Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Härlig stämning när SM i precisionsskytte avgjordes

placeholder

Boulen drog till Umeå och RF:s SM-vecka sommar för att kora svenska mästare i precisionsskytte. Tävlingarna ramdes in av många besökare, fin stämning och imponerande insatser av unge Nicolas Gonzales Hedqvist.

Boulens vara på RF:s SM-vecka sommar är sedan många år given. Precisionsskyttet är uppskattat av såväl åskådare på plats som framför SVT:s livesändningar. Årets upplaga i Umeå var inget undantag och läktaren var välfylld under stora delar av de två tävlingsdagarna. När gulden skulle delas ut var stämningen på topp och kamerorna riggade runt centercourten.

Veteranerna först ut
Veteranklassen lockade sex deltagare till start. Håkan Jonsson slog an tonen direkt och var poängbäst under den inledande kvalomgången. Där bakom var det dock tight och för att utse den fjärde och sista semifinalplatsen krävdes ett målfoto. Där drog Karlsborgs Owe Karlsson det längsta strået, då han hade skjutit flest fempoängare (det som avgör när två skyttar står på samma poäng).
I semifinalen ställdes just Jonsson och Karlsson mot varandra och då visade den förstnämnde att rutin väger tungt. Håkan plockade fram fint skytte och kunde avgöra stabilt när man klev in i den femte och avgörande stationen.
I den andra semifinalen ställdes hemmahoppet Mats Lindström, Nordboulen, mot Lejonkulans Jan Åsberg. Semifinalen var länge jämn och fin, men till sist var det Åsberg som drog det längsta strået och sköt en fin serie.
Finalen var en stor uppvisning från Sundsvalls Håkan Jonsson. Han inledde strålande och behöll sedan greppet genom hela finalen och sköt klassens totalt sett högsta poäng när det skulle avgöras. Jonsson kunde fira segern genom att sätta ett snyggt lilleskott på stations fems inledande skott.

Damernas skytte bjöd på skräll
När Helene Rosenholm, Sundsvall, avslutade sin kvalserie var det med knapp marginal som hon tog sig upp på semifinalplats. När kvalet sammanfattades hade hon dock den fjärde och sista platsen med minsa möjliga marginal (återigen fick man räkna antalet fempoängare för att ta fram bäste skytt), men det visade sig bara vara början för en riktigt fin tävling för Sundsvallsskytten.
Bäst av alla i kvalet var unga Fanny Lindbäck Kalix. Hon sköt fantiastiskt fint, speciellt inledningsvis, och imponerade stort på publiken som öste fram applåder. Hennes kvalrunda på 27 poäng var klassens högsta sett till hela tävlingen.
När det vankades semifinal var det just unge Lindbäck och rutinerade Rosenholm som ställdes mot varandra. Inledningsvis var det återigen den unge Kalixskytten som tog initiativet, men därefter blev det allt jämnare. När skyttarna klev in på den femte och sista stationen var det Rosenholm som gått upp i en knapp ledning. Dramatiken steg när Lindbäck satte ett fempoängsskott, men Rosenholm svarade med det samma skottet efteråt och kunde bärga finalplatsen med fyra poängs marginal.
I den andra semifinalen ställdes Coccinelles Annelie Westin mot Trix Napadsorn Pakkaeng. Westin tog en allt mer stabil ledning ledning med fint skytte, men Pakkaeng kämpade sig kvar och behöll skaplig kontakt. Publiken hade nog räknat hem en finalplats för Westin när hon hade tio poängs ledning inför den femte och sista stationen, men Pakkaeng stod för en formidabel avslutning, träffade två lillar och tog sig via de tio poängen upp på samma poäng och förbi Westin via fler fempoängare. Precisionsskytte när det är som mest dramatiskt och kanske bäst!
I finalen var det dock inget snack om saken. Helene Rosenholm inledde starkt, fortsatte stabilt och gav egentligen inte Napadsorn Pakkaeng någon chans. Hon vann på 26 poäng, hela damklassens näst högsta poäng och presterade som allra bäst när det var som viktigast. Ytterligare ett guld till Sundsvall, alltså!

Unge Nicolas vann öppen klass
Nicolas Gonzales Hedqvist klev in i tävlingen som hela tävlingens yngsta deltagare då han är född 2007. Hans kvalserie var fin och stabil, speciellt den första stationen imponerade stort, och den tog honom med klar marginal till semifinal.
Högst poäng i kvalet sköt dock Anders Gerestrand, Växjö. Han var jämn och stabil genom hela sin kvalserie och sköt fina 29 poäng. Trots att han gick ut tidigt i kvalskyttet kunde han allt eftersom tryggt se hur hans plats som etta kvalet stod sig och därmed en plats i semifinalen.
Gerestrand fortsatte sedan att övertyga i semifinalen. Där slog han Karlsborgs Mats molid med klar marginal och kunde inkassera en finalplats.
I den andra semifinalen blev det en riktig ungdomlig uppgörelse. Gonzales hedqvist ställdes mot 18-åriga Andreas Roolf och det blev en fin semifinal. Den yngre Nicolas drog dock det längsta strået och knep finalplatsen.
Finalen blev dramatisk. Nicolas inledde starkt och tog en klar ledning, men sedan kom han av sig något. Gerestrand tog sig båd ikapp och förbi, men när den betydligt yngre Gonzales Hedqvist återigen tog ledningen inför den sista stationen kunde Gerestrand inte svara. Srbyängens Nicolas Gonzales Hedqvist kan därmed titulera sig som svensk mästare i precisionsskytte för öppen klass.

Publicerad: 2023-07-01

Senast uppdaterad: 2023-07-01

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se