Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Westin föll på målsnöret men visade kanonform

Dam-EM i Spanien är igång och Sverige fick en finfin start, även om det inte riktigt räckte till en kvartsfinal.

Tuff press och små marginaler
24 skyttar kom till start när precisionsskyttet kickade igång europamästerskapets på torsdagseftermiddagen. Av de 24 skyttarna skulle 4 kvartsfinalister utses efter den första kvalrundan och med Frankrike först ut i den första kvalgruppen väntade vi på höga poäng direkt. Det fick vi, men inte från Frankrike. Istället var det Danmarks Michelle Mikkelsen som slog till med hela dagens högsta poäng då hon sköt fina 39. Samtidigt föll fransyskan Emma Picard ihop fullständigt framför TV-kamerorna på centercourt. Hon lyckades bara skrapa ihop 13 poäng, en siffra som visade sig inte ens räcka för ett återkval. Fiasko kan man ana att fransmännen sammanfattade dagen med.
Därefter rullade det på med ganska fina poäng och när det var dags för Annelie Westin kunde man konstatera att det krävdes över 30 poäng för att säkra en av de fyra direktplatserna i kvartsfinalen. Det började alldeles lysande för Annelie och hon hade 11 poäng redan efter den första stationen. Sedan gick det i stå med poängen. En hel handfull skot var millimeter från poäng med poängtavlan stod alltjämnt på 11 när det var dags för den femte och sista stationen. Första skottet på lillen damp ner millimetrar bakom lillen. Nästa likaså och det tredje skottet landade strax bredvid. Skulle det stanna här? Inte då. Med seriens allra sista klot skickade Annelie iväg lillen långt utanför poängringen, en klockren femma och på en och samma gång knep hon en plats till återkvalet och skickade hem fransyskan.


Annelie Westin och coach Emil Nilsson får genomgång av domaren inför återkvalet.Det blev inte mer än 10 minuters vila innan återkvalet (där man får skjuta en ny serie och plussa ihop med den kvalrundans resultat) och det var en supertaggad svenska som klev in på banan och tokdominerade den första stationen än en gång. Med 13 poäng gav hon sig själv fina förutsättningar för fortsättningen och den här gången fick hon med sig några träffar på de där tidigare missarna. Två femmor på den sista stationen gav till slut 27 poäng. Skulle det räcka? Långt in i återkvalet såg det mycket ljust ut. Efter tolv av de sexton skyttarna hade Annelie fortfarande leningen, men skulle det verkligen räcka mot de fyra främsta? Var inte avståndet för stort? Jo, men oj vad dramatiskt det blev till slut. Polskan, spanjorskan och Belgiskan sköt stabilt och tog sig förbi Annelie ganska tidigt, men för avslutande Sylviane Métairon från Schweiz började det riktigt skakigt. Kanske var det återigen TV-kamror och centercourten som skapade oanad press, för när hon bara hade två skott kvar hade schweiziskan fortfarande Annelie framför sig. Då samlade hon ihop sig och satte ett rasande fint skott från 8 meter och tog de där nödvändiga sista poängen för att fixa en plats i kvartsfinalen. Kul för Schweiz, men ack så surt för Sverige och Annelie Westin.
- Jag trodde inte jag skulle vara i närheten, men fasen vad nära det var till slut, sammanfattade Annelie när det stod klart att det blev en neslig nionde plats.

Gott besked inför fortsättningen
Annelies form är defenitivt på plats och det lovar mycket gott för fortsättningen av EM. Under fredagsmorgonen drar huvudturneringen igång och det är ett laddat och harmoniskt gäng som ska ta sig an uppgiften. Och med en skytt i toppform, som sagt.

Publicerad: 2022-06-02

Senast uppdaterad: 2022-06-02

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se