Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Finalklart i Inomhus-SM för klubblag

Vi var nog många som under dagen önskat att årets Inomhus-SM för klubblag gick just inomhus. Nu var det istället utomhus i riktigt uselt väder. Tempête Club de Pétanque och Lindome Bouleklubb är hur som helst klara för söndagens final.

De 24 lagen som från början kom till start i Inomhus-SM för klubblag var när finalhelgen drog igång lördag morgon nere i åtta. Åtta lag som spelade kvartsfinal med följande resultat.

<!--td {border: 1px solid #ccc;}br {mso-data-placement:same-cell;}-->

AIK Boule vs Tjust Pétanque Club
Det var egentligen aldrig något snack. AIK satte högsta fart redan under singalrna och vann fem av sex matcher. Stephane Zaklada var den ende i Tjust som mäktade med en seger när han slog Calle Strandberg med 13-12. När sedan AIK vann mixeddubbeln och Calle fick revansch i par med Annelie Westin var semifinalplatsen klar och mötet bröts innan sista dubbeln var slut.

<!--td {border: 1px solid #ccc;}br {mso-data-placement:same-cell;}--><!--td {border: 1px solid #ccc;}br {mso-data-placement:same-cell;}-->

Carl XIV Johan PC vs Tempête Club de Pétanque
Skrällgänget från Karlsborg, hur skulle det gå nu? Samma sak i den här kvarten, om än något jämnare. Tempete (eller TED som de flrsta säger) vann fem av sex singlar (Åsa Lindberg vann damsingeln för Karlsborgsgänget) och sedan blev det förvisso ytterst dramatiskt i den sista dubbeln, mixeddubbeln, men Rebecka Bergström och Robin Johansson drog det längsta strået till slut och bärgade semifinalplatsen med 13-12 mot hårt kämpande Annika och Kalle Karlsson.

<!--td {border: 1px solid #ccc;}br {mso-data-placement:same-cell;}-->

Bouleklubben Kärnan vs Sibirien CP
Den jämnaste kvartsfinalen. Kärnan skaffade sig ett knappt initiativ efter singlarna (4-2 i matcher) och det visade sig i sista ändan vara avgörande. Inför tripplarna var Sibirien tvungna att vinna båda tripplarna och det börjae bra med sefer för Ivar Liljegren, Sten Alstander och Therese Broberg som vann mixedtrippeln klart. Men vad hjälpte det när Kärnans 

Simon Åkesson, William Silfverberg, Jonny Patron (Jonny var dagens ädste med sina 68 år) vann den avgörande trippeln lika klart, och fixade semifinalplatsen för Kärnan.
- Vi förlorar en singel för mycket, konstaterade Sibiriens Albin Plantin.<!--td {border: 1px solid #ccc;}br {mso-data-placement:same-cell;}-->

Malmö Petanque Klubb La Boule dor vs Lindome Bouleklubb
Här var det inget snack och Lindome blev första lag klart för semifinal. Malmögänget var något försvagat jämfört med föregående helg och hade inget att sätta emot starka Lindome. Anette Ramm Ericson vann damsingeln, men i övrigt var det idel Lindomesegrar i singlarna. Sedan avgjorde Lindome med två storsegrar i dubblarna och Lindome kunde krypa in i värmen i väntan på semifinal.

Efter lunchpaus och viss återhämtning från det bistra vädret var det dags för semifinaler. Då tyckte den som styr över vädret att det var dags att vrida till det än mer och regnet plågade spelare och funktionärer i kombination med en jobbig vind. Inte upplagt för en avslappnad eftermiddag på Kransmossen i Borås, men däremot bjöds vi på dramatik.

