Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Bouleförbundet med när riksidrottsmötet krävde förändring

placeholder

Med anledning av att Karl-Erik Nilsson valde att hoppa av som ordförande för Riksidrottsförbundet (RF) kallade organisationen till extra årsmöte för att välja ny ordförande. Men det var inte ordförandevalet som tog störst plats under mötet, utan istället en motion som 22 förbund gemensamt lämnat in.

I början av oktober lämnade RF:s ordförande Karl-Erik Nilson sin nytillträdda post under uppmärksammade former. Anna Iwarsson tog över som tillförordnad ordförande, men i slutet av oktober lämnade RF beskedet att man skulle hålla en extra stämma för att välja en ordinarie ordförande. Samtidigt rasade en debatt i idrottssverige kring elitidrottsstödet. Riksidrottsstyrelsen hade lämnat besked om fördelning av ekonomiska medel i form av elitidrottsstöd till organisationens 72 medlemsförbund och flera av dem hade helt lämnats utanför. Man hade inte ens fått chansen att påverka, visade det sig, och det upprörde så mycket att 22 förfördelade förbund valde att skriva en motion kring det hela till den extra kallade stämman. Svenska Bouleförbundet var ett av dem.

Ordförandevalet blev odramatiskt, valberedningens nominering av Anna Iwarsson blev den enda och därmed var valet självklart. Men motionen blev en dramatisk historia och talarlistan blev oändligt lång när de motionerande förbunden pockade på uppmärksamhet. Framförallt fokuserade sig talarna på risken för att RF genom elitidrottsstödet skulle delas upp i ett A- och B-lag, med signaler om att vissa idrotter inte är viktiga, kanske inte ens en del av den gemenskap som RF och RS så varmt vill tala om.

Det hela mynnade ut i att RS lade ett nytt förslag där man rev upp delar av tidigare beslut och de förbund som tidigare lämnats utanför bjuds nu in till kommande arbete kring elitidrottsstödet och, framförallt, får en chans att ta del av stödet. Således fick den extra stämman ett något muntrare slut än vad inledningen gav. Återstår gör att se hur Svenska Bouleförbundets framtida elitidrottstöd ser ut.

Svenska Bouleförbundet representerades av Tommy Gustafsson, Herman Thorell och, på bild, Hannele Kangas.

Extra RIM med Hannele Kangas

Publicerad: 2024-01-23

Senast uppdaterad: 2024-01-24

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se