Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Boule-SM i Lund 2024

Tidigare i år kunde vi presentera Kalmar som värdstad för boule-SM 2023 och med stor stolthet kan vi nu också presentera Lund som värdstad 2024.

Valet på värdstad för boule-SM 2024 faller alltså på Lund. Staden med sitt sprudlande studentliv och sin anrika historia kanske inte förknippas med boule i första hand, men staden är en del av regionen stor-Malmö och hela södra Sverige är en centralpunkt för boulesporten i landet. Och visst finns det bouletraditioner i staden?

- Stadsparken i Lund har starka bouletraditioner och det känns väldigt spännande med ett SM mitt i stan på riktiga parkgångar. Det blir lite som att spela i Frankrike, konstaterar Mattias Thorell, Svenska bouleförbundets Evenemangsutvecklare och starke man i arbetet med SM-arrangemanget.

Huvudspelplatsen kommer alltså bjuda på en magisk miljö i form av parkgångarna i centrala Stadsparken. Parken är enormt stor i sitt omfång och framförallt kommer spelet koncentreras till de större gångarna, men möjligheterna att ordna med banor är i det närmaste obegränsade. I parken ligger restauranger och sevärdheter tillsammans med grönytor och därmed kommer mästerskapet att ha en stor tillgänglighet för såväl spelare som åskådare.


När det blir dags för finalkvällar flyttas spelet upp till Mårtenstorget, bara 10 minuters promenad från Stadsparken och däremellan ligger hotell och restauranger. Flödet mellan spelplatserna och boende kommer bli naturligt när boule-SM får en stark fransk prägel. På Mårtenstorget kommer en centercourt att byggas upp och torget huserar årligen olika evenemang, därmed är omgivningen väl bekanta med liv och rörelse.

Boule-SM i Lund kommer spelas 14-20 juli, alltså enligt traditionen med start söndag vecka 28. Det finns stor potential i att lägga boule-SM just i Lund. Närheten till Malmö och med det goda kommunikationsmöjligheter med hela landet ger förutsättningar för hela Sverige att ta sig till södra Sverige. Dessutom gör Stadsparksmiljön att man med fördel kan ta med sig familj och sällskap som medresande. Det kommer finnas mängder av saker att göra tillsammans, förutom att ge sig hän boulespelet. De lokala samarbetspartnerna har varit väldigt posititva.

- Visit Lund har varit mycket aktiva i sitt arbete och har helhjärtat visat att de vill ha Boule-SM i Lund. Event in Skåne har också visat en stor vilja, och visar även de att Boule-SM är viktigt för regionen, säger Mattias och Sofia björk, projektledare Visit Lund fyller i:

- Vi är jätteglada över att kunna välkomna Svenska Bouleförbundet till Lund för SM-tävlingar. Många har provat boule som sällskapslek, så även om man inte tävlar i sporten är man bekant med den. Det kommer också vara ett uppskattat tillskott för Lunds besöksnäring med många deltagare och besökare som fyller hotell och restauranger under en hel vecka.

Med det här beskedet har vi SM-arrangemangen i hamn för 2022 (Jönköping), 2023 (Kalmar) och 2024. Det ger naturligtvis fördelar för alla tävlande att kunna planera vart man ska åka, men framförallt är det en stor vinst för organisationen runt ett boule-SM att kunna arbeta långsiktigt.

- Att ha SM klart för 3 år framåt har varit ett tidigt mål. Att kunna jobba mer aktivt med dessa tillsammans, oavsett om det gäller samarbeten, investeringar eller att dra lärdom av varandra mitt under pågående arbete.

Publicerad: 2022-03-24

Senast uppdaterad: 2022-03-24

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se