Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Lång dags färd mot vinst

Så klev Sverige in i huvudturneringen i dam-EM i Spanien. Höga toppar men även en del djupa dalar. Men när det krävdes som mest spelade Sverige som bäst!

Så gick äntligen de svenska damerna in i europamästerskapets huvudturnering. Trippelspel, det allra finaste boulen har att bjuda. Årets dam-EM lockade 24 nationer med framförallt storfavoriten Frankrike och hemmanationen Spanien i spetsen. Och självklart Sverige.
Grundomgången i EM avgörs genom fem matcher swiss-monrad där 24 lag ska bli 16 till slutspelet. De åtta utslagna får fightas vidare i Cup de nation, tröstturneringen.


Fin vändning när Sverige inledde
Sverige inledde mot Schweiz och det såg till en början riktigt bra ut. Debutanten Linnea von Eggers Patron kastade in mängder av fina lägg, Annelie Westin sköt fint och Therese Ekengren följde upp bra på mitten. Men trots att man stod med flera fina poänglägen lyckades man inte knyta ihop säcken och istället blev det schweiziska poäng eller enstaka ettor. Ett spelmässigt övertag gav på resultattavlan underläge, vilket kändes snopet och märkligt. Vid underläge 5-9 och efter att man vaskat om i positionerna i laget kom till sist ändå poängen. I två stora skördar dessutom. En femma till ledning 10-9 följdes av en trea och matchvinst och det kändes som om rättvisa skipats, även om motståndarna spelade upp sig under matchens gång.

I match två blev det tufft värre, då Frankrike stod som motståndare. Laget fortsatte att våga spela ut, pressade fransyskorna i flera vändor och hängde med upp till 4-5. Då exploderade Audrey Bandier, Charlotte Darodes och Cindy Perot. Man sköt fem stann och plockade hem en sexa. Vändan efter gör Sverige ett par mycket bra och viktiga klot, plockade en tvåa men sedan avgjorde fransyskorna ingen pardon och dödade matchen. Ingen fara p taket att förlora mot just Frankrike, då det laget kom att hjälpa svenskorna genom att skrapa ihop viktiga buchonpoäng.


Dagens riktiga dipp kom i tredje mot Polen. Återigen började svenskorna bra. Nyinbytte Camilla Csapo pressade polskorna med bra läggspel och övriga följde upp bra, men poängen uteblebv. Vända för vända lyfte sig polskorna utan att glänsa, var ett par klot bättre mest hela tiden och svenskorna tappade självförtroendet. Att siffrorna slutade vid 2-13 kanske inte riktigt speglade matchen, men var inte alls ologiskt.

Uppryckning mot Belgien
Fjärde matchen och kanske lite mer mänskligt motstånd? Icke. Belgien radade upp sig och spelade kalasboule på framförallt skyttet. Till skillnad mot matchen mot Polen bjöd dock svenskorna upp till rejäl dans. Therese Ekengren hade några rasande fina carrouer som satte press på Belgiskorna. Ett rejält underläge blev det trots jämnt spel, men så plockade svenskorna fram såväl spets som bredd på sina klot och närmade sig till 6-9. D kommer en sådan där plattvända som man inte får göra på ett EM. Man kastar bort sina sex klot utan att skapa några egentliga problem för motståndarna. Belgiskorna högg rejält och avgjorde matchen utan problem. Var det kört nu då? Nej, det skulle visa sig finnas en livlina via de fina buchonpoängen, men då skulle det naturligtvis krävas vinst i sista matchen för dagen.


När spelordningen för den sista omgången dök upp visade det sig att Sverige lottats mot ett starkt Finland som skrapat ihop två vinster under de fyra första matcherna. Tufft. För tufft? Nej, Sverige slog an tonen direkt, nöp en fyra i första omgången och skaffade sig en skön ledning. Men Finland hittade allt mer rätt efter den svaga inledningen och en knapp timme in i matchen hade Finland gått ikapp och förbi och ledde 6-5. Dock var det en välspelad match och finska skytten Tiia Salo sköt mängder med fina skott. Läget kändes ovisst, skulle svenskorna vackla när det hela skulle avgöras? Nej, verkligen inte. Helt plötsligt plockade man fram spetsklot efter spetsklot, Salo missade en handfull svåra skott och hastigt och lustigt ledde Sverige med 12-6. När Camilla Csapo sedan inledde med ett lägg decimetern från lillen brände Salo två skott på klotet, Mari Lohman två på lillen, Ninna Hätönen fick förvisso en träff på lillen med den gick inte död och hennes avslutande lägg hamnade på poäng med över metern tillgodo på lillen, jag då avgjorde Sverige. Med två segrar och hela tävlingens högsta buchonpoäng tog man sig inte bara vidare till lördagens 8-del, man såg också till att undvika 16:e-platsen som hade inneburit Frankrike.

Dansk dynamit lördag eftermiddag
I 8-delen väntar inga andra än vårt grannland Danmark. Danskorna inledde dagen med förlust, men har därefter vunnit rubbet. Man vände ett dystert underläge mot Israel, 2-12, till seger 13-12 och ser farliga ut. Men kan Sverige hitta en jämn nivå av det man presterade periodvis mot främst Finland och Schweiz, ja då är man verkligen med och krigar om en seger. 8-delarna drar igång kl 15 lördag eftermiddag och det svenska laget får därmed en välbehövlig vila efter en tuff dag i boskapshallen i Torrelavega.

Uppdatera dig
Har du missat dagens spel? Lugn, du hittar alla matcher på Svensk boules facebook-sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Och vill du nörda i resultat? De hittar du på CEP:s facebooksida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2022-06-03

Senast uppdaterad: 2022-06-03

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se