Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Stor spelare utsedd - första på 14 år

placeholder

De som befann sig på SM-läktaren inför torsdagens semifinaler i singel fick bevittna någonting ytterst ovanligt. Inte sedan 2009 har en stor spelare i boule korats. Men då meddelades att William Silfverberg blir den fyrtioandra i ordningen.

Nu för tiden är det mycket svårt att bli stor spelare i boule. För att bli sådan måste man för det första ha spelat minst 100 landskamper för Svenska Bouleförbundets räkning och för det andra samlat ihop ytterligare 50 landskampspoäng. Varje spelad landskamp ger ett poäng och ytterligare poäng delas ut för vunna VM- och EM-medaljer. (Dessutom har förbundsstyrelsen möjlighet att utse stora spelare som en hedersbetygelse – något som har inträffat vid ett fåtal tillfällen och inte på väldigt länge.)

Inte nog med att det är synnerligen svårt att samla på sig alla dessa poäng –landskampsstatistiken, där poängen registreras har dessutom varit ofullständig och delar av den på villovägar. Men i år har styrelsens landslagsansvariga ledamot, Lasse Franck, med ovärderlig hjälp av Rasmus Kling, botaniserat tillräckligt i arkiven för att lyckas sammanställa alltsammans och få fram en uppdaterad samling. Det visade sig när samtliga poäng hade räknats samman att en spelare i och med fjolårets mästerskap kom upp i exakt de 150 poäng som krävs för att föräras titeln.

Bara 41 stora spelare har funnits i Sverige – fram till i går. Nu är de 42.
– Enligt författaren Douglas Adams och ”Liftarens guide till galaxen” är svaret på den yttersta frågan om livet, universum och allting 42. Svaret på den nästan lika stora frågan om vem som är stor spelare är: William Silfverberg, meddelade Lasse Franck framför den fullsatta SM-läktaren.
– Kom hit, Wille, ropade han sedan och en klart överrumplad och hedrad William Silfverberg klev ner från nämnda läktare för att göra honom sällskap på centercourten och ta emot ett specialdesignat smycke som förbundets generalsekreterare, Tommy Gustafsson, delade ut.

– Där överraskade du mig verkligen – jag trodde att det hade blivit omöjligt att bli stor spelare. Jag har aldrig varit så här skakig på en centercourt förut, berättade William Silfverberg senare för Lasse Franck.

William Silfverberg har spelat sammanlagt 135 landskamper och dessutom fått bonuspoäng för två EM-brons samt NM-guld.

De stora spelarna får sin siffra som nytt licensnummer och behöver aldrig mer betala vare sig licensavgift eller anmälningsavgifter till SM.

Publicerad: 2023-07-07

Senast uppdaterad: 2023-07-11

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se