Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Damernas och juniorernas VM- så gick det

Den första delen av årets världsmästerskap är över. Damerna och juniorerna har spelat färdigt. För svensk del blev det inte de resultat vi hade hoppats på – även om vi kan glädjas åt en kvartsfinal i precisionsskytte och god laganda.

Juniorerna en hårsmån från hetluften
Det unga juniorlaget, där samtliga spelare – och förbundskaptenen – debuterade i mästerskapssammanhang, hade inte turen med sig och missade avancemang i världsmästerskapet med en hårsmån. Trots ett långa stunder alldeles lysande spel lyckades juniorerna inte vinna mot Estland och Tjeckien – och de knappa förlusterna i de båda matcherna kom att kosta laget sitt VM-avancemang. Ihop med det faktum att de hade otur med buchholzpoängen – en enda ytterligare poäng från motståndarlagen hade gett laget en fjortondeplats istället för den artondeplats det nu slutade med (sexton lag gick vidare till åttondelsfinal).

Det var ändå riktigt fint att se hur de unga juniorerna höll ihop i laget och stöttade varandra. Och att de vågade spela sitt spel – lyfta högt och långt fram på de svårlagda banorna och inte tveka att skjuta när det behövdes. Tim Duvenfelt fyller 18 nästa år och får alltså då söka sig till U23-klassen, men de övriga tre – Nicolas Gonzales Hedqvist, Andreas Roolf och Vincent Weidmar – kommer att kunna spela vidare i juniorklassen berikade av erfarenheten och lärdomarna från Santa Susanna och årets VM. Framtiden ser klart lovande ut.


Snöplig inledning för damerna
Banorna var som sagt mycket luriga och de svenska damerna hade väldiga problem att hitta läggspelet. I den inledande spelomgången blev det svenska damlaget tilldelade en wo-vinst eftersom deras motståndare från Algeriet aldrig dök upp. (Det är inte första gången det händer – Algeriet har tidigare varit avstängt ifrån VM-spel just på grund av att deras lag uteblivit.) Och i det schweiziska spelsystemet, där man så småningom får poäng för de vinster ens motståndare samlar på sig, är en wo-vinst faktiskt inte så mycket värd.

Trots att Sverige hade italienarna på gaffeln blev det en förlust i den andra ronden. Så även i den tredje, där USA stod för motståndet. För att försäkra sig om fortsatt spel i VM-turneringen behövde de svenska damerna därmed vinna båda de återstående mötena i grundspelet.
England väntade i det första av dem. Ett sämre motstånd och ett bättre spel från svenskarnas sida banade vägen för en skapligt bekväm seger (10–4). Lettland blev grundspelets sista motståndare och även här tog de svenska damerna hem en välförtjänt vinst (13–5).


Fransyskor redan i 16-delen
Därmed klarade sig Sverige kvar i VM-turneringen och avancerade till 16-delsfinal som det tjugonde av 24 lag. Tråkigt nog slutade favoriterna i Frankrike på trettonde plats och blev således Sveriges motståndare i sextondelen. I det mötet var svenskarna chanslösa och VM-äventyret tog, för det svenska laget, slut där.

Boström prickade rätt
Matilda Boström hade dock tagit sig till kvartsfinal i precisionsskytte efter att ha skjutit den bästa kvalserien av samtliga 35 skyttar (33 poäng)! Norges Ranu Homniam kom på andra plats. I kvartsfinalen ställdes Matilda mot en av förhandsfavoriterna, Thongsri Thamakord från Thailand, som kvalade in som sista skytt sedan hon vunnit särskjutningen mot Mouna Beji, Tunisien. Inför de spanska tv-kamerorna på centercourten fick Matilda inte till det lika bra som i kvalet och thailändskan vann med 42–16.


Nordiska framgångar
Ranu Homniam tog hem en bronsmedalj sedan hon förlorat semifinalen mot Kambodjas Ouk Sreymoum, som därefter vann världsmästartiteln i finalen mot Matildas banekvinna från Thailand.

Det danska damlandslaget stod också för en berömvärd prestation sedan de kvalificerat sig för sextondelsfinal som tjugofjärde och sista lag. Efter att ha slagit ut Israel och Nederländerna ställdes danskarna mot de regerande världsmästarna från Thailand i kvartsfinal på söndagsmorgonen. Och lyckades ta ledningen med 8–0 och 10–3! De pressade med andra ord thailändarna till sitt allra yttersta innan de slutligen förlorade med 11–13.
Thailändarna försvarade senare sitt VM-guld efter att ha vunnit en dramatisk final mot Frankrike med 13–12.

Magisk juniorfinal att se om igen
Juniorfinalen mellan Frankrike och Madagaskar blev ännu mer spännande och bjöd på ett alldeles fenomenalt spel. Den går att se i efterhand via spanska tv-kanalen La Liga Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och rekommenderas verkligen.

Samtliga resultat från Dam- och Junior-VM går att hitta på FIPJP:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Herrarna näst på tur
Knappt har vi hunnit andas ut innan det är dags för nästa mästerskap. Herrarnas VM (uppskjutet från ifjor) drar igång på torsdag eftermiddag med invigning klockan 14.30 och precissionsskyte timmen senare. Precis som under damernas och juniorernas tävlande kommer ni kunna följa tävlingarna såväl på Svensk boules Facebooksida som La Liga.

Publicerad: 2021-11-16

Senast uppdaterad: 2021-11-16

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se