Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Herr-EM i Albertville igång

placeholder

Så är herr-EM i Albertville 2023 igång och för svensk del började det med en rivstart under torsdagen. Ivar Liljegren är klar för kvartsfinal i precisionsskyttet. Under fredagen börjar också trippeln.

Svensk boule har alltid som ambition att följa våra landslag via livesändningar på Svensk Boules Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Men det ska ses med förbehållet att uppkopplingen i stora hallar kan vara sisådär (de publika wifi-nätverken håller inte måttet) och därmed kan det ibland vara svårt att få fram bra sändningar. Men vi gör som vanligt vårt bästa, så håll koll på Facebook och se till att du får notiser om när livesändningarna drar igång.

Här på hemsidan kommer du kunna läsa korta referat kring varje omgång, framförallt kring det svenska lagets matcher men även om det händer andra spännande saker i hallen. Uppdatera sidan med jämna mellanrum. Fokus här är naturligtvis det svenska laget och att de ska ha bästa möjliga förutsättningar, så det sker i mån av tid, men det kommer åtminstone en sammanfattning i slutet av dagen.

Det franska förbundet ser också till att det livesänds under tävlingarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Matcher på de två centercourt-banorna livesänds och skulle Sverige få spela där får vi inte sända själva. Men det gör ju ingenting, då ni istället kan följa matchen via de franska sändningarna.

På CEP:s Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. brukar resultat läggas upp flitigt, så vill du ha bra koll på hela tävlingens resultat rekommenderar jag en titt där då och då.

Ivar Liljgren sköt alltså under torsdagen två 35-poängsserier och tog sig därmed till kvartsfinal (avgörs lördag morgon). Han imponerade stort under den femte stationen båda gångerna och träffade 3 av 4 lillar i båda serierna. Starkt!

Under fredagen drar trippelspelet igång och du kan läsa kortare matchreferat här löpande.

Matchkommentarer

Swiss-monrad match 1: Sverige vs Jersey 13-5
En på pappret ganska lätt match som också blev en ganska bekväm resa. 12-3 och vi kunde avgjort, sedan fick Jersey ett par poäng och det såg kanske lite svajjigt ut, men redde ut sig till slut. Jerseys skytt var fenomenal och höll dem kvar i matchen, medan Patrik Wiik var riktigt bra på läggspelet som mittspelare för Sverige. Dessutom fyllde William Sifverberg och Simon Åkesson på bra med skyttet och läggspelet. Fin start.

Swiss-monrad match 2: Sverige vs Portugal 9-8
Herregud vilken rackarrysare. Tidigt såg det ut som om Sverige skulle glida ifrån med fenomenalt skytte från Ivar och Simon, men portugiserna bet ifrån och kämpade sig tillbaka. I en groteskt nervös sistarunda växlar spelet fram och tillbaka med inititiv och kallar, för att mynna ut i följande: Simon lägger Sveriges sista klot bara centimetrar framför lillen, Portugal har tvåan i spel. Portugal skjuter en stenhård kalle, men lillen hoppar ned några decimetrar i banan och lägger sig bredvid svensk kula. 9-8 och vi tackar för det flytet. Två vinster och bra läge inför fortsättningen.

Swiss-monrad match 3: Sverige vs Spanien 6-13
Första halvan av matchen ser vi verkligen vad det här laget kan prestera i offensivt spel. Man pressar spanjorerna med extremt bra skytte och flera fina kallar och trots att motståndarna gör det svårt rår de inte på Sverige. Sedan tappar vi sakta något klot per runda och Spanien tar över. Framförallt orkar vi inte hålla i skyttet hela vägen, även om det aldrig är dåligt. Spanien vinner rättvist, men Sverige visar att om man kan hitta en nivå högre så slår vi alla lag. Torsk, men ändå gott hopp inför fortsättningen.

Swiss-monrad match 4: Sverige vs Frankrike 13-10
Kan man ha gåshud, extrem handsvett och nervösa skakningar samtidigt? Ja.
Av allt jag sett boule live är det här det finaste någonsin. Ett svenskt lag som hamnar i underläge, vrider sig ur greppet och lägger världens främsta boulenation på fall. Jag vet faktiskt inte hur jag ska kunna beskriva det bättre än den fransman som från läktaren vrålade "Suède, la belle petanque" när laget gick förbi läktaren, fylld med aningen chockerade fransmän.
Man kan väl säga såhär. Sverige slog Frankrike på fransmäns vis. Ni får kolla på matchen på Facebook, det är som sagt det finaste jag upplevt på en bouleplan. Jag kan inte skriva annat.

Swiss-monrad match 5: Sverige vs England 13-6
Man kan tänka att det svenska laget skulle bära med sig någon slags eufori efter segern mot Frankrike och därmed vara okoncenterarde. Inte då. Man gick upp i ledning, tappade något av initiativet (mycket tack vare den formidable Jason White i England) men avgjorde sedan tryggt och visade återigen upp ett starkt spel på alla fronter. Jösses vad bra det här laget är.

8-del: Sverige vs England 13-9
Repris mot England och den här gången är det jämnare. Återigen är det White i England som spelar bra och skjuter mängder av kallar i viktiga lägen. Svenskarna är kanske något ofokuserade i vissa lägen, men när det ska avgöras är de knivskarpa och bäst. De backar inte från svåra beslut, krigar till sista kulan varje omgång och ger inte bort något gratis.

Kvartsfinal: Sverige vs Italien 8-13
Tänk att en omgång där Sverige är bra kan vara så avgörande till motståndarnas fördel. Sverige är riktigt bra, följer sin matchplan och utmanar Italien konstant. Vid 6-6 gör Sverige 5 av 6 klot på 9 meter och ändå tar Italien en sexa och går upp till 6-12. Det känns märkligt och inte alls rättvist. Sverige tar ett par poäng till och fortsätter vara riktigt bra, men förlorar den här kvarten mot de slutgiltiga silvermedaljörerna på ett snopet sätt. Jag kan inte säga något annat. Sverige är lika bra som Italien och vi gör en urstark match, som naturligtvis kan sluta hur som helst, men som alltså avgörs av en sexpoängsrunda av Italien. När Sverige spelade bra. EM är över, men oj vad bra det här laget är.

Publicerad: 2023-09-22

Senast uppdaterad: 2023-09-25

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se