Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Finaldag i Monaco

placeholder

Bara finaldagen återstår nu av U23-EM i Monaco. De svenska tjejerna kommer att vara med och spela final i Nationernas Cup klockan 8:30.

Det blev en dramatisk lördag i Monaco när det skulle avgöras vilka lag, och vilka skyttar, som tar sig vidare till söndagens finaler. Sverige hade möjligheter i tre grenar/klasser av fyra, men med mycket tufft motstånd – så förväntningarna var inte att det skulle sluta med trippla finalplatser.

Frida Brage inledde dagen för svensk del, genom att möta Frankrikes Camille Agrinier i precisionsskyttets kvartsfinal. En av de klart tuffaste motståndarna – bara Belgiens Madison Vleminckx hade varit värre. Frida hamnade efter från början, Agrinier missade inte ett skott före det sjunde, och semifinalplatsen hade dessvärre försvunnit ur sikte redan innan den femte och sista stationen – lilleskotten. Just den stationen vann Frida med 8–0, men det var alltså inte tillräckligt. Agrinier och Vleminckx möts i morgondagens final och Vleminckx, som hittills inte skjutit under 30 poäng, får betraktas som förhandsfavorit.

Sedan mötte damerna – Frida von Eggers Patron, Lava Franck, Fanny Lindbäck och Frida Brage – Ungern i en match där en seger var ett måste. Och det var aldrig någon tvekan – Sverige vann med 13–4. I den uppföljande matchen var en seger mot Tyskland ett måste för att nå EM-semifinal. Dessvärre hamnade tjejerna en bra bit efter från början, poängmässigt, trots att deras spel inte var mycket sämre än tyskarnas. Till slut blev det omöjligt att hämta upp underläget och Tyskland snodde åt sig den sista semifinalplatsen (Belgien, Spanien och Frankrike var redan klara).

Det innebar att de svenska tjejerna hamnade i Nationernas Cup i stället för fortsatt EM-spel och där ställdes de mot Monacos damlag. I den semifinalen briljerade damerna – och man kan i efterhand konstatera att hade de i fler matcher spelat som i den matchen och i den där de besegrade Belgien skulle vi ha fått se Sverige i EM-slutspel. Samtidigt kan man också konstatera att det är idel debutanter i det svenska laget och det hade egentligen varit underligt om de skulle ha varit så stabila när de för första gången hamnar i den här situationen, där de både på och vid sidan av banan möter petanquefantaster från övriga Europa.

Samtidigt mötte de svenska herrarna – David Wiik, Sebastian Kallionpää, Lucas Rudin och Elliott Angeslius – Spanien i kvartsfinal och var bra med i de inledande vändorna. Också när Spanien plockade poäng var svenskarna inte långt borta. Men ganska snart förändrades dessvärre matchbilden. Svenskarna lyckades inte följa upp schyssta starter och spanjorerna tog till vara på varje situation. Efter några rundor där svenskarna höll hyfsat jämna steg rann det hela snabbt iväg och Sverige var utslaget.

Spanjorerna tog sig sedan hela vägen till final, där de kommer att möta Italien.

Också i damklassen är Spanien det ena finallaget – där tyskarna, som tampades mot Sverige om den sista slutspelsplatsen, står för motståndet.

Söndagens spelschema ser ut som följer:
8:30 – finaler i Nationernas Cup. Damer: Sverige – Ungern. Herrar: Estland – Monaco.

11:30 – finaler i precisionsskytte. Damer: Madison Vleminckx, Belgien – Camille Agrinier, Frankrike. Herrar: Louis Marsille, Monaco – Flavien Sauvage, Frankrike.
14:30 – EM-final, damer: Spanien – Tyskland.
16:30 – EM-final, herrar: Spanien – Italien.

Livesändning av Nationernas Cup på vår Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Av allt annat: Boulistenaute Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2023-10-15

Senast uppdaterad: 2023-10-16

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se