Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Boulero och Kärnan mästare i veterancuperna

På förhand var Boulero och Kärnan några av favoriterna i de båda veterancupern. Och visst levde de upp till förväntningarna.

Veteran 65
De äldsta veteranerna inleder sin finalhelg med cirkelpool och i första mötet ställdes Kärnan och Boden mot varandra. Det skulle inte bli sista gången den här helgen och vi skulle två olika vinnare. I den första omgången av poolspelet vann tävlingarnas nordligaste representanter faktiskt ganska komfortabelt. Förvisso var det väldigt jämnt i de båda inledande tripplarna men Boden vann sedan en dubbel ganska lätt och vann överraskande mötet med 3-0 i matcher. I vinnarmatchen fortsatte Boden ånga på, nu mot Fagersjö. Man vann båda tripplarna, förlorade förvisso en dubbel men vann också en och redan tidigt på eftermiddagen hade de långväga resenärerna fixat söndagens semifinalplats och säkrat en medalj. Hur gick det då samtidigt för Kärnan? Med mycket möda och besvär lyckades man kämpa ned hemmaklubben Dalsjöfors med 3-2 och bakom siffrorna döljer sig flera mycket jämna och dramatiska matcher. I och med att spelformen var cirkelpool fick man till skiljematchen byta pool och ställdes då mot ett på pappret tufft Boulero. Men sent på lördagseftermiddagen vaknade Helsingborgarna till och säkrade semifinalplatsen med klara 3-0. Vilka de ställdes mot i semin? Jo, minsann, Boden igen (så kan det bli när man spelar cirkelpool). Nu blev det tuffare för Boden. 1-1 efter tripplarna, lagen vann varsin dubbel men i den sista var det, trots allt, aldrig riktigt dramatiskt. Kärnan kunde fixa finalplatsen via 13-7 trots att det länge såg krångligt och tufft ut.
- Så har det sett ut från första omgången i kvalet, vi var på håret att åka ut redan där men lyckades med mycket tur ta oss vidare till finalhelgen. Och nu är vi i final, konstaterade lagledare Gert Olsson inför finalen.
Finalmotståndarna Fagersjö gick en liknande väg till finalen. Förvisso inledde man helgen med att vinna (vände 0-2 till 3-2 mot Dalsjöfors) men sedan torskade man ju vinnarmatchen mot Boden och fick spela en sen och rafflande skiljematch mot Malmköping. Strax före kl 20 på kvällen kunde man rulla in segerklotet och vinna med 3-2. I söndagmorgonens semifinal mot Mariestad var det helt jämnt efter tripplarna, men sedan stack Fagersjö iväg i två dubblar och kunde vinna komfortabelt, även om siffrorna skrevs till 3-2.
Final då. Spännande och rafflande? Nej, nu hade favoriterna från Kärnan hittat ytterligare en nivå. Man drog ifrån med 2-0 efter tripplarna och hade sedan övertaget i alla tre dubblarna när Jonny Patron och Håkan Paaske avgjorde sin. Guldet till favoriterna via ett antal kämparsegrar på vägen.

Veteran 55
Boulero inledde helgen med att möta Kulknappen från Varberg i kvartsfinalen (V55-klassen spelar direktutslagning såväl i grundomgången som under finalhelgen). Inledde stockholmarna lite sömnigt kanske? För efter singlarna var det helt jämnt, 3-3 och ovisst. Men sedan ångade Boulero så sakteliga igång, vann två dubblar och en avgörande trippel. Semiplatsen därmed fixad. Väl där väntade sig nog många ett spännande möte mot Trix, men se det blev det inte. Boulebangers från Göteborg var sylvassa hela vägen i kvartsfinalen mot Skövde och kunde vinna en jämn fight. I semifinalen fick vi sedan se en märklig och imponerande insats av Boulebangers. Boulero hade solklara 5-1 efter singlarna och de flesta trodede nog att de skulle få en tidig kväll för att ladda inför finalen. Men så blev det inte. "Bangers" vann två av tre dubblar och var faktiskt nära att vinna alla tre. Fördel Boulero inför tripplarna och nog skulle de säkra det här ganska enkelt ändå? Nej, det blev strid hela vägen in på mållinjen. Boulebangers vann mixedtrippeln stort och hade bra häng i trippeln. Men att vinna två tripplar mot Boulero skulle visa sig mycket svårt den här helgen och till sist kunde laget knyta ihop säcken och vinna med totalt 13-12. Sura miner i Boulebangers? nej.
- Det är första gången vi är med i V55-cupen och då tar vi brons. Klart det är lite surt just nu, men vi ska vara nöjda, sammanfattar Åke Rydén.
På andra halvan av slutspelsträdet inledde Maria med kvartsfinal mot Lillens vänner. Stockholmarna tog initiativet direkt via 4-2 i singlarna, följde upp med att vinna två av tre dubblar och avslutade med att vinna stort i en trippel. Relativt odramatiskt avancemang till semifinalen. Därsälldes man mot La boule Dór, som var det enda laget under hela helgen som lyckades vinna ett möte utan att behöva spela några tripplar (14-1 mot Slottsskogen). Det var relativt jämnt hela vägen, men samtidigt var Maria lite starkare hela vägen. 3-3 efter singlarna förvandlades till 9-6 efter dubblarna och sedan kunde man avgöra med en stabil 13-8-seger i ena trippeln. Finalklara därmed.
Vi som förhåll oss neutrala till den här finalen kunde njuta av en riktigt rafflande historia. För spelare och fans i Boulero och Maria måste det ha varit en riktig rackarrysare. Boulero hade övertaget både en, två och tre gånger men Maria hittade vägar tillbaka varje gång. 4-2 efter singlarna, 10-5 efter dubblarna (bara en riktigt fin match av Peter Bengtsson och Leffe Bäckström höll Maria kvar i finalen) och nog skulle Boulero kunna toppa upp ett superlag och avgöra? Maria sprang ifrån i mixedtrippeln och vann med klara 13-6. Samtidigt tog lagkompisarna en fullständigt nödvändig fyra och hämtade upp sig till 7-10. Omgången följdes av en poäng av Boulero för att följas av en ny storpoäng av Maria, en trea till 10-11. I omgången efter har Leffe Bäckström "kalle match" men hans skott dimper ned precis bakom Bouleroklotet. 11-11, men då orkar inte Maria längre. Dennis Dufvenfelt, Mats Andersson och Janne Vejdegren kunde till slut avgöra och bärga hem cupguldet till Boulero och därmed få revansch på fjolårets finalförlust mot Maria.

Vill du se livesändningarna från finalmatcherna i efterhand kan du klicka dig vidare till förbundets Facebook-sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vill du läsa resultat klickar du dig vidare via den här länken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2022-10-23

Senast uppdaterad: 2023-10-29

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se