Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

La boule Dór och Boulero bäst av alla seriesegrare

La boule Dór från Malmö och Boulero från Stockholm blev två av många seriesegrare när förbundsserierna spelades klart. De två elitserie-segrarna är bäst av de bästa!

Om man räknar med att alla deltagande föreningar i förbundsseriespelet hade 8 spelare med sig så var drygt 700 boulespelare i farten fördelat på de fyra spelortern (Falkenberg, Lindome, Stockholm och Sundsvall). Det är en imponerande siffra och lägger man till distriktseriespelen är den siffran betydligt högre. Det ger en hint om hur mycket seriespelet engagerar och glädjer boulesverige.

Elitserievinnarna
Boulero från Stockholm har de senaste åren etablerat sig som en toppklubb i den yngre veteranklassen. Grymma lirare som Dennis Duvenfeldt och Harko Verhagen har tagit klivet upp i klassen och naturligtvis bidragit till att ge föreningen spets, men redan tidigare har man en bra stomme att bygga på. Efter några år i toppen tog man nu klivet hela vägen och vann en rasande spännande serie. Boulero skaffade sig initiativet inför slutomgången genom att i näst sista slå toppkonkurenten Boulesjevikerna med 4-0, allt medan regerande mästarna från Kärnan förlorade mot Quatre boules och tappade tätkänningen. Serieledarna inför helgen, stockholmslaget BOO, slog samtidigt Sundsvall och hade därmed guldläge tillsammans med Boulero. Den allra sista omgången blev en riktig nagelbitare. Både BOO och Boulero spelade oavgjort. BOO mot Slottsskogen och Boulero mot Kärnan och Boulero kunde därmed hålla undan med en poängs marginal och därmed fira första guldet i "modern tid". Där bakom gick Quatre boules som en raket och knep tredjeplatsen före Kärnan. Förutom en inledande förlust mot Slottsskogen på lördagen vann man rubbet och bärgade alltså ett brons. I botten hade nykomlingarna Calmar och Borås petanque det svårt genom hela serien och får ta klivet ned tillbaka i ettan efter ett år i högstaserien.

I den öppna elitserien blev det skånskt guld genom La boule Dór, första guldet sedan 2002 för den anrika klubben. Seriesegern var odiskutabel och bärgades i praktiken redan lördag morgon i och med 4-0-segern mot Ronneby. Den redan betryggande serieledningen växte och lagen bakom tappade mark. Man fortsatte med två oavgjorda mot Trix och Maria. Via poängen mot Maria var seriesegern klar och man avslutade sedan med att sätta spiken i kistan för Sörbyängen då 3-1-segern innebar att Sörbyängen (en av de stora förhandfavoriterna) får ta klivet ned till division 1 nästa år.
Vad är då segerreceptet för La boule Dór?
- Vi har en rutinerad trupp där nästan alla har spelat VM och i olika landslag. Rutinen har framförallt märkts i förmågan att vända matcher och att höja sig i avgörande vändor. Vi har vunnit alla jämna matcher varav fyra matcher med 13-12. Det har inget med tur att göra utan att man har förmågan att spela sina bästa klot när det gäller som mest, summerar en av lagets spelare, Patrik Andersson (tillbaka i hetluften efter några år i bakgrunden).
Föreningens ordförande Fredrik Svensson (också en av kuggarna i laget som vann guldet) om betydelsen av guldet åter hamnar i föreningen:
- Att vinna Elitserien är en tung titel och det betyder mycket för klubben att få bekräftelse på att vi har både spets och bredd nog för att klara det. Vi har en hel del nya medlemmar, som säkert blir inspirerade av att klubben är något mer än bara en social samvaro. Det kan också underlätta i dialogen med sponsorer att vi har färska meriter, både individuellt och som lag.