AIK Boule vs Tempête Club de Pétanque
Det stod och vägde i flera singlar. Daniel Hopman stod för en storseger mot AIK:s Pascal Brun och Helene Palovaara för en annan mot TED:s Caroline Canel. Snabbt varsin singelseger men sedan var det oerhört spännande. När Jimmy Bysell till slut lyckades vinna mot Jörgen Andersson med 13-12 (båda spelarna missade dessförinnan varsitt gyllene matchläge) innebar det att TED hade skaffat sig ett övertag inför fortsättningen. AIK vann sedan två dubblar (där Roger Andersson och Pascal Brun imponerade stor med en 13-1-seger) innan Jimmy Bysell och Robin Johansson lyckades vinna en tight match mot Calle Strandberg och Annelie Westin. Därmed var läget att AIK var tvungna att vinna båda tripplarna för att ta sig till final. Upplagt för dramatik? Nej, det tyckte inte 

Jesper Skult, Henrik Fajersson och Emma Bergström. De ångade på som om solen sken och v ar fullständigt överlägsna. 13-1 innebar att TED fixade finalplatsen. Jubel och high-fives i den ringhörnan, stor besvikelse och depp i AIK-lägret som hade blicken på slusegern.

Bouleklubben Kärnan vs Lindome Bouleklubb
Kanske var upplösningen av den här semifinalen en av den mest dramatiska man skådat. Dessförinnan hade Lindome tidigt tagit initiativet via 4-2 i vunna singlar. I dubblarna vann lagen varsin supertight match (13-12 och 11-13 sett med Lindomeögon). Där stod det klart att tredje dubbeln saknade betydelse, man bröt den för att koncenterar sig på tripplarna med förutsättningen att Kärnan var tvungen att vinna båda. 

Simon Åkesson, Jonny Patron och Håkan Hallberg visade ingen pardon och vann snabbt med 13-1 och därmed kunde allt fokus vändas mot mixedtrippeln. Och vilken episk fight det blev. Vid 10-9 har Henri von Eggers Patron lägg för match, men blir någon decimeter för kort. I vändan efter, vid 9-12, har har Tove Orrbeck samma läge och det fattas en ynka centimeter för  match. 12-12, efter fint spel har vi läget att Stefan Holmström har lagt en magisk kula på 10 meter strax till höger om lillen. Det är 2-2 i klot kvar att spela när Henri hittar in med en fullständigt briljant ryggpoäng i ett oerhört svårt läge. Holmström stegar in, kastar iväg ett lägg som är för hårt, men han får med sig lillen och Lindome har två poäng på plats. Henri svarar ånyo med ett dunderlägg, men just som man tror att Kärnan har matchläget rullar hans klot tillbaka och Lindome kan fira finalplatsen. När boule är så dramatiskt glömmer man väder och vind och tiden står stilla. Lindome jublade, Kärnan deppade, vi runt omkring kunde bara lyfta på hatten och tacka för underhållningen.

Bronsmedaljörer på bild


Söndag morgon är det dags för final mellan Tempête Club de Pétanque och Lindome Bouleklubb. Hur det går vet i tusan. Är du inte på plats kan du följa tävlingarna live via Svenska bouleförnundets Facebooks-sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Och vill du ladda med statistik har du mä'ngder av resultat att läsa igenom via förbundets hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi hörs imorgon igen!

<!--td {border: 1px solid #ccc;}br {mso-data-placement:same-cell;}--><!--td {border: 1px solid #ccc;}br {mso-data-placement:same-cell;}--><!--td {border: 1px solid #ccc;}br {mso-data-placement:same-cell;}--><!--td {border: 1px solid #ccc;}br {mso-data-placement:same-cell;}--><!--td {border: 1px solid #ccc;}br {mso-data-placement:same-cell;}--><!--td {border: 1px solid #ccc;}br {mso-data-placement:same-cell;}--><!--td {border: 1px solid #ccc;}br {mso-data-placement:same-cell;}--><!--td {border: 1px solid #ccc;}br {mso-data-placement:same-cell;}-->

Publicerad: 2021-08-28

Senast uppdaterad: 2021-08-28

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se