Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Svenska lagen klara för fortsatt spel

placeholder

Det blev en bra dag i Bangkok och Boule-VM för de svenska lagen. Sedan juniorerna hunnit spela fyra och damerna tre matcher står det klart att båda lagen är klara för fortsatt VM-spel efter grundomgångarna.

Redan från start var svenskarna med på ett utmärkt sätt. Juniorerna mötte Lettland och vann till synes enkelt med 13–3 efter bra svenskt spel. När det var damernas tur ställdes de mot Singapore och vann även de till synes enkelt med 13–3 efter bra spel.
Juniorerna ställdes därefter mot Frankrikes förstalag. Frankrike har, precis som värdnationen Thailand, två lag med i VM-turneringen såsom regerande världsmästare. (I damturneringen är Thailand både värd och regerande mästare och således den enda nationen som har två lag med.) En bra lottning. Det är i det schweiziska spelsystemet inte så dumt att möta en storfavorit tidigt i turneringen. Även om man sannolikt förlorar matchen kommer den att generera många buchholzpoäng (BHN), eftersom dessa utgörs av motståndarlagens vinster. (Fransoserna förlorade visserligen sin fjärde match, mot Malaysia, och har alltså än så länge bara genererat tre BHN.)

Strålande spel säkrade åttondelen
I den tredje matchen fick juniorerna möta Japan som, ärligt talat, inte bjöd på något särdeles imponerande motstånd. Slutsiffrorna skrevs till 11–5 och det kändes aldrig som om Sverige var hotat på allvar.
Betydligt tuffare var det i matchen som avslutade den långa speldagen, där Sverige ställdes mot Mauritius – det enda land från den afrikanska kontinenten som är representerat i detta VM och som inte tillhör Nordafrika (Marocko och Tunisien är också på plats). Men tack vare ett många gånger helt bländande svenskt spel kunde våra juniorer vinna också den med 11–5.

Därmed har svenskarna sammanlagt tre av fyra vinster och är klara för åttondelsfinal, som kommer att spelas 9:30 i morgon, lördag, svensk tid. Sverige ligger för närvarande nia i tabellen och ställs i den avslutande grundspelsmatchen (start kl. 05:00, lördag) mot Italien, som ligger åtta. Bara Malaysia och Thailand 1 är obesegrade.

Obesegrade damer
Damerna ställdes i sin andra match mot USA. Där kom svenskarna inte upp i samma nivå som i det inledande mötet, men spelade inte alls uselt och kunde till slut vinna med 10–8. Trots att det bara var skytten Rebecca Howe som var någorlunda stabil i det amerikanska laget, som verkligen inte upplevdes som någon tuffare motståndare, har det besegrat både Finland och Filippinerna – och därmed skänkt två BHN till Sverige.

I den sista matchen stod Schweiz för motståndet och nu var det svenska spelet bättre än i den föregående. När tidssignalen närmade sig – samtliga matcher går på tid: 60 minuter plus två rundor – hade svenskarna en hyfsat betryggande ledning och gjorde sig ingen brådska. Den gamle världsmästaren Didier Choupay, som numera coachar de schweiziska landslagen, blev lite upprörd och beklagade sig hos sin svenska motsvarighet Emil Nilsson, som gav svar på tal. När visslan väl hade ljudit och de två återstående rundorna spelats kunde siffrorna skrivas till 13–6.

De svenska damerna ligger just nu trea och är ett av sex som är obesegrade. De övriga är Frankrike, Spanien, Tjeckien (som överraskande besegrade Thailand 2 med 12–2), Kambodja och Vietnam (som slog Thailand 1). I den fjärde matchen, som inleder morgondagen (kl 03:30, svensk tid) står Kambodja för det svenska motståndet.

Olika sorters slutspel
Till skillnad från i juniorklassen, där de 16 bästa lagen efter grundspelet går till åttondelsfinal medan övriga 14 hamnar i Nationernas Cup, är det i damklassen bara de åtta bästa som säkrar plats i åttondel. De därpå 16 följande lagen, plats 9–24, gör i en sextondelsfinal upp om vilka som tar de återstående platserna. Förlorarna från dessa möten trillar ner i Nationernas Cup. Att Sverige kommer att tillhöra de 24 bästa lagen är redan klart. För att säkra en plats i åttondel är det inte ens säkert att det räcker med ytterligare en vinst. Har man maximal otur kan nio lag sluta med fyra segrar (eller mer) och i sådana fall hamna på nionde plats. Men det är osannolikt.

Spelschema framöver
Om ingenting oförutsett inträffar ser schemat för de kommande dagarna och svensk del ut som följer:

LÖRDAG
03:30
Dam-VM, match 4: Sverige – Kambodja.
05:00 Junior-VM, match 5: Sverige – Italien.

06:30 Dam-VM, match 5.

08:00 Dam-VM, sextondelsfinal (om vi inte slutar topp åtta).

09:30 Junior-VM, åttondelsfinal.
11:00 Dam-VM, åttondelsfinal. Nationernas Cup, sextondelsfinal.

SÖNDAG
08:45 Junior-VM, kvartsfinal. Nationernas Cup, dam, åttondelsfinal.
10:15 Dam-VM & Nationernas Cup, dam, kvartsfinal.

MÅNDAG
02:00
Junior-VM, semifinal.
03:30 Dam-VM & Nationernas Cup, dam, semifinal.
05:00 Nationernas Cup, dam, final.
08:00 Junior-VM, final.
09:30 Dam-VM, final.

Publicerad: 2023-11-24

Senast uppdaterad: 2023-11-25

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se