Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

U23-mästerskapet summeras

placeholder

U23-EM 2023 i Monaco är över och kröntes med ett svenskt guld. I Nationernas Cup, visserligen – men det är inte illa för ett damlag som uteslutande bestod av mästerskapsdebutanter. Det mycket väl kämpande herrlaget tog sig till kvartsfinal, där de blivande finalisterna från Spanien var övermäktiga.

Mästerskapet i Monaco blev riktigt lyckat, trots en ovanligt olycklig inledning. Det visade sig nämligen att flera nationer besynnerligt nog inte kände till de regler som styr vilka som kan ingå i ett U23-lag och inte. Reglerna, som länge har sett ut på samma sätt, stadgar att endast vuxna licensierade spelare under 23 år får delta i U23-EM. I ett tillägg till denna regel anges att den europeiska förbundsstyrelsen kan tillåta en spelare som inte är yngre än 15 år att ingå i EM-laget, förutsatt att förbundet i fråga kan visa att det inte har fler än fem spelare i rätt ålder.

Märkligt många okunniga nationer
Turkiets damlag innehöll tre spelare under 18 år och diskvalificerades, Danmarks herrlag innehöll en spelare under 18 år, som därmed inte kunde vara med så att danskarna fick nöja sig med ett tremannalag. Också i det lettiska herrlaget fanns en spelare under 18, och eftersom det laget från början bestod av blott tre spelare kunde Lettland inte alls vara med i mästerskapet. Med tanke på att CEP:s styrelse redan flera månader i förväg hade fått ansökningar från två andra medlemsförbund om medgivande att inkludera en underårig spelare – och dessa ansökningar avslagits – kunde frågan om att på plats bevilja undantag aldrig aktualiseras.

De båda israeliska lagen hade redan tidigare lämnat återbud eftersom de på grund av den rådande situationen i landet inte kunde lämna det. Med andra ord blev det redan från början inte alltför omfattande deltagarantalet till slut åtta lag i damklassen och 14 i herrklassen.

Monacos taxor orsakar trubbel
Det faktum att de flesta övriga länders telefonoperatörer inte inkluderar Monaco i EU innebär att det är synnerligen dyrt att därifrån använda tjänster för telekommunikation, vilket i sin tur medförde att flera delegationer fick problem med livesändningarna hem. Så också Sverige. Men det löste sig så småningom tack vare assistans från den svenska klacken och Facebooks supportteam.

Precisionsskyttet tar plats
Hela torsdagen ägnades åt precisionsskytte och kvalomgångar, vilket medförde att dagens schema blev onödigt luftigt – endast 22 skyttar deltog ju. Frida Brage, som förstås debuterade också i denna roll, fick inte till det riktigt och missade mer än hon träffade – men ofta med mycket små marginaler. Elva poäng samlade hon ihop i den första ronden, vilket betydde femte plats. Med tanke på att det bara var åtta skyttar i damklassen var hela kvalskyttets syfte uteslutande att rangordna skyttarna för att ta reda på vem som skulle ställas mot vem i lördagens kvartsfinaler. Och i det ljuset framstår det kanske som än underligare att ägna en hel EM-dag åt saken.
I kvartsfinalen sköt Frida tolv poäng, men det räckte inte för att slå Frankrikes Camille Agrinier. Hon tog sig sedermera hela vägen till final men hon rådde inte på belgiska Madison Vleminckx som var den som imponerade allra mest i skyttet. Ingen av hennes fyra serier hamnade under 30 poäng och den bästa av dem – i finalen – var på 39.

Sebastian Kallionpää sköt fina 27 poäng i sin första serie, vilket kom att betyda en sjunde plats inför återkvalet. För att han där skulle behålla sin plats i kvartsfinal hade han behövt en fempoängsträff ytterligare – med ytterligare 26 poäng hamnade han i stället på niondeplatsen och blev den högst rankade utanför finalfältet.
Favoriten Jesús Escacho, Spanien, blev utslagen redan i kvartsfinal och till slut blev det Louis Marsille som sköt hem mästartiteln och det enda hemmaguldet till Monaco.

Att det till slut blev åtta lag i damernas EM gjorde att spelsystemet förändrades så att alla lag fick möta alla varefter det skulle spelas semifinaler. De svenska damerna – Frida Brage, Lava Franck, Fanny Lindskog och Frida von Eggers Patron – fick tuffast tänkbara start då de i de tre första ronderna ställdes mot de tre förhandsfavoriterna: Frankrike, Spanien och Belgien. I den inledande matchen, mot Frankrike, var svenskarna med riktigt bra fram till ställningen 6–6, men sedan orkade de inte längre och fick se sig besegrade med 6–13. Frida Brage visade att hon kunde skaka av sig precisionsskyttet och sköt nu mjukt och mera avslappnat.

I matchen mot Spanien blev det bara ett svenskt poäng.

Sedan visade de svenska U23-damerna hög nivå på såväl moral som spel när de, som enda lag, vann gruppspelsmatchen mot Belgien. Siffrorna skrevs till 13–7, belgarna vann alltså alla de andra sex gruppspelsmatcherna och förlorade inte igen förrän i semifinalen mot Spanien.

Svenskarna fortsatte med att besegra hemmalaget från Monaco med 13–4, men i fredagens sista match blev det dessvärre förlust med Tjeckien. Den förlusten kändes som damernas mest onödiga och fick senare ödesdigra konsekvenser. Samtidigt är det klart förståeligt att en kvartett debutanter inte kan hålla en jämn och hög nivå ett helt mästerskap igenom.

