Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Detta gäller inomhustävlingar från 1 december

Från den 1 december 2021 gäller nya regler för tävlingar inomhus med fler än 100 deltagare. Anordnaren av tävlingen måste antingen kräva vaccinationsbevis av vuxna deltagare eller införa begränsningar.

Regeringen har beslutat att 

möjliggöra användning av vaccinationsbevis Länk till annan webbplats. vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 deltagare. Översatt till idrottens språk handlar det om matcher, tävlingar och uppvisningar med fler än 100 åskådare. Syftet är att minska smittspridningen av coronavirus men samtidigt kunna ha större publik på till exempel idrottsarenor. 

Redan sedan tidigare restriktioner har vi konstaterat att vi inom boulen inte kan göra någon skillnad på utövare och åskådare, då vi inte på samma sätt har lika tydliga avgränsade ytor mellan spel- och åskådarplatser, och dessutom på ett helt annat sätt rör oss på samma gemensamma ytor i våra hallar runt om i landet. Det innebär att alla som skall arrangera en tävling måste göra en bedömning om man kommer att kunna komma upp i ett totalt antal av 100 personer - utövare, åskådare och funktionärer sammanräknat. Och om man finner det rimligt att man kommer att nå det antalet behöver man se till att man kräver vaccinationsbevis.  

 

Så funkar det med vaccinationsbevis 

  • Den som ska besöka en match eller tävling hämtar sitt vaccinationsbevis på E-hälsomyndighetens webbsida covidbevis.se Länk till annan webbplats., via inloggning med e-legitimation. På samma sida finns även frågor och svar om vaccinationsbevis. 
  • Anordnaren av tävlingen ska kontrollera att åskådare som är 18 år och äldre är vaccinerade med två doser vaccin och att det har gått minst 14 dagar sedan den andra dosen. Åskådaren ska visa vaccinationsbevis och legitimation. Kravet gäller inte för personer som av medicinska skäl inte bör vaccinera sig och som kan verifiera detta med giltigt läkarintyg
  • Myndigheten DIGG har tagit fram en app som anordnare kan använda för att skanna av vaccinationsbevis. Appen finns tillgänglig för android-telefon och iPhone. På DIGG:s webbplats finns uppdaterad information om digital verifiering Länk till annan webbplats.

Mer information om vaccinationsbevis generellt kan man också få via en sammanställning av RF här: 

aktuell info om vaccinationsbevis här Länk till annan webbplats. 

Varför krävs vaccinationsbevis för att delta i eller besöka vissa tävlingar? 

Till följd av ökad smitta i världen och Sverige har regeringen beslutat att införa restriktioner vid offentliga tillställningar med över 100 personer från den 1 december. Arrangörer av offentliga tillställningar inomhus måste då, vid över 100 besökare, antingen endast tillåta besökare med vaccinationsbevis eller vidta andra smittskyddsåtgärder.

 

Krävs vaccinationsbevis för samtliga besökare? 

Vaccinationsbevis krävs för samtliga besökare utöver nedan undantag; 

– Kravet på vaccinationsbevis gäller inte för personer under 18 år.

 
– Kravet på vaccinationsbevis gäller inte för personer som av medicinska skäl inte bör vaccinera sig mot sjukdomen Covid-19. Läs mer på regeringens hemsida Länk till annan webbplats.. Personer som inte kan vaccinera sig av medicinska skäl ska kunna visa upp ett läkarintyg i stället. 

Är man under 18 år men i närheten av den åldern behöver man kunna visa upp id på att man är under 18 år (om man är tonåring).

 

Varför måste man som utövare uppvisa vaccinationsbevis, det gäller väl bara publik? 

En idrottstävling som genomförs utanför en tydligt avgränsad arena, och där syftet med tävlingen är att locka deltagare snarare än publik, utgör en offentlig tillställning. Här räknas idrottsutövarna in i antalet deltagare. 

Vad behöver arrangören göra? 

