Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Sammanfattning av första seriespelshelgen

Den första seriespelshelgen bjöd på spänning och dramatik, en hel del regn och väldigt mycket glädje. Mest imponerad blir man kanske trots allt av ett mycket ungt och reservbetonat Sörbyängens framfart.

Äntligen. Så tror jag många tänkte och kände när seriespelet inleddes och man blickade ut över de stora skaror av boulespelare som samlats runt om över landet. Det är alltid något speciellt med premiären av seriespelet och efter ett helt års uppehåll var naturligtvis den känslan ännu starkare i år. Men hur gick det?

Det öppna seriespelet
I elitserien var det på förhand tight, jämnt och svårtippat, men ändå med några favoriter. På fredagseftermiddagen fick jag en förhandsrapport från en av dem, Sörbyängen. Lucas Rudin meddelade att man drabbats av en hel radda avhopp.
- Vi har kockat ihop ett skönt lag trots att vi inte har tillgång till Leo Brood Björk, Robert Ulfsson, Lotta Larsson, Emil Nilsson, Frida Brage, Martin Skärbäck, Fride Olsén, Oskar Augustsson och Adam den här helgen.
Ett helt potentiellt lag borta, vilka spelar då?
- Vi har ett spännande gäng ändå. Nicolas Gonzales Hedkvist 14 bast, som vann DM singeln, och tvålade till Robert, Leo och Lotta i DM-trippeln med hjälp av mig och Oskar. Sen har vi Emmelie Rudin, Adam Rudin, jag, Malin Sares, Roger Gerdvall och inringde Marcus Enbom.
Inget dåligt gäng, men ändå tunga avbräck i form av rutin och landslagsspelare. Hur skulle detta gå? Alldeles utmärkt visade det sig. Första dagen knåpade man ihop hela fem poäng efter briljanta 4-0-segrar mot såväl Tjust som Sibirien. Avslutningsvis dag 1 blev det 2-2 mot tunga Lindome och Lucas kunde glädjas rejält.
- Vi går på vatten!
Dag två blev förvisso tyngre med förluster mot Ronneby och Trix, men sammanfattningsvis är insatsen närmast bragdartad. Sörbyängen parkerar på en sjundeplats i en oerhört jämn tabell.
I övrigt imponerade La boule dÓr från Malmö storligen. Gänget (bestående av Fredrik Svensson, Eva Carlsson, Anette Ramm Ericson, Mikael Larsson, Pontus Thuresson, Jimmy Löf och Patrik Andersson) har tagit 9 av 10 poäng såhär långt och leder serien två poäng före Lindome (det enda laget som skåningarna tappade poäng mot, efter en oavgjord fight). Bakom LBO är det som sagt oerhört jämnt. Mellan trean Coccinelle och åttan Trix skiljer det endast en poäng och den avslutande helgen kommer bli spännande att följa.

I division 1 har AIK tagit ledningen i den norra serien och Kärnan i den södra, men det är oerhört jämnt i båda. AIK skuggas av TED från Stockholm och Kärnan av Halmstad. Seriesegrarna tar ju steget upp till elitserien och räkna med att det blir enorma fighter under avslutningen.

I division 2 har Varberg tagit ett järngrepp i 2A efter att ha "gått rent" med idel mötessegrar och leder stort. i 2B har Karlsborg tagit en knapp ledning före Pomme de Pin och de båda lär göra upp om förstaplatsen i slutändan, då det skiljer många poäng ned till övriga. i 2C har AIK:s andralag tagit ledningen, men eftersom de intå får ta steget upp kommer övriga lag att fightas om uppflyttningen. Just nu fördel Fagersjö i en väldigt jämn tabell där i princip alla kan ta steget upp om man gör en bra sistahelg. Slutligen har Svärdsjäö tagit ledningen i 2D och man har skaffat sig ett tvåpoängs-försprång till övriga lag, men det är såpass jämnt att flera lag fortfarande kan blanda sig i slutstriden. Boden ligger närmast efter.

Veteranseriespelet
I veteranelitserien har stockholmsgänget BOO tagit en knapp ledning före Kärnan och det är fördel Stockholm. Lagen möttes nämligen i den sista omgången under söndagen och det blev en viktig prestigeseger för BOO. Man vann mötet med 4-0, men bakom siffrorna döljer sig dramatik de luxe. BOO tog ledningen med 2-0 och hyfsat klara siffror så långt, men därefter följde två gastkramande matcher. BOO drog det längsta strået i båda och vann med 13-12 och 13-12. Hade Kärnan knipit  segrarna där hade vi istället haft skånskt i topp, nu får man istället jaga under den sista helgens matcher utan möjlighet att av egen kraft gå om. Bakom dessa två skuggar närmast Boulero och Boulesjevikerna, en poäng bakom Kärnan. BOO möter dessa två under sista helgens två första möten och kan då haka av dem. Eller tappa initiativet, det blir en oerhört intressant inledning.

I division 1 har 018 från Uppsala tagit en knapp ledning i norra serien, medan Trelleborg gjort det samma i den södra. Dock är båda serierna oerhört jämna. Fagersjö och Trollbäcken ligger bara en poäng bakom 018, medan Le Petit från Knäred ligger en poäng bakom Trelleborg. Båda divisionerna ser ut att leva hela vägen in på målsnöret.

i Division 2 har Tyringen tagit greppet om 2A med en tvåpoängs-ledning. Vallen leder 2B en poäng före Skara, men här är det oerhört jämnt i en serie som bara består av fem föreningar. Boule von Platsen leder 2C men här är det just nu målfoto mellan dem, Kajutan och Almedalen. Alla tre föreningar står på 7 poäng och hur tusan det ska det sluta? Dramatiskt värre blir det när lagen drabbas samman i september igen. Slutligen är det ledning för Skellefteå i 2D. Norrlänningarna har samma poäng som tvåan Maria från Stockholm, men vann internmötet med klara 4-0. Det var Marias enda poängtapp, men alltså ack så betydelsefullt. Hade Maria vunnit hade man i princip avgjort serien redan första helgen, men nu blir det högdramatiskt istället.

För den som vill grotta ned sig i matchresultat och tabeller rekomenderar jag SBF Online Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där hittar ni också resultat från de distriktsserier som dragit igång.

Publicerad: 2021-08-16

Senast uppdaterad: 2021-08-16

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se