Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Sverige nobbar VM i Benin

placeholder

Det blir inga världsmästerskap i Benin för Sveriges del. Det beslutet fattade förbundsstyrelsen nyligen och beskedet är nu överlämnat till det internationella bouleförbundet, FIPJP. De främsta skälen är den tidsmässiga planeringen och det faktum att boulodromen, som var skälet till att mästerskapet flyttades fram ett år, fortfarande inte är färdigbyggd.

Som vi tidigare har meddelat finns ett antal problem med årets världsmästerskap i Benin. Dessa har lett fram till att förbundsstyrelsen nu har fattat det unika beslutet att inte skicka några landslag till dessa mästerskap.

De båda största bekymren är dels den dåliga tajmingen, dels det faktum att VM-organisationen inte klarar av att leva upp till de utfästelser den tidigare har kommit med och att mästerskapen därmed kommer att hållas i strid med regelverket.

Risker med nuvarande planering
Årets Herr-VM avslutas blott tre dagar innan Herr-EM inleds. Det är en tidsperiod som helt klart äventyrar möjligheterna att ställa upp med bästa möjliga lag vid europamästerskapet – tillika VM-kvalet. Särskilt med tanke på att världsmästerskapen kommer att spelas utomhus. Skulle någon eller några spelare drabbas av sjukdom (och magåkommor är bland européer inte ovanliga som en följd av resor till den afrikanska kontinenten) eller bli alltför medtagna av att spela i den beninska värmen kan vederbörande kanske inte alls delta i EM. Dessutom innebär det att de truppmedlemmar som skulle behöva resa till båda mästerskapen måste ta en väldig massa semester i september – under förutsättning att det över huvud taget är möjligt.

Fortsatt skäl att skjuta upp, flytta eller ställa in
Att världsmästerskapet spelas i år och inte i fjol beror på att Benin inte hann färdigställa den boulodrom som skulle byggas och invigas i samband med VM. Landet bad om – och fick –ytterligare nio månader på sig. Dessutom tilldelades Benin ytterligare mästerskap – dem i singel och dubbel. Boulodromen kommer ändå inte att vara färdig i tid. När det stod klart borde FIPJP, menar SBF:s styrelse, antingen ha flyttat mästerskapen till en annan plats eller ha ställt in dem helt.

Kan bli kraftfull markering
Det är ännu inte klart hur samtliga övriga kvalificerade europeiska nationer kommer att göra, men vi vet att det kommer att fattas olika beslut. Somliga länder åker till Benin och bland dessa finns tunga nationer som Frankrike, Spanien och Tyskland. Ännu fler väljer nog att inte åka – och även bland dem finns tunga boulenationer: Italien, Belgien, Schweiz och Nederländerna till exempel. Även Slovenien, Finland och England kommer att stanna hemma. Och troligtvis tar det inte slut där.

Se SBF:s skrivelse till FIPJP och VM-organisationen här Pdf, 41.9 kB, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2023-06-29

Senast uppdaterad: 2023-07-03

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se