Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Ny mästerskapstävling

placeholder

Svenska Bouleförbundet lanserar ny mästerskapstävling. SM för klubblag kommer att genomföras i nytt format och redan 23-24 mars stundar distriktsvisa kval, finalspelet avgörs 13-14 april.

- Det finns många anledningar till att vi valt att skapa denna nya tävling, säger Tommy Gustafsson, förbundets generalsekreterare. Det hela började egentligen med att vi kände att vi inte var nöjda med det upplägg vi idag hade för vår medverkan i SM-veckan vinter. Finalspelet i Svenska Cupen passar inte riktigt in för SVT och vi får ytterst marginellt med sändningstid. Tanken startade därför för ett år sedan, att byta ut Svenska Cupen mot en annan tävling (Svenska Cupen kommer förstås att leva vidare, enligt årets upplägg).

Parallellt diskuterade vi populariteten som finns i våra klubbtävlingar. Spelare tycker om att tävla i lag, och kanske särskilt om man får spela i flera olika lagformer. Det syns på tävlingar som till exempel Fyrlingen och Lukas Minne. Vi vill ha en tävling som är tillgänglig, med kval i sina hemmadistrikt, vilket förhoppningsvis kommer innebära att många lag väljer att delta.

Förbundet verkar för att få möjligheten att arrangera ett världsmästerskap 2027, mer specifikt då singel/dubbel/mixed-VM. Det gav också inspiration till den nya tävlingen, som kommer att ha liknande upplägg. Ett lag ska bestå av fyra spelare, två damer och två herrar, och precis som på EM/VM kommer man att spela herr- och damsingel, herr-, dam- och mixeddubbel. Med skillnaden att de inte utgör separata klasser utan laget tävlar tillsammans och resultaten räknas ihop.

- Vi ser många fördelar med denna nya tävling, säger Mattias Thorell, tävlingsutvecklare på Svenska Bouleförbundet. Utöver att det känns som en väldigt rolig spelform. Det blir till exempel vår mest jämlika tävling, med lika antal representanter i lagen. Vi får en chans att träna på att arrangera en tävling enligt VM-upplägget, något som kommer att vara värdefullt om vi skulle få ett VM. Och, i samtal med SVT har vi redan fått indikationer på att man ser positivt på tävlingen. Målet är att hela tävlingen ska kulminera i en avslutande mixeddubbel i finalen, som avgör vem som vinner SM för klubblag. Då får vi möjligheten att sätta en fast tid, som på ett bättre sätt möter upp mot de krav SVT har avseende att kunna planera en tablå under SM-veckan. – I den avgörande matchen har vi också planer på att prova en annan typ av tidsbegränsning, enligt ”curling-modell".

SM-veckan går nästa vinter i Borås, och då är alltså förhoppningen att SM för klubblag, boule ska finnas med på programmet. Redan i år dock har alltså tävlingen premiär, det blir värdefullt att få ”testköra” tävlingen i skarpt läge. Även om tävlingen kommer att ha SM-status redan i år ber vi om förståelse för att det är en helt ny tävling, och en form som inte heller prövats tidigare. Just nu arbetar många krafter inom förbundet med att färdigställa alla delar, så som spelplats och kompletta tävlingsbestämmelser. I en uppföljande artikel kommer vi att beskriva detaljerna i spelupplägget mer utförligt. Men sikta alltså redan nu in er på möjligheten att delta och vinna, i det första SM:et för klubblag i disciplinen singel/dubbel/mixed!

Publicerad: 2024-01-29

Senast uppdaterad: 2024-02-09

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se