Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Special Olympic Games - tävling och rörelseglädje i härlig kombo

placeholder

Foto: Special Olympics / Oscar Olsson

Den gångna helgen hade Svenska Bouleförbundet förmånen att tillsammans med några andra speciellt inbjudna idrottsförbund få delta i Special Olympics besöksprogram i Östersund. Besöket är en del i vårt arbete med att utveckla boulen för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

 

Special Olympics Sverige är en del av den globala organisationen Special Olympics, som grundades i USA 1968 och idag finns i över 170 länder med över 5 miljoner aktiva och partners. Var fjärde år hålls Special Olympics World Games och World Winter Games, och nästa World Winter Games äger rum i mars 2025 i Turin. Spelen i Östersund 1-3 mars är den officiella uttagningstävlingen till Turin för längdskidåkning, alpin skidåkning samt innebandy. Läs mer om Special Olympics Sverige HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Bild på projektorduk som visar en bild med texten Special Olympics

Besöksprogrammet inleddes på fredagen med en presentation av Special Olympics, som är en del av Parasport Sveriges organisation. Deltagarna under helgen var en blandning av representanter för idrottsförbund, destinationsbolag, sponsorer, forskare från Mittuniversitetet samt Östersunds kommun. Den gemensamma faktorn var att alla på något sätt är engagerade i att vilja utveckla och förbättra tillvaron för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Efter lunch på landshövdingeresidenset fortsatte fredagen med ett seminarium om forskning om och för målgruppen samt gruppdiskussioner, innan det var dags för utomhusaktiviteter nere i Badhusparken. Här fanns prova på-aktiviteter av olika slag och Friskis & Svettis ledde familjejympa från scenen, som avslutades med en liten promenad och medaljutdelning till alla deltagare. Därefter var det dags för invigning, en fartfylld show med livemusik, mascotar, elddans och inte minst – den olympiska facklan, som tändes av två deltagare i spelen. Otroligt kul att se så många deltagare på plats som entusiastiskt dansade, hoppade och klappade händer trots att temperaturen närmade sig nollan.

Livemusiker på en scen
Mascot i form av Storsjöodjuret Birger

Storsjöodjuret Birger var givetvis på plats under invigningen

Lördagen startade med studiebesök på Östersunds skidstadion och Östersunds sporthall för att heja på deltagarna i längdskidor och innebandy. Besöksprogrammet avslutades sedan med en gemensam summering innan det var dags för lunch på egen hand. På eftermiddagen hölls sedan en kompetensworkshop specifikt för de närvarande idrotterna (boule, biljard, orientering, innebandy, gymnastik), med fokus på det konkreta arbetet med att nå och aktivera personer med intellektuell funktionsnedsättning i respektive idrott. Praktiska råd och tips om kartläggning och aktiviteter från Parasport Sveriges representanter varvades med diskussion och erfarenhetsbyte inom gruppen.

En välorganiserad och lärorik helg som gav mersmak och inspiration i vårt fortsatta arbete för att utveckla paraboulen i Sverige. Inte minst är det otroligt härligt att få se den glädje och gemenskap som präglar dessa evenemang, där det är minst lika viktigt (och ofta viktigare) att ha kul tillsammans än att vinna. Stort tack till Parasport Sverige och Special Olympics för ett fint arrangemang, och till alla som deltog och bidrog till givande diskussioner!

Special Olympics ambassadör Mike Malmer med fans

Special Olympics ambassadör Mike Malmer höll en föreläsning för deltagarna i besöksprogrammet. Foto: Oscar Olsson

Deltagarna i Special Olympics besöksprogram i Östersund

Deltagarna i besöksprogrammet var mycket nöjda med helgens aktiviteter! Foto: Oscar Olsson

Publicerad: 2024-03-05

Senast uppdaterad: 2024-03-05

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se