Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Solskenshistoria i Västerås

placeholder

Nästan alla av landets serier i förbundsseriespelet samlades i Västerås för det första sammandraget. Utmanande banor, fantastiskt väder och en underbar miljö mötte spelarna. Det var inte heller bara seriespel som fick ta plats, utan en hel del annat också.

Så är årets förbundsseriespel igång och det via ett mastodont-sammandrag i Västerås. Nästan alla förbundsserier tog plats under dagarna två och för de riktigt spelsugna kunde man börja spela redan på fredag eftermiddag när Svenska Bouleförbundet och samarbetsföreningen Västerås Bouleklubb bjöd in till en propagandadubbel.

Spelplatsen var förlagd intill en av Mälarens många hamnar och tillsammans med löjligt vacker parkmiljö gav det spelplatsen en fantastisk inramning. Spelområdet sträckte sig på längden utmed vattnet och därmed kunde deltagarna konstant njuta av en svalkande bris från sjön (välbehövligt i värmen). Dessutom fanns en restaurang uppbyggd i hjärtat av spelplatsen där deltagarna kunde äta lunch på dagarna och ta något svalkande att dricka efter speldagens slut. Intill restaurangen och uteserveringen låg sekretariatet där nya möten ropades ut via högtalarsystemet hela helgen och skapade ett naturligt häng.

Utmanande banor

Spelområdet hade dragits upp på ett antal grusparkeringar. Svårspelat var bara förnamnet, då underlaget var hårt packat grus, en hel del stora stenar, lite hjulspår och annat spännande. Men det är precis så svårt det kan och ska vara ibland när man spelar boule på förbundsnivå. Jag måste passa på att ge en personlig upplevelse i samband med det här. Under lördagens sista möte ställdes vi mot Landvetter vid en av banorna utmed den asfalterade vägen. Jag är ganska trygg i läggspelet och brukar hitta utvägar för det mesta, men här gick det troll i kloten. Ett klot gick dött tvärt åt vänster, ett annat stack 90 grader inåt i banan och försvann meter bort. Något klot tvärstannade i nedslaget och ytterligare ett tycktes aldrig sluta rulla, långt bortom lillen. Frustrationen kokade i mig och det var nästan med lättnad jag till slut satte mig vid sidan om och hejade fram mina lagkamrater. Svårt och lurigt? Jajamän. Frustrerande? Oh, ja. Var jag sur? Självklart, på mig själv. Men samtidigt precis så här vill jag att boule ska vara.

Boulero och Boulero

Stockholmsklubben Boulero har tagit ledningen i båda högstaserierna. I den öppna elitserien har man faktiskt gjort ett litet ryck efter att ha vunnit samtliga fem möten under första helgen. Man har tre poäng ned till tvåan Sibirien (de möts i första omgången i det andra sammandraget) och ytterligare en poäng till trean Coccinelle (3-1-seger till Boulero när de möttes under helgen). Känslan är lite att Boulero kan avgöra den öppna elitserien vid vinst mot Sibirien. I botten, på nedflyttningsplatserna, hittar vi Maria (skrapat ihop tre poäng) och TED (två poäng och det enda laget som slagit Sibirien).

I veteranelitserien har Boulero Quatre Boule flåsande i nacken, bara en poäng bakom. Boulero har, precis som klubbkompisarna i den öppna serien, gått helt rent och vunnit alla fem möten hittills. Quatre Boule är inte mycket sämre och har bara en poängtapp via 2-2 mot BOO i helgens allra första möte. Om de båda lagen håller i sitt spel under kommande sammandrag får vi en fantastisk seriefinal i den allra sista omgången, då de båda favoriterna möts i den nionde och sista. I botten hittar vi Slottsskogen (två poäng) och Kungsbacka (en poäng).

Fler imponerande serieledare

Många andra lag har imponerat under helgen. I veteranernas division 1 norra har Malmköping tagit ett järngrepp om platsen upp till Elitserien och leder med solklara fyra poäng efter att ha vunnit samtliga möten. Samma sak gäller i kampen om den andra platsen till nästa års veteranelitserie, där Lillens vänner har gjort samma bedrift och har lika stor ledning i division 1 södra.

I den öppna division 1 norra är Fagersjö än jäkligare. De har vunnit alla möten och har fem poäng ned till tvåan Lejonkulan. Lejonkulan har à sin sida endast två poäng ned till sistaplatsen, så serien lär ändå få en gastkramande upplösning, även om kampen om elitserieplatsen verkar avgjord. I division 1 södra har Boulebangers tagit en ganska klar ledning och har tre poängs försprång i kampen om den elitserieplatsen.

Inte bara seriespel i Västerås

Seriespelshelgen i Västerås rivstartade redan under torsdagen då 100 ungdomar fick chansen att prova på att spela boule. Det var under ledning av Västerås Bouleklubb och förbundets Mattias Thorell som mellanstadieeleverna från Västerås fick först testa på ett gäng övningar från Skolboule-projektet och avslutningsvis testa ”riktiga” boulematcher. Tänk att få så ett boulefrö hos alla dessa ungdomar, vilken kick-start för boulen det kan bli i Västerås.

Västerås bouleklubb- ett magiskt gäng

För bara något år sedan var Västerås bouleklubb en ganska liten förening sett till aktiviteter. Efter att nytt blod kommit in finns en enorm drivkraft i föreningen och man har fyrdubblat sitt medlemsantal under ett knappt år. Man är delaktig i såväl föreningsarbetet som i många samhällsprojekt runt om i staden.

- Vi ska bland annat ta emot ungdomar från områden där man har det svårt att ta sig till aktiviteterna runt om i staden. Det sker i samarbete med ideella krafter som kör ungdomarna runt om i staden för att de ska få chansen, berättar ordförande Birger Olsson.

Samtidigt röjer 20-talet medlemmar av banorna efter att seriespelet just tagit slut. Mindre än en timme efter att sista klotet kastats är snören och skyltar ihopsamlade, flaggor och banderoller hopvikta och man samlas för en gemensam fotografering.

- Ni är helt fantastiska, sammanfattar förbundets evenemangsutvecklare både imponerat och berört.

Seriespelet drar vidare

Många sammanfattade helgen i Västerås som den bästa någonsin. Både mängden spelare och den fantastiska miljön bidrog säkert till detta och det var påtagligt att det hela väckte uppmärksamhet i staden. Många förbipasserande stannade upp och tittade på boule, ställde spontanfrågor och levde sig in. Att samla så här många serier på en och samma plats är utan tvekan en sportslig och evenemangsmässig succé, men det återstår att se hur spelarna upplever det när årets seriespel så småningom ska utvärderas. Nu drar seriespelet i storformat vidare och nästa gång samlas man i Ulricehamn. Där byter man från den vackra sjönära miljön (även om också Ulricehamn kan stoltsera med en vacker sjö) till ett lika vackert friluftsområde med utsikt över såväl skidornas område för världscuptävlingar som den i horisonten pampiga skidbacken. Det kommer bli en minst lika häftig upplevelse.

- Jag tror att det här konceptet är väldigt bra för svensk boule. Vi får ytterligare en chans att visa upp vår idrott, men dessutom märker man glädjen hos många boulespelare som får chansen att ses. Många verkar gilla det väldigt mycket, sammanfattar evenemangsutvecklare Mattias Thorell.

Fullständiga resultat för seriespelet hittar ni här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Herman Thorell

Förbundsordförande

Publicerad: 2023-06-14

Senast uppdaterad: 2023-06-29

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se