Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Svenska cupen öppen ska avgöras

Kommande helg, 12-13 mars, ska Svenska cupen öppen avgöras i Lindomehallen. Här är förutsättningarna.

Fjolårets Svenska cupen öppen avgjordes under annorlunda former. Pandemin gjorde att tävlingarna sköts upp ett halvår och avgjordes utomhus. Då tog sig TED hela vägen fram till slutseger efter imponerande lagkänsla och fint spel på banorna i Borås.

Nu är cupen tillbaka i vanliga gängor och spelas inomhus. Grundomgångarna avgjordes i Falkenberg, Lindome, Skövde och Uppsala. Med spelformen direktutslagning bjöds det på riktigt tuffa tidiga omgångar och tillexempel slogs de regerande mästarna ut i 8-delen. Faktum med att hela fem av fjolårets åtta kvartsfinallag försvann i de tidiga omgångarna och därmed blir det en hel del nya lag på plats i Liundome när kvartsfinalerna drar igång under lördagen. Såhär ser förutsättningarna ut.

Kvartsfinal 1 Boulero vs Pomme de Pin (spelstart kl 9)
Två föreningar som inte nådde finalhelgen förra året. Stockholmsklubben Boulero förlorade 8-delen mot slutsegrarna TED, medan Pomme de Pin förlorade i 16-delen mot CAR. Ingen av föreningarna har tidigare nått riktigt långt (medaljplats) i Svenska cupen öppen. Boulero återfinns högt upp i seriespelet (elitserien) och har nått en hel del framgångar i övrigt. Laget spelade riktigt fint i grundomgången i Uppsala och välte två favoriter på vägen fram till kvarten. Först slog man ut Sibirien i 16-delen och därefter de regerande mästarna i 8-delen. Starka prestationer och laget har en hel del spets genom Chai Kedeskog, Stefan Berglund, Mackan Enbom och unge Tim Duvenfelt (som förutom stora juniorframgångar även tog en öppen SM-bronsmedalj förra året) men även därutöver är föreningen stark och bred.
Pomme de Pin (som aldrig nått kvarten tidigare) hade en betydligt lindigare resa på vägen till kvartsfinal (slog ut Kronäng och Varberg). Man återfinns längre ned i seriespelet (division 2) och är inte lika meriterade i övrigt men är starka på damsidan. Birgitta Thorell och Carina Stenborg tog SM-guld i damdubbel förra året och har SM-medaljer även sedan tidigare. Tillsammans med kristofer Hirverud (SM-medaljer i precisionsskytte) och unge Simon Thorell är de klubbens spets, men klubbens styrka är att de är jämna och breda med flera jämnbra alternativ.
Summa sumarium är det på förhand fördel Boulero i mötet.

Kvartsfinal 2 Sörbyängen vs Kärnan (spelstart kl 14)
Här drabbar två starka cuplag samman. Unga Sörbyängen imponerade i de tidiga omgångarna. Man förlorade inte en enda match i 16-delen och bara två mot starka Trix i 8-delen. Laget präglas naturligtvis av ungdomarna med syskonen Rudin i spetsen. Numera återfinns såväl Lukas (herregud vad han känns meriterad trots sin unga ålder), Adam och Emelie återkommande i trupperna när Sörbyängen tävlar. Lägg därtill Leo Brood Björk, Robert Ulfsson (de båda vann SM-guld i dubbeln förra året), Lotta Larsson (nestor inom svensk boule), Oskar Augustsson (Sörbyängens galjonsfigur under många år) och Nicolas Gonzalez Hedqvist (nästa unga storstjärna i klubben) och vi har stark spets präglat av ungdomarna men kryddat med rutin och skills. Ett oerhört spännande och roligt lag som mycket väl kan ta sig hela vägen till slutseger.
Kärnan å sin sida har två av landets absolut bästa spelare just nu i VM-hjältarna William Silfverberg och Simon Åkesson. Lägg därtill en av landets bäste genom tiderna, Jonas Jacobsen, samt syskonen von Eggers Patron och ett helt koppel kompetenta spelare så har ni en fullvärdig motståndare till Sörbyängen. Laget tog brons förra året och har sedan tidigare ett antal pallplatser i Svenska cupen öppen, men aldrig ett guld. Är det dags nu.
Summa sumarium är det galet jämnt, men ett uns fördel för Sörbyängen.

Kvartsfinal 3 AIK vs Coccinelle (spelstart kl 14)
Jag vet inte varför, men det här känns som ett riktigt laddat möte. Mångfaldiga mästarna Coccinelle kanske har en tunnare trupp än tidigare, men oj vad det finns kvallitet. Richard Nilsson, Joachim Andersson och Jessica Johansson är naturligtvis en stenstark stomme men dessutom kan man krydda på med fler urstarka namn som Thomas Wiede och Patric Larsson. Och så vidare. Klubben deltog inte i Svenska cupen förra året (pga pandemin) men mellan året 2013-2018 vann man fem av sex upplagor, ett oerhört imponerande facit. Självklart är man en av huvudfavoriterna i år.
AIK är ett superstarkt kollektiv som det oftast slår gnistor om. Det är en ganska liten kärntrupp, men den är å andra sidan väl sammansvetsad. I de tidigare omgångarna såg man fram emot ett möte mellan AIK och Maria, men det blev aldrig av då Maria torskade tidigt. Istället galloperade AIK igenom såväl 16-del som 8-del och förlorade bara två matcher totalt. AIK:s damer har varit i Frankrike och gnuggat formen så räkna med att landslagsaktuella Annelie Westin och övriga kommer bidra starkt. Dessutom har man ständige turbomotorn Calle Strandberg i laget, fransk klass i Pascal Brun och i övrigt en hel hög kompetenta spelare. Räkna med att man vill toppa fjolårets brons och därmed ge Coccinelle en rejäl match redan i kvarten.
Summa sumarium: fördel Coccinelle, men oj vilken fight det kan bli.

Kvartsfinal 4 Rabeloub vs Lindome (spelstart kl 9)
Nystartad elegans mot väl beprövad erfarenhet. Rabeloub (ordlek med Boulebar) är en av landets absolut färskase föreningar i och med att de gör sitt debutår som förening. Men bakom nybygget döljer sig en rejäl näve klass. Eller vad sägs om Måns Daniel, Niklas Marklund och Andreas Strandberg? I grundomgångarna avgjorde man samtliga möten utan att behöva spela en enda trippel, trots att man sprang på stabild motstånd i form av Fagersjö och Svärdsjö, så nog ska man ta nykomlingen på allvar. Kan de till och med gå hela vägen?
I så fall behöver de ta sig förbi ett svårt första hinder i form av hemmaklubben Lindome. Lindome är sprängfyllt av rutin och var så sent som förra året i final i cupen. Henke Hugosson gör numera ett jättejobb på förbundsnivå i och med att han sitter med i tävlingskommittén, men räkna med att han är svinladdad för en seger på hemmaplan (stor fördel med de luriga banorna). Tove Orrbäck, Stefan Giza och Daniel Larsen är bara några av namnen i ett grymt starkt och tight gäng som kommer bli livsfarliga. Det är inte förvånande om man står i finalen söndag eftermiddag.
Summa sumarium: fördel Lindome, men se upp för Rabeloub som kan bli hela helgens stora överraskning.

Resultatrapporteringen under helgen följer ni här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tävlingarna kommer livesändas på Svensk boules Facebook-sida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gött uppsnack hittar du i Facebook-gruppen Bloms boulekulor. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2022-03-09

Senast uppdaterad: 2022-03-09

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se