Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Fantastiska Coccinelle vann damcupen

Årets sista förbundsarrangemang är avklarat i och med att Svenska cupen dam spelades i Lindome 27-28 november. Det blev mesta mästarna Coccinelle som återigen tog hem titeln.

För åttonde gången (och tredje gången i rad) vinner alltså Malmöklubben Coccinelle Petanque Club Svenska cupen dam, en enastående bedrift på många sätt. Klubben, som bildades 2006-2007, har deltagit i damcupen sedan 2009 och har bara missat medalj två gånger sedan dess. Det var 2015 och 2018- två år där man inte deltog. Men hur såg vägen fram till guldet ut då?

Cirkelpoolerna
Coccinelle inledde förvisso med en ganska klar seger mot lokalkonkurenten och starka La BÓule dör, men stötte sedan på patrull i vinnarmatchen mot Lindome. Ett Lindome som i sin första match slagit Boule von Platen i två riktigt tighta matcher. Ja, ni fattar kvallittén på den här poolen, inga lätta matcher någonstans. Hur som helst så vinner Lindome vinnar mötet med 2-0, men bakom siffrorna döljer sig bara jämna matcher (trippeln "ojämnast" med 13-9 för Lindome). Därmed tvingades Coccinelle att spela skiljematch.

I den andra poolen spelades det också idel tuffa möten. AIK städade iof av Kärnan Helsingborg i två matcher med ganska klara siffror inledningsvis, men enkelt var det inte. I det andra mötet tog Pomme de Pin ledningen mot Sibirien efter vinst i trippeln, men föll sedan i tv dubblar. I vinnarmatchen gick sedan Sibirien samma öde till mötes som Pomme de Pin. AIK vände ett underläge efter trippeln och vann båda dubblarna.

I den första skiljematchen ställdes Sibirien mot La BÓule dör (med EM-aktuella Anette Ramm-Ericson), en potentiell finalmatch redan i en så tidig utslagningsmatch. Skåningarna vann trippeln, Sibirien sedan en dubbel snabbt och den avgörande dubbeln blev en gastkramning hela vägen till 13 poäng. Där drog Sibirien det längsta strået och vann med 13-12. I den andra poolmatchen vann sedan Coccinelle programenligt mot Pomme de Pin, men det var två tighta vinster. Trippeln slutade 13-10 efter att "nyckelpigorna" legat under ända fram till avgörandet och dubbelvinstebn slutade 13-11. Men klara för semifinal blev man, regerande mästare som man var.

Finaldagen
Och det skulle alltså inte stanna vid en semifinalplats för Coccinelle. Där ställdes man mot AIK och vann med 2-1 och det var klara siffror åt båda hållen. För AIK (med EM-aktuella Annelie Westin) innebar sortin medalj för tredje året i rad utan att nå hela vägen fram. I den andra semifinalen möttes och även där slutade det 2-1 med klara siffror i alla matcher. Här gick finalplatsen till Sibiriens fördel och därmed kunde vi konstatera att båda finallagen tvingats att gå den långa vägen via skiljematchen.

Klassisk final
Coccinelle mot Sibirien i en final är ett klassiskt möte inom svensk boule, en giganternas kamp. I skåningarna Jessicka Johansson, en av landets allra bästa boulespelare genom tiderna, hos stockholmarna EM-aktuella Therese Ekengren (f.d Broberg). Finalserien kom att utvecklas på samma sätt som semifinalerna med odramatiska matcher. Coccinelle tog initiativet och vann trippel, förlorade förvisso en dubbel (6-13) men vann den avgörande dubbeln med klara 13-1. Coccinelles sjunde titel i damcupen var bärgat.

Jessica Johanssons tankar om guldet
- Tankarna fram till guldet var väl att vi skulle göra vårt bästa, men att vi visste att det skulle bli lite extra tufft i år. Det var ett tufft startfält och för mig personligen kände jag också lite osäkerhet kring att jag har en skada i handen och att jag inte visste hur det skulle påverka spelet. Så första målet var väl att ta sig vidare till söndagen. När vi sen kom dit var det lite att ta varje match för sig och det gick till slut hela vägen. Så årets vinst kändes därför extra rolig, då vägen inte var spikrak och vi kämpade hårt.

Publicerad: 2021-12-02

Senast uppdaterad: 2021-12-02

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se