Anordnaren ska vid inpassage kontrollera att deltagare som är 18 år eller äldre är vaccinerade med två doser vaccin och att det har gått minst 14 dagar sedan den andra dosen. Deltagaren ska kunna visa upp vaccinationsbevis och legitimation. Undantag från detta krav gäller för personer under 18 år och för personer som av medicinska skäl inte bör vaccinera sig. Det behöver man då kunna verifiera med giltigt läkarintyg. 

Vid ett arrangemang med vaccinationsbevis ska anordnaren ha en rutin för hur kontrollen av bevisen ska genomföras. Rutinen ska skriftligt dokumenteras och följas upp.

 

Myndigheten DIGG har tagit fram en app som anordnare kan använda för att skanna av vaccinationsbevis. Appen finns tillgänglig för android-telefon och iPhone. På DIGG:s webbplats hittar du den senaste informationen om 

digital verifiering av vaccinbevis Länk till annan webbplats.

När anordnaren skannar vaccinationsbeviset syns det om vaccinationsbeviset är giltigt, och om personen är fullvaccinerad. Anordnaren får också veta vem personen är och ska stämma av detta med personens legitimation. Varje anordnare måste själv bestämma hur upplägget kring kontrollen ska se ut.

 

Får man kräva vaccinationsbevis även om man inte kommer upp i 100 personer totalt? 

Ja, det får man. Gör man den bedömningen att det bör krävas, man t ex kanske har en liten hall med trånga gemensamma utrymmen, så har man den rätten. Ett sådant villkor bör enbart omfatta personer över 18 år samt undanta personer som av medicinska skäl avråds från vaccination, alltså precis som i “normalfallet”. 

Vad menas med fullvaccinerad? 

– Personen är fullvaccinerad, vill säga, har dos 2 av 2 eller 1 av 1 om det Jansens vaccin. 

– Att 14 dagar har passerat från det att sista dosen tagits tills att arrangemanget besöks

 

Vaccinationsbevis ges endast för EMA (European Medicin Agency) godkänt vaccin.

 

Vad behöver man som besökare göra innan tävling? 

Ska man besöka en bouletävling efter den 1 december behöver man vara beredd på att visa upp ett vaccinationsbevis, och därmed antingen ha laddat ner vaccinationsbeviset till sin mobil eller beställt ett “fysiskt” vaccinationsbevis. 

Dessutom måste man kunna uppvisa giltig legitimation för att styrka sitt vaccinationsbevis.

 

Var hittar man sitt vaccinationsbevis? 

Man kan ladda ned sitt vaccinationsbevis på www.covidbevis.se Länk till annan webbplats. 

Man kan läsa mer om covidbevis och vad som gäller kring det på 

www.ehalsomyndigheten.se Länk till annan webbplats. 

Här Länk till annan webbplats. kan du beställa ditt Covidbevis om du inte har e-legitimation.

 

Hur kommer vaccinationsbevisen kontrolleras? 

Vaccinationsbevisen kontrolleras vid entré, antingen manuellt eller via digitala lösningar. Det är arrangören som är ansvarig för att se till att man har en process för detta. 

Fungerar det att uppvisa negativa PCR-tester i stället? 

Nej, endast vaccinationsbevis tillåts. 

Kommer ytterligare restriktioner gälla i hallarna? 

Nej, då vaccinationsbevis används vid offentliga tillställningar med över 100 personer krävs inga ytterligare restriktioner på plats. Det är dock upp till ansvarig för varje hall att själv göra bedömningar om man tycker att andra åtgärder också kan behövas. Dock gäller självklart att man även stannar hemma vid förkylningssymtom och Covid-sjukdom som tidigare.  

Länk för vaccinationsbevis via brev

 

https://www.ehalsomyndigheten.se/globalassets/dokument/covidbevis/bestallning-av-vaccinationsbevis.pdf 
Länk till annan webbplats.
Länk för vaccinationsbevis via webb: 

https://covidbevis.se/vaccinationsbevis-web/ Länk till annan webbplats. 

RF:s sida om idrotten och corona Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2021-12-09

Senast uppdaterad: 2021-12-09

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se