Klivet upp till eliten
Sannsagan Tempete fortsätter med ett nytt magiskt kapitel. Tidigare i år vann man Inomhus-SM för klubblag (fast utomhus) och säkrade en plats i Europacupen. Under seriespelets avslutning säkrade man en plats till elitserien 2022 genom att vinna division 1 norra. På lördagmorgonen slog man antagonisten AIK med förkrossande 4-0 och skaffade sig en betryggande ledning. Den släppte man sedan aldrig och man förlorade faktiskt bara en enda match under hela avslutningshelgen, galet imponerande. I division 1 södra imponerade Kärnan lika mycket. Man vann serien fem poäng före tvåan Boulebangers (som imponerar som nykomling i division 1) och kommer nästa år säkerligen att vara en av favoriterna till elitserieguldet. Truppen är bred och imponerande!

I veteranklassen tog gamla stormakten Fagersjö (senaste elitserieguldet 2013) sig tillbaka till eliten efter ett par säsonger i division 1 norra. Man spelade stabilt hela sista helgen och inledde med oavgjort mot tvåan Malmköping för att sedan "gå rent" hela vägen fram till avslutningen mot Trollbäcken där det också blev oavgjort. Mellan seriesegrarna och just femman Trollbäcken skilde det till slut bara fem poäng, men det blev också skillnaden mellan serieseger och nedflyttning i en jämn tabell. I division 1 södra tog Le Petit steget tillbaka till elitserien. Man trillade ur 2017 och har tillbringat några säsonger i näst högsta serien, men är nu alltså tillbaka i finrummet 2022.

Division 2 veteran i korthet
Smedkulan vinner en rasande jämn 2A och tar setegt upp i ettan. Tvåan Tyringe slutade på samma poäng och lagen fick skiljas åt genom matchkvot, där Smedkulan vann med minsta möjliga marginal. Trean Lillens vänner hade vid vinst i sista omgången mot Smedkulan sett till att serien hade fått avgöras på klotdiff mot Tyringe, men nu fick Smedkulan oavgjort och vann serien efter dramatik.
Kungsbacka vinner 2B efter en galen upplösning. Vallen förlorade i sista omgången med 4-0 mot avhängda Landvetter, medan Kungsbacka slog Skara och därmed gick om på målsnöret.
Boule von Platen vinner 2C överlägset. Man var klara seriesegrare inför sista omgången och kunde fira tidigt.
Nya veterangiganten Maria vinner 2D överlägset. Man avgjorde i näst sista oimgången när man slog Skelefte boulekraft medan närmaste konkurenten Boden tappade poäng.


Maria seriesegrare veteranklass division 2D (foto Margareta Skoglund)

Division 2 öppen i korthet
Varberg, med flera nykorade svenska mästare och medaljörer i laget, vinner 2A överlägset. man hade till och med råd att förlora sista omgången med 0-4 (bakom den förlusten döljer sig osannolika tre stycken 12-13-förluster) och ända vinna serien med tre poängs marginal.
Carl XIV Johan (eller Karlsborg som alla säger) vinner serien förkrossande överlägset. Pomme de Pin höll liv i det hela genom att spela oavgjort sista omgången under lördagen, men sedan avgjorde Karlsborg söndag morgon.
AIKs andralag vinner serien, men då AIK:s förstalag redan ligger i division 1 hindrar tävlingsbestämmelserna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. laget från att ta klivet upp. Därför går platsen till Fagersjö efter målfoto mot Kajutan (matchskillnad avgjorde med minsta möjliga marginal). Kajutan slog Fagersjö med 3-1 i sista mötet. Hade det blivit 4-0 hade istället Kajutan fått ta klivet upp.
Här vinner Sundsvall på samma poäng som tvåan Svärdsjö, men med betydligt bättre matchkvot. Sundsvall är helgens raket och går urstarkt genom hela helgen och tar alltså klivet upp till ettan.


Varberg seriesegrare öppen klass division 2A (foto från Mats Peterson)


Carl XIV Johan seriesegrare öppen klass division 2B (foto från Jörgen Lungberg)


Sundsvall seriesegrare öppen klass division 2D (foto Margareta Skoglund)

Läs Bengt Sörlins sammanfattning av sammandraget i Sundsvall! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här hittar ni alla tabeller och resultat! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2021-09-15

Senast uppdaterad: 2021-09-15

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se