Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Rapport från ett styrelsemöte

placeholder

Vi har klivit in i 2024 och förbundsstyrelsen har haft sitt första sammanträde för året. Fokus förbundsmöte, men självklart hann man med mycket annat också.

En komplett förbundsstyrelse (sånär som på Jimmy Bysell som lämnade under hösten) samlades på Idrottens hus i Stockholm för att kicka igång det nya året. En gedigen dagordning och viktiga frågor krävde skarpa sinnen och huvudet på skaft- något sittande styrelse alltid levererar.

Låt oss börja med årsmötet. Den uppmärksamme har konstaterat att landets föreningar har lämnat in 11 motioner. Nu kan man klumpa ihop några av dem (distriktsindelning och enhetlig klädsel är grejen i år) men det årterstår ändå 8 olika områden som intresserar. In och läs vetja, så småningom kommer förbundsstyrelsens åsikt och förslag till beslut, men innan dess ska såväl kommittéer som distrikt få tycka till.
Den minnesgode kommer ihåg att vi på förra årets förbundsmöte beslöt om att utreda förbundets verksamhetsår. Utredningen har genomförts av Björn Jorhede, Anna Oldbrink, Rasmus Kling och Marie Björklund och de har nu nått i mål efter en imponerande insats. Förbundsstyrelsen har fått underlaget och en del arbete återstår innan dess att utredningens slutsatser når er, men det ser såväl spännande som intressant ut.
Förbundsmötet går av stapeln 20-21 april i Stockholm och innan dess ska mycket göras. Föreningar och distrikt ska hålla sina respektive årsmöten och den demokratiska kolossen som idrottsrörelsen är ska göra sitt, men redan nu alltså jobbar personal, styrelse och kommittéer med föreberedelser för årsmötet som är tre månader bort.

På tal om årsmöten så håller Riksidrottsförbundet (RF) ett extra sådant nu i januari. Anledningen är att Karl-Erik Nilsson, som valdes till RF:s ordförande i maj 2023, valde att avgå under hösten och lämnade en lucka som ansågs för stor för att inte fyllas. Vice ordförande Anna Iwarsson är nu valberedningens förslag till ny ordförande, den enda på förhand kände kandidaten, och lär väljas till ordförande utan konkurrens.
Nu får sannolikt ordförandevalet spela en statistroll på Riksidrottsmötet eftersom en infekterad fråga har tagit plats i idrottsrörelsen. Elitidrottsstödet presenterades i höstas och den har slagit hårt på de små förbunden och snarare gynnat de redan starka, framförallt de olympiska och paralympiska idrotterna. Det här har upprört så pass mycket att 22 förbund, varav Svenska Bouleförbundet är ett, har lämnat in en motion till riksidrottsmötet med krav på att stödet ska rivas upp och göras om. Från övriga förbund, som har dragit vinstlotter i fördelningen av stöd, har det varit tyst men på motionärssidan går tongångarna högt och det kan bli stridigt när frågan ska avgöras. SBF representeras av Hannele Kangas, Tommy Gustafsson och Herman Thorell och vi lär få anledning att återkomma kring hur det hela slutar.

Förbundet har en alldeles utmärkt och god ekonomi, den bästa på många år. En av anledningarna är att vi under några år nu fått ta del av återstartsstöd från RF, ett stöd som aktiverades i coronapandemins fotspår och med syfte att väcka en lamslagen idrottsrörelse till liv. Lägg därtill att vi fått bra snurr på tävlingsverksamheten och framförallt vårt SM-arrangemang, så har vi alla ett utmärkt läge att utvecklas och ta steg framåt. En del i det är att utnyttja de idrottsmedel man kan söka via Idrottonline Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Har du och din förening inte hittat dit ännu rekomenderar jag starkt att logga in och klicka dig vidare till modulen för stöd. Har du svårt att hitta rätt är det bara att hojta till så får ni hjälp, för här har ni alla chanser i världen att satsa på er förening och era medlemmar.

Förbundsstyrelsen har sitt nästa sammanträde i februari (digitalt, vi varvar fysiska och digitala möten) och har du någon fråga till oss är du alltid välkommen att ställa den. Till mig, de övriga i styrelsen, våra kommittéer eller vår personal. Vi finns här för dig, så tveka inte över att höra av dig.

På återhörande!

Herman Thorell

Förbundsordförande

Publicerad: 2024-01-21

Senast uppdaterad: 2024-01-24

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se