Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Gamla mästare tillbaka på tronen

Senaste gången veteranernas landslagskval inte vanns av Marias stjärnlag var 2016. Mästarna då är de samma som 2022!

Thomas Calderyd, Hannu Kolehmainen och Janne Johansson vann veteranernas landslagskval 2016 och fick senare under året representera Sverige i Veteran-EM. Laget tog en bronsmedalj under minst sagt dramatiska former. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nu är laget tillbaka som mästare efter vinsten i finalspelet i Södertälje och med i laget var dessutom Stefan Falk. Det var första gången sedan just 2016 som lag Leffe Bäckström från Maria inte vann titeln. Lagen stötte på varandra i turneringen i en riktig höjdarmatch och på så sätt kan man säga att cirkeln är sluten för lag Calderyd och co.
– Vi har Bengans team (lag Leffe Bäckström) att tacka för de lyfte vår skärpa och kvalitet dit där vi är bäst i Sverige, sammanfattar Thomas Calderyd det mötet.
Ja, lagen möttes i en hejdundrande match under söndagens dubbelnock. Spelet höll högsta klass och kanske var det hela helgens höjdpunkt. Efter över två timmars spel vann lag Bäckström den matchen, men det visade sig alltså bara vara ett av slagen på väg mot titeln och även om slutsegrarna förlorade just där och då vann man i längden via den matchen.
– Efter den matchen hade vi samma tryck i övriga matcher som gick ganska enkelt, fortsätter Calderyd.

Innan dess hade det gått aningen trögare för laget. Under lördagens trippelnock inledde man med att förlora mot lag Söder (vi får anledning att komma tillbaka till det laget) för att sedan enkelt vinna match nummer två mot lag Lidén från Istanboule. på vinanrspåret? nej, direkt efter åkte man på en ny förlust, den här gången mot lag Rydén. Därefter fick man kämpa rejält mot såväl lag Jansson som lag Hedengren, men två tighta segrar blev det och avancemanget säkrat, trots ett inte helt klockrent spel.
– Vi fick kämpa hela lördagen och hjälpa/stötta varandra, vi fick inget gratis. Vi gick vidare som sista lag från trippelknocken, sammanfattar Hannu Kolehmainen lördagens spel, där man framförallt hade problem med läggspelet på de luriga banorna.

Under söndagens inledande dubbelnock blev det sedan då förlust mot lag Bäckström (som vi ju redan skrivit om) och därmed var resten av turneringen helt och hållet en fråga om att vinan eller försvinna. Och vann gjorde man och allt bättre såg det ut.
– Skillnaden mot lördagen var att vi lyckades att ta en femma mot alla lag, förutom i första matchen. Vi var trygga i vårt spel hela dagen, berättar Kolehmainen om vad som skillde åt mot lördagen.
Man vann mot såväl lag Edman som lag Björne Johansson och även om det inte var enkla matcher (det ska det inte vara så långt in i turneringen) så var det relativt klara siffror. Lag Johansson hade imponerat stort tidigare och bara åkt på tafsen mot lag Söder och lag Bäckström.

Framme i semi med råg i ryggen och med segerns sötma på läpparna. Motståndare var lag Patrik Wiik som i dubbelnocken tvålat till såväl lag Edman som lag Bäckström och vunnit två klara och raka segrar. Det skulle väl ändå bli för svårt för lag Kolehmainen, Calderyd, Johansson och Falk?
– Vi hade samma tryck som i övriga matcher efter förlusten mot lag Bäckström och det gick ganska enkelt, säger Calderyd om semin.
Ja, det blev förkrossande 13-2 och aldrig något snack om saken. Samtidigt vann lag Söder lika enkelt i sin semi. Där mötte man lag Dagge Hervieu som genom en riktig succéinsats slagit ut de regerande mästarna från Maria, lag Bäckström, i dubbelnockens sista omgång. Kanske hade man bränt sitt krut då, eller så var bara lag Söder för bra helt enkel. Laget hade i och med semivinsten inte förlorat en enda match under finalhelgen.

Lagen kom alltså att såväl inleda finalhelgen som avsluta den. eras respektive resor dit hade sett helt olika ut. Lag Söder utan förlust och med stabilt spel, medan lag Kolehmainen fått kämpa, slita, spela med kniven mot strupen och hämta kraft. Upplagt för lag Söder i finalen då? Nej. Men en riktigt spännande och dramatisk match? Nej. Lag Kolehmainen, Calderyd, Johansson och Falk var förkrossande överlägsna och pulveriserade Roger Söder, Thomas Wiede, Dennis Duvenfelt och Jens Terestchenko. Segerreceptet enligt Stefan Falk:
– Det som jag upplevde under lördagen när det gick lite tyngre, var att vi bibehöll lugnet och litade på varandra. Tryggheten i laget tror jag var en viktigt faktor under söndagen.

Mästare av veteranernas landslagskval 2022 och eftersom det inte är något mästerskapsår för veteranklassen väntar nu istället deltagande i någon mer vanlig tävling. Vilken återstår att se och störst av allt är såklart äran att vinna den prestigefyllda tävlingen.

En annan hjälte som kämpade på underhelgen var Niklas Holmström. Han livesände tävlingen från första till sista klot via svensk boules Facebooksida. Sändningarna rönte stort intresse och lovorden haglade över Holmströms insatser. Niklas har i efterhand också sett till att sändningarna finns att se på svensk boules youtube-sida i en spellista och du hittar alla matcher här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

För den som vill grotta ned sig i alla resultat från finalhelgen, kan man med fördel klicka sig vidare här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2022-04-06

Senast uppdaterad: 2022-04-06

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se