Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Juniorlandslaget klart

placeholder

Förbundskaptenen för juniorer har gjort sin laguttagning inför stundande mästerskap och skriver här om sina tankar runt detta.

Hej Boulesverige!

En intensiv utomhussäsong börjar lida mot sitt slut. Inomhussäsongen börjar snart och med den även uppladdningen för årets höjdpunkt på juniorsidan. Det finns mycket som jag vill få med nu så det här blir en lång artikel. Jag kommer att göra mitt bästa för att dela med mig av mina tankar både kring den här specifika uttagningen, men även om hur jag resonerar mer generellt kring läget på juniorsidan. Först vill jag ändå presentera laget och jag önskar att alla, oavsett personlig åsikt, verkligen gläds åt och stöttar laget. Det är viktigt att spelarna känner glädje, stolthet och passion, vår GPS mot framgång, och det kan hela boulesverige hjälpas åt med, både innan, under och efter ett mästerskap. De som ska representera Sverige på junior VM i Bangkok, Thailand 23–27 november är följande:

Nicolas Gonzalez Hedqvist, Sörbyängen. Nicolas var med både i fjolårets EM och i VM för två år sen. Nicolas lägger ner enormt mycket tid och energi på sin boulesatsning. Han har tränat och tävlat mycket de senaste åren och har dessutom ökat träningsmängden ytterligare de senaste 12 månaderna. Nicolas kan hjälpa laget på samtliga positioner och har ett stort taktiskt kunnande som skapar trygghet för laget.

Kian Åberg-Patron, Don Camillo. Få har nog undgått Kian. Han gjorde ett enastående SM och det som verkligen imponerade på mig var hans energi på banan. Han sprider bra stämning på planen, han peppar och pushar medspelare och han kan genuint komplimentera motståndarna vid snygga kast. Han går alltid för att skjuta på järnet och spelar modigt och moget. Kian har spelat i princip varje dag sedan utesäsongen drog igång och fortsätter han på den vägen, med ihärdig träning, finns goda möjligheter till deltagande i många mästerskap innan klivet upp till U23-landslaget.

Olle Eriksson, Sörbyängen. Olle spelar sitt sista år som junior och har utvecklats mycket i år. Hans teknik är fantastisk och spelmässigt finns Olles styrkor enligt mig främst i läggspelet, men han har även visat att han kan leverera stabilt skytte när det behövs. Förutom kvaliteter spelmässigt bidrar Olle till laget med en härlig inställning och positiv attityd. Han har ökat träningsdosen i år, varit tydlig med sina mål och kämpar hårt för att nå målen.

Elias Roolf, Landvetter. Elias har precis som Olle en fantastisk teknik med mycket handled. Han har precis som Nicolas ett otroligt starkt driv och en mycket hög träningsvilja. Hans form peakade i början av utomhussäsongen med vinst i singeln på DM i öppen klass, men tappade lite spelmässigt efter det. I stället för att bli nedslagen har Elias kämpat hårdare än någonsin för att komma tillbaka och fortsätta leverera högklassig boule. Jag är imponerad över Elias engagemang, hårda arbete och ödmjuka approach. Jag är övertygad om att han kommer att utvecklas snabbt, förutsatt att han fortsätter med sin satsning.

Nu till lite annat som bara delvis hör till den här uttagningen. Det har nyligen framkommit kritik mot ungdomskommittén och förbundets juniorverksamhet på sociala medier. Jag vill börja med att berätta att efter tät kontakt och samarbeten med ungdomskommittén så har jag sett hur mycket tid och energi som läggs från UNK:s sida och jag är otroligt tacksam för att det finns engagerade personer som gör sitt bästa för att främja ungdomsverksamheten i Sverige – dessutom helt ideellt! Det är lätt att vara kritisk bakom en skärm och vi har yttrandefrihet, så det är inget fel i sig. Jag önskar bara att kritiken framförs direkt till berörd person eller instans på ett konstruktivt sätt, med förslag på alternativa tillvägagångssätt. Ännu bättre vore givetvis att kritikerna själva engagerar sig i förändringsarbetet. Jag är övertygad om att både förbundet och UNK står med öppna armar för både konstruktiv kritik och nya medarbetare.

Jag vill också ta tillfället i akt och bemöta eventuella frågor och/eller kritik av uttagningen avseende ålder och avsaknaden av tjejer. På hemsidan boulemasterskap.se har en kunnat läsa att en måste vara minst 14 år för att vara aktuell för spel i juniorlandslaget. Den informationen stämmer inte och det finns heller inte någon sådan regel hos RF. Det finns riktlinjer från RF och det finns undantag för specialförbund.


Att det saknas tjejer i juniorlandslaget är olyckligt. Det är kul att det börjar bli en så stor andel tjejer på ungdomstouren och jag hoppas verkligen att det är en trend som håller i sig. Förhoppningsvis leder det också till att fler tjejer väljer att satsa på boule. Ingen tjej har hittills uttryckt intresse för spel i landslaget och dessvärre är nivån i dagsläget något lägre än för de killar som fått representera juniorlandslaget de senaste åren. Nästa år spelas EM för andra året uppdelat i både en kill- och tjejklass. Det blir så klart en större kostnad för förbundet med två lag men jag hoppas verkligen att Sverige kan skicka båda lagen. Kostnaden är väl motiverad men förutsätter enligt mig att vi har åtminstone tre tjejer som uttryckt intresse och/eller vill utvecklas och är beredda att lägga tid och energi på träning.

För juniorlandslaget generellt handlar det i mycket högre grad om andra faktorer än prestation och resultat. Vid uttagningar till uppdrag, träningsläger och mästerskap utgår jag som förbundskapten från tre kriterier. Kriterierna är “ansträngning och ambition", “positiv attityd” och “resultat/prestation”. Dessa kriterier kan illustreras som en tårta i tre lager där ansträngning och ambition är basen, det mellersta lagret är positiv attityd och den översta delen är prestation och resultat. Resultat och prestation är en konsekvens av ansträngning och ambition, vilket blir allt tydligare i takt med att en blir äldre och utvecklas. För att bli uttagen behöver samtliga kriterier vara uppfyllda i någon mån.

Avslutningsvis vill jag säga att jag känner mig trygg i den här uttagningen och ser fram emot mästerskapet. Jag hoppas att det blir en erfarenhet som spelarna tar med sig i sina framtida satsningar. Det ska bli oerhört kul och spännande att åka på VM med det här laget. Vi kommer att sträva efter att bygga trygghet och att vara modiga, lyfta varandra och skapa en fin balans mellan glädje och fokus. När vi lyckas i det kommer vi att leverera riktigt fin boule. Om vi misslyckas får vi lära oss av det och komma tillbaka. You win or you learn.

Leo Brood Björk
Förbundskapten, juniorlandslaget

Publicerad: 2023-09-03

Senast uppdaterad: 2023-09-12

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se