Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Gemytligt boule-SM i Jönköping

När årets boule-SM avgjordes var det i en nedbantad variant, anpassad efter de restriktioner som pandemin fört med sig. Samtidigt var det en försmak av nästa års SM i Jönköping. Och det blev en riktig smakfull upplevelse!

Årets upplaga av boule-SM såg inte ut som något av de SM vi tidigare skådat. Anledningen är den förhatliga pandemin som påverkat våra liv det senaste ett och ett halvt året. Deltagarna hade via grundomgångar ute i distrikten kvallificerat sig till mästerskapet och var därmed till antalet begränsade för att klara samhällets krav på restriktioner.

Spelplatsen var den samma som kommer användas till finalspelet under SM 2022, nämligen Rådhusparken i centrala Jönköping. Rådhusparken är en klassisk och vacker park med det ståtliga och pampiga Rådhuset i ena ändan. På gårdsplanen framför rådhuset höll boulespelarna till och området ramas snyggt in av den stora fontänen som ligger i parkens hjärta. Runt omkring finns mängder av gångar och ytor som kommer vara tillgängligt för spel under 2022 år SM-vecka. Området är som gjort för boulespel med sina grusgångar omgårdat av öppna gröna ytor och stadens bebyggelse runt omkring.Förutom att årets upplaga var nedbantat till antalet deltagare var också organisationen slimmad till sitt yttersta. Hela spelområdet byggdes upp med enklast möjliga medel och minsta möjliga personalinsats. Banområdet byggdes upp under torsdagen, dagen innan spelstart, och istället för stora läktare som brukligt är vid ett SM omgärdades banorna av parkbänkar. Sekretariatet placerades strax intill spelområdet vid den utomhusscen som finns naturligt i parken. Det blev också hjärtat och den naturliga mötesplatsen för deltagare och publik. Förutom att redovisa resultat och ta emot medaljer och jubel kunde deltagare och publik vända sig dit för att få svar på allehanda frågor- eller bara för att få snacka lite välbehövlig strunt och skratta en stund. Att få vara en del av just det, alla möten med saknade boulekompisar, var kanske den allra största behållningen av helgen.


Den lokala samarbetspartnern, Destination Jönkping, har varit helt underbara att samarbeta med och väldigt nöjda med årets arrangemang. De har samordnat allt det praktiska arbete som krävs på plats. Tillsammans med bouleförbundets urstarke bouleprofil Mattias Thorell har de gjort årets mästerskap möjligt, men ligger nu också i startgroparna för att börja planera för nästa års storna mästerskap som kommer spelas på Elmiaområdet och i Rådhusparken. Det har märkts i hela Jönköping att det är boule-SM i stan och nästa år kommer det säkerligen bli än mer påtagligt.Sportsligt utmärkte sig en spelare extra. Kärnans Jonny Patron spelade hem hela tre guld under helgen. I V65 mixeddubbel vann han tillsammans med Anita Rasmusson och i V65 dubbel med Jaime Higa. Under avslutningsdagen bytte 68-åringen klass till den öppna och avrundade en magisk boulehelg med guld i trippeln tillsammans med "ynglingarna" Simon Åkesson och William Silfverberg. Det är naturligtvis en magisk insats av Jonny att dels vinna tre guld och dels göra det såväl i V65-klassen som den öppna.

Näst bäst var Sörbyängens Robert Ulfsson med två guld. I öppen mixeddubbel vann han tillsammans med Lotta Larsson och i öppen dubbel vann han tillsammans med juniorernas förbundskapten Leo Brood Björk.

Helgens mest överraskande vinnare var troligen Ulricehamns Carina Lindgren. Hon vann damernas singel efter ett antal mycket starka prestationer och jämna matcher. Carina började spela boule för tre år sedan och är en av många duktiga Ulricehamnveteraner på frammarsch. Klubbkompisarna Thomas Efraimsson, Ivar Wahl och Svante Johansson tog ett brons i V65 trippel.

I övrigt var framgångarna väl spridda över många föreningar. Boulero från Stockholm spelade hem tre guld i veteranklasserna: Camilla och Dennis Dufvenfeldt vann V55 mixeddubbel. Harko Verhagen, Mats Andersson och Janne Vejdegren vann V55 trippel. Hasse Ekström, Erik Friberg och Kenneth Marell vann V65 trippel. I damklassen fick vi tre olika föreningar som tog guld. Förutom nämnda Carina från Ulricehamn tog Birgitta Thorell och Carina Stenborg från Pomme de Pin guld i damdubbeln (dessutom brons i trippeln tillsammans med Gerd Tunje) medan Tyringes Anna Lagerkvis, Eva-Karin Ingelstedt och Helene Widing tog hand om guldet i damtrippeln (Eva-Karin och Anna tog dessutom brons i dubbeln).


I juniorklasserna var det som vanligt gott om deltagare och medaljörer från Sörbyängen. Man tog hand om guldet, silvret och ett av bronsen i juniortrippeln. Olle Eriksson, Filip Larsson och Nicolas Gonzales Hedqvist blev mästare. Syskonen Adam och Emmelie Rudin tog hand om guldet i mixeddubbel. Flest guld tog Bouleros Tim Dufvenfeldt (visst är han son till guldmnedaljörerna i V55 mixeddubbel) som dels vann juniorsingeln och dels vann den allrsa sista finalen under SM-helgen när han vann juniordubbeln tillsammans med Ruben Marell (son till en av guldmedaljörena i V65 trippel). Den enda klassen som avgjordes i yngre junior var singeln och den vann Pomme de Pins Felix Särén efter fem raka segrar.


Medaljliga juniorklasserna (publiceras senare)

Medaljliga övriga klasser (publiceras senare)

Fullständiga resultat boule-SM 2021 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2021-09-08

Senast uppdaterad: 2021-09-08

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se