Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Boulen är tillbaka

Kanske en lite högtravande rubrik men så känns det verkligen. Så här två veckor efter SM-veckan, dagar efter en fint arrangerad Strandcup, mitt under pågående EM i den Bosch och så här de sista skälvande dagarna innan Boule-SM i Jönköping inleds.

Det är nu tre år sedan vi samlade så många boulespelare på en och samma gång och det skall bli otroligt roligt att få se alla igen. Efter fjolårets pandemiskt anpassade mästerskap skall det bli fantastiskt att få se välförtjänta vinnare ta emot sina medaljer inför förhoppningsvis fullsatta läktare. Deltagarantalet blir bra, trots uppehållet och de effekter pandemin har fått. Inte riktigt uppe på Linköpings och Karlstads siffror, men i förhållande till antalet licenser (vi har ju tyvärr tappat många medlemmar under pandemin) är det en bra siffra!


 När boulen är tillbaka är också hjältarna tillbaka. Ja, de har väl inte varit borta direkt men kanske arbetat lite mer i det dolda under den blöta filt som pandemin la på vår verksamhet. Men nu när allt drar i gång igen så står de där, och ser till att allt fungerar och att alla kan få ta del av aktiviteterna. Som i Linköping där Lejonkulan tillsammans med övriga arrangörer genomförde ett fint precisionsskyttearrangemang under SM-veckan, i såväl hällregn som stekande sol. Som i Varberg där Kulknappens medlemmar, som vanligt, såg till att allt flöt på under välarrangerade nationella tävlingar, alltid med ett leende på läpparna. Och som nu, där förbundets representanter i Nederländerna försöker bemästra svåra tekniska förhållanden för att förmedla våra landslags insatser från pågående EM och i Jönköping där de ackompanjerade av trogna entusiaster och ett helt gäng från lokala klubben Club I’Stan Boule genomför allt det arbete som krävs för att ett SM skall kunna spelas. Det läggs grus, dras banlinjer, förbereds klubbpåsar, byggs läktare vid centrecourt och mycket, mycket, mycket annat.

 

Omistliga vattenbärare

Otaliga är de timmar som läggs ned av oftast helt ideellt arbetade personer, runt om i landet, för att alla vi bouleentusiaster skall kunna utöva vår favoritsport. Vare sig det är banor och hallar som sköts på vintertid, föreningars styrelser som planerar sin verksamhet, arrangerande klubbar som fixar seriespel och andra tävlingar eller domare som träffas för att utveckla sig och prata om hur man skall förhålla sig till nya regler och rekommendationer. För att inte tala om förbundets fantastiska kommittéer som under hela året arbetar hårt med att utveckla vår verksamhet. Om det är något som varit slående under mina första åtta månader på jobbet, så är det hur tacksamma vi alla skall vara för all den tid som läggs ned för andras väl. Oftast får dessa människor uppskattning men tyvärr förekommer också gnäll och onyanserad kritik mot de som lägger ned själ och hjärta i att hjälpa oss andra. Konstruktiv kritik och förslag på hur man kan förbättra saker och ting är viktiga inslag i all utveckling, men gnäll, missunnsamhet och ibland till och med direkta personpåhopp är saker som inte borde förekomma. Tvärtom skulle jag önska att vi blir lite bättre på att uppmärksamma och berömma alla våra eldsjälar.

 

Återstartsstöd hjälper oss bli starka

Jag berörde tidigare att vi tappat många medlemmar under pandemin. Det är vi förstås inte ensamma om, utan det är något som har drabbat de flesta sporterna inom den svenska idrottsrörelsen. Ett sätt som man från politiskt håll har försökt motverka detta är att införa särskilda Återstartsstöd. Dessa stöd förmedlas via Riksidrottsförbundet till alla specialförbund, varav Svenska Bouleförbundet är ett, att använda i sin verksamhet, givet att man uppfyller vissa kriterier och inriktningar med medlen. Det är bland annat med hjälp av detta som förbundet kunna göra en satsning mot vår evenemangsutveckling och genomföra fjolårets DM/SM-kval med hjälp av distrikten. Stöden handlar i grunden om att ge förbunden möjlighet att komma tillbaka från de konsekvenser som pandemin inneburit. Att behålla de medlemmar vi har och, framför allt, åter- och nyrekrytera medlemmar.

 Som ett led i detta kommer alla föreningar, och dess medlemmar, via Idrottsmedel (tidigare Idrottslyftet), kunna ansöka om bidrag och stöd för att genomföra aktiviteter vars syfte det är att boulefamiljen skall växa. Det kommer finnas stöd med inriktning mot att genomföra egna klubbaktiviteter, till exempel ett klubbmästerskap eller annan sammankomst. Stöd för föreningar att utbyta erfarenheter med andra föreningar, till exempel kan man besöka en duktig tävlingsarrangör för att ta del av hur de genomför sina tävlingar. Inom ramen för vårt projekt Skolsamverkan kommer man att kunna söka stöd för att köpa in material som behövs för att hålla i aktiviteterna med skolungdomar och det kommer att finnas stöd för utbildningar, till domare, tävlingsarrangörer etcetera Håll utkik på förbundets hemsida för mer information eller passa på och fråga tillgänglig personal nu under SM i Jönköping. Manual Länk till annan webbplats.

 

För där syns vi hoppas jag. Under sju underbara dagar skall vi, allihop, visa upp oss från vår bästa sida och njuta av vårt faktiskt unika arrangemang tillsammans. Jag vet att staden ser fram emot att vi kommer, och jag tror, nej vet, att vi deltagare har sett fram emot det länge. Jag vill önska alla en god speltur och, även till alla de medlemmar som inte kan medverka i Jönköping också förstås, en riktigt, riktigt god sommar!

 

Tommy Gustafsson
Generalsekreterare

Publicerad: 2022-07-15

Senast uppdaterad: 2022-07-15

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se