Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

… och mixed trippel i Junior- och U23-EM

placeholder

Vid sitt senaste möte beslutade förbundsstyrelsen också att för CEP:s kongress föreslå att Junior- och U23-EM hädanefter ska spelas som mixed trippel.

Antalet internationella mästerskap har de senaste åren ökat ganska avsevärt. Mästerskapen i singel och dubbel har ganska nyligen tillkommit och dessutom beslutade CEP:s styrelse för några år sedan att dela upp juniorernas EM i ett för flickor och ett för pojkar.

Eftersom ett av boulesportens absolut förnämligaste kännetecken är att alla kan vara med och spela tillsammans tycker den svenska förbundsstyrelsen att det är sorgligt att det numera endast är i Veteran-EM och Junior-VM som kvinnor och män, pojkar och flickor, kan spela tillsammans och möta varandra. Av bland annat det skälet föreslår vi nu att juniorernas och U23:ornas mästerskap, i stället för att spelas som två separata mästerskap, ska spelas som mixed trippel. Landslagen måste då bestå av två spelare av vartdera könet (eller två plus en – om laget kommer utan avbytare).

Det är allmänt känt att samhället – inklusive boulevärlden – på ett generellt plan fortfarande låter män ta mer plats och därmed tvingar kvinnor att stå tillbaka. Om våra ungdomars mästerskap spelas i mixad form kan ingen nation som vill vara med i EM bedriva en ungdomsverksamhet som exkluderar flickor, utan behöver satsa i princip lika mycket på dem.

Vi ser redan att flera förbund tvingas avstå från att åka till somliga mästerskap – helt enkelt för att de inte har råd att åka till samtliga. Med det här förslaget skulle trupperna till Junior- och U23-EM kunna halveras och medlemsförbunden inte behöva betala fullt så mycket för resor, mat och boende.

Det finns med andra ord många fördelar med att införa mixed trippel som enda klass i Junior- och U23-EM. Inte minst den att vår idrotts finaste egenskap – att alla kan vara med och spela tillsammans – framhävs och visas upp för omvärlden.

Publicerad: 2024-02-12

Senast uppdaterad: 2024-02-12

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se