Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Coccinelle vann Svenska cupen öppen

Coccinelle från Malmö vinner Svenska cupen öppen för sjunde gången. I finalen vann man klart mot ett heroiskt kämpande Boulero.

Redan under lördagens kvartsfinalspel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kunde man ana att Coccinelle hade något stort på gång då de avfärdade starka AIK utan att behöva använda sig av trippelspelet och det var nog många som trodde på en episk final mot Kärnan, med landslagsspelarna William Silfverberg och Simon Åkesson i spetsen. Men se det blev det aldrig något med.

Coccinelle fortsatte förvisso på den inslagna vägen och avfärdade ganska lätt nystartade Rabeloub i semifinalen. Det glada gänget som äör sprunget ur Boulebars verksamhet hade inte mycket att sätta emot Coccinelles tunga maskineri. 5-1 i singlarna och två överlägsna dubbelsegrar var vad Coccinelle behövde för att säkra finalplatsen och förpassa Rabeloub till tredjeplatsen (något man säkert i stolta och nöjda över).

I den andra semifinalen fick vi oss nästan en överdos av dramatik. Kärnan vann fyra av sex singlar och när lagen hade vunnit varsin dubbel (Boulero vann sin efter en vansinnigt imponerande insats av unge Tim Duvenfelt och Chai Kedeskog) avbröts den tredje och lagen kunde fokusera på trippelspelet. Förutsättningarna var tuffast möjligt för Boulero, då man var tvugna att vinna båda. När Kärnan sedan mönstrade William Sifverberg, Simon Åkesson och Linnéa von Eggers Patron var det nog många som tänkte att det här bara var en tidsfråga innan Kärnan hade säkrat finalplatsen. Men nej, så blev det inte alls. Istället spelade Helene Blomqvist, Chai Kedeskog oc Tim Dufvenfelt i prinscip felfritt och förde ganska snabbt sitt Boulero till seger med 13-6. Allt kom att avgöras med en spännande och periodvis ruskigt välspelad öppen trippel. Initiativet svängde fram och tillbaka och löagen bytte lägen med varandrav utan att riktigt lyckas. I Boulero klev Ronny Blom av och Mackan Enbom in och det var just Enbom som kom att kasta de avgörande kloten. Vid ledning 10-9 plockade Stefan Berglund (oj så bra att han var under helgen) och Rasmus Wirström (jösses så han sköt periodvis) av motståndarna alla sex klot och Mackan kunde fylla på med två poäng i ett tufft läge och finalplatsen, och bragdvändningen, var ett faktum.

Två taggade finallag


Finalen kom att likna det mesta Coccinelle gjort under cuptävlingarna. Förvisso tvingades man spela tripplar i såväl 16-delen som 8-delen i grundspelet, men under finalhelgen avgjorde man samtliga möten redan i samband med dubblarna. Mot Boulero vann man fem av sex singlar och behövde sedan "bara" vinna två matcher till. Dock var det riktigt jämnt och tight i samtliga tre dubblar och det såg länge väldigt ovisst ut. Mackan Enbom och Helene Blomqvist (som under matchen byttes mot Monica Lappington) hade länge ett klart initiativ mot Roger Söder och Jessica Johansson, men de senare ålade sig ur greppet och vann. Stefan Berglund och Rasmus Wirström spelade en tuff match mot Thomas Wiede och Poppe Fridh (den senare byttes ut mot Magnus Wedel) och Boulero kunde vinna knappt men klart efter en stark avslutning. Kvar stod en 17-årig superhjälte i form av Tim Duvenfelt tillsammans med lagkompisen Chai Kedeskog och motståndarna Richard Nilsson och Joachim Andersson. Vid ställningen 10-10 skapade sig Coccinelle ett gyllene läge efter ett Rickard skjutit en vansinnigt snygg kalle. Man tog inte läget och i vändan efter bjöds istället Boulero på ett än bättre läge, men misslyckades också de. I sista omgången kastade Tim in tre lägg alldeles invid lillen, trots att spelet låg på nästan 10 meter. Rickard Nilsson svarade med tre fina träff och duellen kom att stå mellan Chai och Joachim. Boulerospelen lyckades på andra försöket lägga en grymt bra etta strax bakom lillen och då plockade Joachim Andersson fram all rutin och boulekunskap, klev in i ringen och hivade iväg en stenhård "färgbytare" (en carraux där kloten byter plats). Det visade sig vara guldkastet. Chai mäktade inte med ett nytt poängklot och Coccinellarna kunde samlas i en jublande guldklunga på banan.

Titeln är Coccinellles sjunde totalt och den sjätte på de nio senaste upplagorna. Klubben har under många år varit dominanta och är nu tillbaka på tronen som landets bästa klubblag. Sent i höst är man Sveriges representanter i EuroCup (boulens egen Champions leauge) och bli inte förvånade om klubben tar sig långt även där.

Guldmedaljörerna Coccinelle


Övre raden från vänster: Joachim Andersson, Rickard Nilsson, Thomas Wiede och Roger Söder
Sittandes på huk från änster: Jessica Johansson, Poppe Fridh och Marie Nordh
Liggandes: Magnus Wedel

Silvermedaljörerna Boulero


Från vänster: Stefan Berglund, Mackan Enbom, Monika Lappington, Rasmus Wirström, Helene Blomqvist, Ronny Blom, Tim Duvenfelt och Chai Kedeskog.

Publicerad: 2022-03-13

Senast uppdaterad: 2022-03-13

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se