöte, där officiella beslut fattas, som ett tillfälle för förbundets medlemsländer att träffas och utbyta erfarenheter. I år (17 april) hölls mötet digitalt och det var endast de formella delarna som gavs utrymme. Naturligtvis förståeligt och det enda praktiskt möjliga. Med tanke på att medlemsländerna fått all information i god tid och att beslutspunkterna var relativt odramatiska flöt mötet på i en aldrig tidigare skådad expressfart. Förutom verksamhetsberättelse, ekonomisk redovisning och budget klubbade mötet också igenom styrelsens förslag till revideringar av stadgarna. Dessa revideringar var av språklig, strukturell och "städande" karaktär vilket gjorde att även det beslutet enkelt kunde tas utan diskussioner.Självklart har väldigt lite hänt inom CEP:s verksamhet (allt flyttades eller ställdes in under 2020) och det satte naturligtvis sin prägel på berättelser och rapporter. Det fanns helt enkelt inte mycket att redovisa och berätta om.
Danske styrelseledamoten Henrik Toft kunde rapportera att det digitala träningsseminarium CEP arrangerade i mars blev en succé såtillvida att hela 63 personer deltog.
Grekiske delegaten Ioannis Giakoumis efterlyste ett europeiskt tränarregister och fick av CEP-ordföranden Mike Pegg svaret att något sådant inte kan upprättas, på grund av dels att kraven ser olika ut i olika länder, där myndigheter och nationella olympiska kommittéer är inblandade, dels att CEP inte kan ta ansvar för att samtliga tränare kontrollerats så att juniorer eller andra sårbara personer inte utsätts för risker.

Att antalet licensierade spelare i Europa minskat under pandemiåret 2020 är föga överraskande och det är snarast ett glädjande faktum att minskningen från föregående år inte är större än knappt sju procent. Alarmerande är däremot antalet juniorer och U23-spelare som de senaste fyra åren har minskat konstant. SBF har lyft frågan om gemensamma europeiska insatser för att marknadsföra och sprida sporten bland unga och omnämndes därför särskilt – CEP hoppas att Sverige ska vara med och leda en workshop på temat vid nästa års kongress.I det svenska förbundet hade vi också ställt frågan om huruvida det finns – eller bör finnas – en nedre gräns för antalet deltagande nationer i ett EM. Mike Pegg svarade att även om det inte är idealiskt med ett lägre antal lag än 16 har CEP-styrelsen dragit den nedre gränsen vid åtta.
– Om ni vill att vi ska ändra den siffran gör vi det.
Representanterna för det tyska och spanska förbundet reagerade med åsikten att två lag per land bör övervägas.Avslutningsvis gavs delegaterna två presentationer av kommande mästerskap. Först ut var det spanska förbundet som presenterade damernas trippelmästerskap 2022. Det kommer att avgöras 4–7 juni i Torrelavega, en tidigare beprövad EM-ort i Baskien, relativt nära storstäderna Santander och Bilbao. Därefter fick vi en genomgång av mästerskapet i Den Bosch (eller ´s-Hertogenbosch som staden egentligen heter). Den 14–17 juli ska EM i singel, dubbel och mixdubbel avgöras vid den välkända Sankt Janskatedralen där. Staden satsar rejält på mästerskapet under det kommande året och har en kick-off till sommaren för att sätta sporten i fokus och på kartan. När det holländska förbundets ordförande Lieke Vogels hade slutfört sin presentation kunde Mike Pegg förklara kongressen avslutad efter rekordkorta tiden en timme och åtta minuter.

Publicerad: 2021-04-20

Senast uppdaterad: 2021-04-20

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se