Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Mycket att se och lära på Malmö Open

placeholder

I helgen var Bouleförbundet på studiebesök på Malmö Open, Europas kanske största evenemang för parasport. Eva Viding Bussell, verksamhetsansvarig för paraboule, åkte ner för att delta i Parasport Sveriges olika aktiviteter under tävlingen och lära sig mer om att arrangera event för parautövare.

Malmö Open arrangerades för första gången 1977 av föreningen FIFH och har sedan dess växt stadigt i antalet sporter och deltagare, med en höjdpunkt 1986 då ca 2500 deltagare tävlade i 18 olika sporter. Under covidåret 2020 arrangerades tävlingen men gjorde sedan uppehåll 2021-2022. Förra året blev det äntligen comeback och i år börjar evenemanget närma sig normalläget igen, med ca 1200 deltagare från 17 länder som tävlar i 13 idrotter.

Tävlingarna smygstartade redan på torsdagen med biljard, som körde en kvaltävling på en lokal biljardhall. Flera idrotter startade sedan på fredagen men huvuddelen av tävlingarna avgjordes under lördag och söndag. Eventet omfattade 13 idrotter: Bänkpress, biljard, boccia, bordtennis, bowling, el-innebandy, fotboll, goalball, innebandy, innegolf, ishockey, rullstolsbasket samt tennis.

Bocciaspelare i rullstol får hjälp att sikta in rännan av sin spelassistent

Boccia - en populär paraidrott och en del av Paralympics

För Bouleförbundets del var det främst boccian som var av intresse med tanke på vårt nära släktskap och pågående diskussioner om samgående. På plats i Malmö fanns både bredd- och elitspelare och även om det givetvis fanns ett tävlingsfokus var det en påtagligt gemytlig stämning bland spelarna, med leenden och glatt humör även om det kanske inte gick så bra i matcherna.

Boccia spelas med 13 klot - sex röda, sex blå och ett vitt klot. Det vita klotet är lillen. Reglerna är i princip desamma som för boule, med några undantag. Kloten är i grunden mjuka men varierar i hårdhet beroende på vilket kast du vill göra. Mjuka klot används för läggning, hårda för skott.

Boccia är en del av Paralympics-programmet och i Paralympics tävlar endast spelare med neurologiska funktionsnedsättningar. Under Paralympics-nivån kan deltagarna ha både neurologiska och intellektuella nedsättningar, och kan spela stående eller sittande. Beroende på vilken funktionsnedsättning spelaren har kan den få hjälp på olika sätt i spelet, t. ex. att hämta kloten. Klass 1, som har den gravaste funktionsnedsättningen, har rätt att använda en så kallad spelränna samt en spelassistent som hjälper till att placera bollen i spelrännan och ställa in siktet så som spelaren vill ha det. Spelassistenten får inte prata med eller röra vid spelaren, och måste sitta med ryggen mot spelområdet under hela spelomgången.

Sett till antal utövare är boccia en av Sveriges största paraidrotter. Boccia-SM som spelas varje år samlade förra året 80 spelare i Falkenberg, som spelade utomhus på 27 banor.

Har du eller någon du känner en funktionsnedsättning och skulle vilja hitta en idrott som passar dig? Kolla in ParaMe, www.parame.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., där du kan söka på idrott eller område för att se vilka föreningar som finns i närheten av dig och har verksamhet för personer med funktionsnedsättning.

ParaMe-inspelning med expertpanel under Malmö Open

Aktiviteter med Parasport Sverige

Bouleförbundet deltog även i ett par andra aktiviteter under helgen. Under fredagen spelade Parasport Sverige in ett avsnitt av serien ParaTalks, med temat Sömn och återhämtning. Bouleförbundet var med som publik till avsnittet, där moderatorn Åsa Llinares Norlin ledde ett samtal mellan landslagsspelaren i goalball Fatmir Seremeti och sömnforskaren Frida Rångtell från Uppsala universitet. Samtalet kretsade kring sömn och hur det påverkar en spelares prestation på olika sätt, från sovmiljö hemma och på tävlingar, hur stress kan ge mardrömmar, tips på att få bättre sömn, med mera. Parasport Sveriges sponsor Jysk var också på plats och gav tips om en bra sovmiljö hemma.

Tillsammans med biljarden och innebandyn hade vi på lördagen en gemensam avstämning med Parasport Sverige om våra idrotters respektive arbete med att utveckla paraverksamheten och vägen till att arrangera ett bra parasportevenemang. Där ligger vi ungefär på samma startnivå som biljarden medan innebandyn kommit lite längre och ska arrangera sitt första förbundsevenemang under året. Ett bra möte med intressant information om hur andra förbund jobbar och hur vi själva kan gå vidare i processen.

Sammantaget en helg med mycket idrottsglädje, kunskapsinhämtning och möjlighet till nätverkande. Tack Malmö, FIFH och Parasport Sverige för denna gång!

Biljardvinnare i Malmö Open
Floorballmatch (innebandy) under Malmö Open
Aktivitetstorg för besökare under Malmö Open
Bocciaspelare under Malmö Open

Publicerad: 2024-02-13

Senast uppdaterad: 2024-02-13

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se