Herrlaget till kvartsfinal
Killarna hade i sin öppningsmatch förlorat en jämn och långdragen kamp mot Polen med minsta möjliga marginal, 7–8. Därefter besegrade Elliott Angselius, Sebastian Kallionpää, Lucas Rudin och David Wiik först Schweiz och sedan Turkiet innan de ställdes mot det franska laget och den påbörjade segersviten tog slut. I fredagens sista match kunde således vinst innebära fortsatt EM-spel och förlust att laget förpassades till Nationernas Cup. Belgien stod för motståndet och svenskarna hamnade i underläge. När tidssignalen ljöd behövde svenskarna samla på sig stora poäng för att rädda matchen. För stora. Belgien vann med 13–7 och svenskarna fick förlita sig på matematiken och sina buchholzpoäng.
Med tanke på att alla deras motståndare utom en, Turkiet, vann tre matcher eller fler blev poängen höga och Sverige det enda lag med två vinster som klarade sig till kvartsfinal.

I kvarten ställdes svenskarna därmed mot det efter grundspelet högst rankade laget, Spanien. Och efter att i de inledande rundorna ha varit med hyfsat bra i matchen tvingades de inse att Spanien denna dag var det bättre laget. 2–13 slutade matchen.

Damerna till Nationernas Cup
Samtidigt avslutade tjejerna sitt gruppspel genom att först slå Ungern och sedan möta Tyskland i en tuff kamp, där en seger för båda lagen skulle kunna innebära skillnaden mellan en semifinalplats i EM och en i Nationernas Cup. Tråkigt nog var det tyskarna som vann den och som därmed knep den sista semifinalplatsen, efter Frankrike, Spanien och Belgien. (Sverige hade behövt vinna matchen med sju poäng för att stanna kvar i EM-turneringen.)
Sverige till Nationernas Cup således. Semifinal mot Monaco. Som den här gången fick två poäng fler än förra. Svensk seger med 13–6. Samtidigt lyckades Ungern, som i gruppspelet inte vunnit en enda match, mycket överraskande med att slå Tjeckien med 13–0.

Avslutade med guld
Söndagsmorgonens final i Nationernas Cup spelades alltså mellan Sverige och Ungern. Och svenskarna dominerade den från start. Först vid ställningen 7–0 lät de ungrarna plocka ett par poäng och innan matchen tog slut hade de bjudit dem på fyra. Att Sverige på detta sätt fick avsluta hela EM-helgen med att vinna guldmedaljer kändes både rättvist och roligt.

Sanslöst dramatisk herrfinal

Roligt blev det också när herrarnas final spelades. Italien och Spanien hade tagit sig dit efter att ha besegrat Frankrike och Belgien i semifinalerna (där Spanien slog belgarna med 13–0). Italienarna lyckades koppla greppet om finalen och spanjorerna, som i och för sig kom i kapp till 7–7 innan italienarna på nytt drog ifrån. Vid ställningen 8–12 såg Spanien ingen annan råd än att försöka skjuta lillen av banan för att rädda sig kvar i matchen. Mästerskytten Jesús Escacho lyckades. I rundan efter uppstod samma prekära situation. Jesús lyckades döda lillen igen. Och så där höll det på. I femtio minuter! Den italienska mittspelaren kastade inte ett enda klot under hela denna tid. Och Jesús lyckades för Spaniens överlevnad pricka den lilla träkulan inte mindre än sju (!!!) gånger i rad. Sällan har någon spelare varit mer värd en guldmedalj än Jesús Escacho i Monaco-EM 2023. Dessvärre fick han snudd på obefintlig hjälp av sina lagkamrater och när han i den åttonde rundan till slut missade lillen kunde italienarna avgöra och bli europamästare.

Föredömliga ungdomar
Hela den unga svenska truppen skötte sig exemplariskt, både på och utanför banorna. Stämningen var god, alla spelare gjorde allt de kunde för att peppa och lyfta de andra. Vågade ta upp och prata om sådant som inte bara fungerade av sig självt, visade stor respekt för varandras olikheter och behov.

På banan kämpades det tappert i alla lägen. Att anspänningen emellanåt blir för hög i två unga lag, där det ena dessutom uteslutande består av debutanter, är ingenting att förvånas över. Att hantera sådan är någonting alla behöver träna på för att kunna hantera på bästa sätt. Och att stå med sin nervositet inför publiken på mästerskapsbanorna, med starkaste tänkbara motstånd från olika länder, är bästa sättet att göra det.

Damerna visade att laget bär på ett spel som hade kunnat ta dem hur långt som helst. Hade fler matcher hanterats som de båda mot Monaco, finalen mot Ungern och – inte minst – den mot Belgien, hade svenskarna till slut stått på en annan prispall.


Bådar gott
Även herrarna visade en fantastisk moral och höll stämningen uppe också i motgång. Debutanten Elliott Angselius gjorde strålande ifrån sig, från och med det första inhoppet som skytt i öppningsmatchen till slutet, och David Wiiks läggspel höll riktigt hög klass. Det var på mitten svenskarna hade lite problem under dessa EM-dagar och laget har helt klart för sig vad som behöver tränas och utvecklas till nästa gång. Med grabbarnas prestigelösa inställning och stora samarbetsförmåga finns det all anledning att tro på kommande framgångar.

Lägger man dessutom till det faktum att det här var förbundskapten Dennis Duvenfelts första mästerskap i den rollen och att assisterande coachen Ronny Blom aldrig tidigare har suttit i tränarstolen på EM eller VM blir anledningen att se framtiden an med tillförsikt än större.

Herrfinalen mellan Spanien och Italien är klart sevärd och kan hittas här: https://www.dailymotion.com/video/x8oud5j Länk till annan webbplats..

De flesta svenska matcher finns på vår Facebooksida: https://www.facebook.com/svenskboule Länk till annan webbplats..

Lasse Franck

Vice ordförande

Publicerad: 2023-10-21

Senast uppdaterad: 2023-10-21

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se