Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Dags för efterlängtat seriespel

Två långa år har gått sedan det spelades seriespel senast i landet, men nu är det äntligen dags igen. Det är det seriespel som skulle spelats under 2020 som nu drar igång och det blir fullt ös över hela landet och hela helgen.

Via den seriespelsomläggning som skedde under 2019 har veteranseriespelet nu jämställts med det öppna seriespelet. Det innebär att seriestrukturen med en elitserie, två division 1-serier, fyra division 2-serier och distriktsseriespel från division 3 gäller för båda klasserna. Upp- och nedflyttning sker också det på samma sätt och därmed kommer förutsättningarna att vara identiska på förbundsnivå. Det blir dessutom inget slutspel för elitserierna, så grundserien blir det som avgör vem som blir mästare.

Seriespelet är för många den stora höjdpunkten under tävlingsåret och det är därför med stor glädje och tillförsikt vi nu kliver in i årets upplaga. På förbundsnivå spelas det seriespel kommande helg i Tyringe, Motala och Avesta. Seriesegrar och nedflyttning står på spel och vi kör en liten genomgång av förutsättningarna.

Det öppna seriespelet
I elitserien är Coccinelle regerande mästare av grundserien. Man vann elitserien överlägset 2019 men misslyckades sedan i slutspelet där man slutade sexa. De regerande mästarna har på förhand en smal trupp, men spetsen finns och får man alla spelare till start så kommer man säkerligen att finnas med i toppen. Där lär man få tuff konkurens av ett helt gäng klubbar och det är oerhört svårtippat på förhand. Sibirien, Maria och Sörbyängen är kanske, tillsammans med Coccinelle, förhandsfavoriter, men i princip kan alla tio föreningar vara med i kampen om slutsegern. Ska jag sticka ut näsan ochn tippa vem som leder efter första helgen så säger jag Lindome, men förmodligen kommer det vara tight och jämnt såväl i toppen som botten av tabellen.

I division 1 hittar vi två solklara favoriter. I södra serien lär Kärnan dansa hem seriesegern. Här finns såväl topp som bredd nog för två lag högst upp i seriesystemet och alla annat är Kärnan i elitserien 2022 vore en stor skräll. I norra får AIK gälla som storfavoriter, om än inte lika klara som Kärnan i södra. AIK lär främst utmanas av Tempéte (TED) och BOO, men flera lag kan utmana om det stämmer.

I division 2 är det ganska öppet rakt över. Här heter serieserna A, B, C och D och har en ganska tydlig geografisk indelning. Tre föreningar har sina reservlag i division 2 (Lejonkulan, Sörbyängen och AIK) och dessa kan inte ta steget upp till högre divisioner, men i övrigt kan i princip alla föreningar vara med och slåss om seriesegrarna. Extra spännande kan figten om seriesegern i 2D bli, där Svärdsjö och Sundsvall drabbar samma och de möts i den femte omgången. Kanske får vi där och då en fingervisning om någon av storklubbarna är redo att ta klivet upp?

Veteranseriespelet
Här är Kärnan regerande mästare, såväl för grundserien som slutspelet. Grundserien var relativt jämn, men i slutspelet var Kärnan överlägsna. Man har en stark veterantrupp med spelare som platsar såväl i veteran som öppen. Samma sak gäller för Boulero och det ska bli spännande att se om några av veteranspelarna väljer öppen klass eller just veteran. Kommer dessa två till start med bästa laget lär de göra upp om slutsegern av årets veteranelitserie. Bakom dem ser det jämnare ut och ett lag som Quatre boules kan, om allt stämmer, vara med och utmana om seriesegern. Även Slottsskogen kan vara med i det racet.

I division 1 blir det jmnt och spännande. 018 och Lejonkulan lär finnas med i toppstriden i norra serien, medan Knuff, Skatås och Hällesåker får gälla som favoriter i södra. Men utan tvekan kan i princip alla lag hittas högt upp efter den här helgen. Svårtippat, med andra ord.

I division 2 har vi två potentiella dunderfavoriter, men det hänger samtidigt på om deras spelare väljer veteran eller öppen klass. Jag tänker då på Maria i division 2D och Bonbon i division 2C. Kommer Maria till start med starkast möjliga lag lär de promenera hem sin serie. Kommer Bonbon med sitt bästalag får de gälla som starka favoriter, om än inte lika klart som Maria. I division 2A återfinns Quatre boules andralag och de kan inte ta klivet upp, därutöver lär vi hitta Kulknappen från Varberg i tätstriden i den serien. Precis som i den öppna klassens division 2 är det dock jämnt och spännande rakt över, och därmed svårtippat.

Ni följer som vanligt seriespelet på SBF online Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., där man även kan följa de åtta distriktens distriktseriespel, i alla fall de som kör under kommande helg.

Publicerad: 2021-08-13

Senast uppdaterad: 2021-08-13

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se