Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Tjejer saknas - nu genomför SBF en satsning

När årets junior- och U23-EM spelas kommer Sverige inte att ha några tjejer på plats. Ett klart misslyckande, konstaterar förbundsstyrelsen, som nu gör en särskild satsning på tjejer inom ramen för den generella damsatsning som redan har inletts.

Den 6–9 oktober spelas både junior- och U23-EM. Och båda mästerskapen delas i sin tur upp i ett för tjejer och ett för killar.
Sveriges trupp kommer uteslutande att bestå av pojkar, eftersom det saknas underlag för flicklag.
– Det finns helt enkelt inte tillräckligt många tjejer i de åldrarna som satsar, som spelar och tränar på den nivå som krävs för att delta i ett internationellt mästerskap, säger elitkommitténs ordförande, Lasse Franck.
Som är långt ifrån nöjd med det rådande tillståndet.
– Det är naturligtvis ett kvitto på ett rejält misslyckande.

För att råda bot på problemet kommer förbundsstyrelsen nu att genomföra en satsning på tjejer.
– Pengarna gör betydligt större nytta i den satsningen än vad de hade gjort om de användes till att skicka icke flygfärdiga lag till EM, säger Lasse Franck, som också är vice ordförande i förbundsstyrelsen.

 

 I den plan som förbundet har lämnat in till Riksidrottsförbundet avseende bidrag för återstartsstöd (omgång 3) finns medel reserverade för en rejäl, generell damsatsning på alla nivåer – för spelare, tränare, funktionärer och ledare. – Vi ser ett behov av att göra riktade insatser, vi behöver till exempel fler kvinnliga domare, arrangörer och tränare, säger Tommy Gustafsson, förbundets generalsekreterare.

Redan när den planen drogs upp fanns det tankar på en särskilt riktad insats mot unga tjejer. – Vi har kunnat konstatera att spelarunderlaget på damelitsidan är tunnare. Historien visar dessutom att många av våra främsta unga tjejer slutar, eller tar ett längre uppehåll – något som inte är unikt för just vår sport för övrigt – och det har också varit hämmande för utvecklingen naturligtvis, säger Tommy Gustafsson.

 När förbundskaptenerna aviserade att de inte hade ett tillräckligt brett underlag att bygga lag på bestämde elitkommittén därför att öronmärka den summa det skulle kosta att skicka två lag till EM för att i stället lägga den på läger och liknande utvecklande verksamhet som kan komma fler till godo.

– Tillsammans med de redan reserverade medlen via återstartsstödet får vi därmed möjlighet att göra en rejäl, genomtänkt satsning med förhoppning att skapa en långsiktig förändring. Satsningen uppfyller också några av de grundläggande krav som Riksidrottsförbundet har för Återstartsstödet, att man skall ta särskild hänsyn till underrepresenterade grupper och med stort fokus mot ungdomar.

 

Arbetet med att planera in dessa aktiviteter pågår nu och detaljerna är därför inte klara. Målet är att förbundet på både kort och lång sikt ska få en större bredd på flickungdomssidan, att fler ska få ett intresse av att regelbundet träna och en inblick i vad som krävs för att nå en högre nivå. För att i förlängningen kunna satsa mot att kunna konkurrera såväl nationellt som internationellt.  

 – Redan till nästa års junior- och U23-mästerskap hoppas vi kunna skicka full representation tack vare dessa riktade insatser, men framför allt handlar det om långsiktiga åtgärder, avslutar Lasse Franck.

****

I U23-EM har tjejer och killar alltid spelat i separata tävlingar. I junior-EM har det aldrig tidigare varit så, men i år genomförs mästerskapet för första gången som två separata sådana – ett beslut som Sverige har motsatt sig.

Publicerad: 2022-08-02

Senast uppdaterad: 2022-08-02

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se